hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

     Ciltte kalıcı lekeye davetiye çıkarıyor!

    Ciltte kalıcı lekeye davetiye çıkarıyor
    expand

    Tatil sonrası güneş lekeleri ve yanıkları, deri dökülmesi gibi sonuçlara ilişkin yapılması gerekenleri Dermatoloji ve Deri Hastalıkları Uzmanı Bahar Öznur anlattı. Güneş yanıklarına karşı kalıcı sorunların yaşanmaması ile ilgili bilgi veren Dr. Bahar Öznur, soyulmaların ciltte uzun dönemde kalıcı lekeler bırakabileceğinin altını çizdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bronz bir tene sahip olmak için saatlerce vücudu güneşin zararlı ışınlarına maruz bırakmanın tehlikelerine değinen Dr. Bahar Öznur, “Bronzluk, aslında bir sağlık göstergesi değil, cildin yanmamak için geliştirdiği bir savunma mekanizması. Zira yanmak, cildin hasar görmesi anlamına geliyor. Oysa, yaz aylarında bronz bir tene sahip olmak için güneşleniyoruz ya da gün içerisinde güneş ışınlarının altında saatlerce kalabiliyoruz dolayısıyla önlem almadan hareket etmek güneş yanığının kaçınılmaz bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Güneş yanıklarına bağlı olarak da vücudumuzda ağrı, yanma, kızarıklık ardından da soyulmalar meydana geliyor. Soyulmalar ciltte uzun dönemde kalıcı lekeler bırakabildiği gibi göz ve deride erken yaşlanma bulgularına neden olmaktadır” dedi.

    Güneş yanıkları cilt kanserine zemin hazırlayabilir

    Güneş yanıklarının uzun dönemde en ciddi yan etki olarak cilt kanserine yol açabileceğinin altını çizen Dr. Bahar Öznur, “Hemen hemen herkesin bildiği cilt kanseri güneşin zararlı ışınlarına uzun süreli olarak maruz kalmak ile ortaya çıkabilmektedir. Buna rağmen güneşten korunma, zaman zaman göz ardı edilebiliyor. Kişiler, mutlaka güneşten korunma konusunda çok dikkat etmeli ve önlem almalılar” diye belirtti.

    Bazı kozmetik ürünlere ve ilaçlara dikkat!

    Güneşlenen bireylerde bazı faktörlü kremlerin güneş yanığını riskini arttırabileceğinin altını çizen Öznur,” Kozmetik amaçla kullanılan bazı kremler ve bazı sistematik ilaçlar güneş emilimini arttırarak yanık riskini arttırabilir. Örneğin sivilce tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar önerilirken mutlaka güneş ışınlarından korunmaları gerektiği özellikle belirtilir. Bu yüzden herhangi bir ilacı almadan önce mutlaka hekiminize danışmalısınız” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Risk grubunda mısınız?

    Bazı özelliklerin güneş yanığının oluşmasında önemli bir faktör olduğunun altını çizen Dr. Bahar Öznur, “Açık tenliler ve çocuklar güneş ışınlarından çok daha fazla etkilenirler. Bu kişilerde güneş ışını hasarı daha hızlı olur. Bu yüzden güneş ışını hasarına çocukluktan itibaren fazla maruz kalmak ve güneş yanığı geçirmek, ileriki yaşlarda cilt kanseri riskini birkaç kez arttırır” dedi.

    Kullandığınız koruyucular önemli

    Güneş yanıklarına karşı yapılması gerekenleri de paylaşan Dermatoloji ve Deri Hastalıkları Uzmanı Bahar Öznur, seçilen kremlerin önemine dikkat çekti. “Akneli ciltler için su bazlı ürünler, lekeye yatkın ciltler için ise özel leke karşıtı güneş koruyucular seçilmelidir. Çocuklarda organik mineral filtre içeren güneş koruyucu kremler ve en önemlisi koruyucu kıyafetlerin kullanılması gerekmektedir” diyerek özellikle çocuk yaşlarda güneş yanıklarına karşı önlem alınması gerektiğini tekrar hatırlattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow