hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cep telefonlarınız eklemlerinizi hasta edebilir

    Cep telefonlarınız eklemlerinizi hasta edebilir
    expand

    Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. İlknur Can son zamanlarda artan cep telefonu, bilgisayar ve uzun süreli tablet kullanımlarından doğan eklem ağrıları hakkında açıklamalarda bulundu. Akıllı telefon kullanımı sonucu oluşan metin pençesi ve cep telefonu dirseği nedir? Kübital tünel ve karpal tünel sendromu nedir ve nasıl oluşur? Tedavi yolları ve nasıl önlenir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elimizden düşürmediğimiz akıllı cep telefonları ve cihazlar sağlığımızı tehdit ediyor. İletişim ve hız için faydalı olan bu cihazların yararlarının yanında birçok olumsuz etkisi de bulunuyor. Yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bir kişi akıllı telefonunda her gün yaklaşık 2 saat 57 dakika geçiriyor. Özellikle pandemi döneminde insanların eve kapanması online eğitimin de zorunlu hale gelmesi bu süreyi daha da uzatıyor. 

    Bu bilinçsiz uzunlukta ve yanlış kullanım neticesinde giderek artarak, birçok kişi el bilek veya dirsekte ağrı ve uyuşma şikayetiyle başvuruyor. Yapılan bir değerlendirmede yoğun cep telefonu ve bilgisayar kullanım sonrası yüzde 43 oranında başparmak ağrısı şikayeti olduğu gösterilmiştir. En yaygın şikayetler elde başparmakta ağrı veya özellikle yüzük ve serçe parmaklarında görülen uyuşmadır. Hatta bu duruma popüler bir isimlendirme yapılarak "metin pençesi" ve "cep telefonu dirseği" denilmeye başlanmıştır.

    "Metin Pençesi","Cep Telefonu Dirseği" olarak adlandırılan bu durum akıllı telefonlarda sürekli oyun oynama, kaydırma ve mesajlaşmadan kaynaklanan tüm parmak krampları ve ağrıyan kasları tanımlayan tıbbi olmayan bir terimdir, bunun tıbbi karşılığı ise "kübital tünel sendromu" dur. Kübital tünel sendromunda küçük parmakta ve yüzük parmağının yarısında uyuşma veya ağrı veya karıncalanma görülür. Bunlar, hislerinin ulnar sinirin sıkışma altında olduğunu gösterir. Bazı insanlar daha dar bir kübital tünel veya herkesin sahip olmadığı biraz ekstra kasla doğarlar. Bu soruna yatkınlığı olan bir kişi, dirsek ekleminin uzun süre 90 derecenin üzerine durmasıyla ulnar sinir sıkışır ve uyuşma şikayeti başgösterir. Bu durum yoğun cep telefonu kullanımı nedeniyle artıyor olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akıllı telefon kullanımıyla daha az ilintili olsa da karpal tünel sendromu da görülebilir. Bu sendromun bulgusu ise baş parmak işaret ve orta parmakta karıncalanma ve uyuşmadır. Sinir sıkışmalarının yanı sıra tekrarlayan parmak kaydırma hareketi, uzun süre metin yazmaya bağlı olarak en sık başparmakta olmak üzere parmakların tendon ve kılıflarında aşırı kullanıma bağlı ödem ve hasara bağlı tendinit gelişebilir. Parmak hareketleri ağrılıdır, şişme ve sabah sertliği görülebilir. İlaç tedavisi, buz uygulama ve fizik tedaviye yanıt verir. Durum kronikleşirse tedavisi biraz daha güç hale gelebilir.

    Akıllı telefonda konuşurken kulaklık kullanın.
    Parmaklarınızda uzun süre cep telefonu veya tablet gibi elektronik eşya tutmayın. Bir yere koyun veya dayayın.
    Kullanım süresini azaltın, uzun mesajlar yazmak yerine sesli mesaj gönderin.
    Cep telefonunuzu iki elle tutmalı veya bir yere koymalısınız. Tek elle tutup başparmakla kaydırma hareketi yapmak bu sorunların başlıca tetikleyicisidir.
    Bilgisayar ve mause kullanırken dirseğinizin altına dirsek pedi koyun.
    Devamlı aynı parmak hareketlerini yapmak zorundaysanız her 20 dakikada 5 dakika parmaklarınızı dinlendirin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Tanı muayene ve EMG ile konulduktan sonra;

    Hafif kübital tünel sendromu vakaları, basıncı dirsekten uzak tutarak, kemiği dirseği aşırı bükmekten kaçınmak için bir dirsek pedi veya bir atel takarak koruyarak tedavi edilebilir. 

    Hafif-orta dereceli vakalarda ise fizik tedavi faydalıdır. İleri derecede sıkışma olması durumunda ise ameliyat önerilir. Karpal tünel hafif vakalarda bilek ateli, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar veya kortikosteroidler kullanılabilir. Hafif-orta dereceli vakalarda ise fizik tedavi faydalıdır. İleri derecede sıkışma olması durumunda ise ameliyat önerilir. B12 vitamini desteği uyuşma şikayetini azaltabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow