hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuk beslenmesinde A vitamininin önemi

    Çocuk beslenmesinde A vitamininin önemi
    expand

    A vitamininin tam olarak bilinen rolü göz sağlığıyla ilgilidir. Ayrıca embriyonik gelişimde, bağışıklığın sürdürülmesinde, demir metabolizması ve troid hormonları ile de ilişkilidir. A vitamini yetersizliğinin en bilinen etkisi gece körlüğüdür. Ayrıca sindirim organlarında hasara sebep olabilir ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini arttırabilir. Diyetisyen Burcu Akgül Şen konu hakkında açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    A vitamini vücutta depolanabilir bir vitamindir. Bu bize, her öğün A vitamininden zengin beslenilmese de genel olarak yeterli ve dengeli bir beslenmeyle çocuklarda A vitamini yetersizliği görülme riskinin az olduğunu gösterir. Fakat diğer taraftan baktığımızda, aşırı A vitamini alımının toksik etkisi de vardır.

    Ani belirtileri olarak baş ağrısı, baş dönmesi, kusma ve ishal olarak sıralanabilir. Kronik belirtileri merkezi sinir sistemi, karaciğer ve kemik bozuklukları ile ilgilidir. Fakat tabii ki her ishal olan veya başı ağrıyan çocuk için A vitaminini aşırı almış demek de doğru olmaz. 

    Çocuklar için önerilen günlük A vitamini alım düzeyleri aşağıdaki gibidir: 

    0-6 ay bebek: 400 mcg
    7-12 ay bebek: 500 mcg
    1-3 yaş çocuk: 300 mcg
    4-6 yaş çocuk: 400 mcg
    7-9 yaş çocuk: 500 mcg
    10-13 yaş çocuk: 600 mcg
    14-18 yaş kız çocuk: 700 mcg
    14-18 yaş erkek çocuk: 900 mcg A vitamininden zengin olarak karaciğer, yumurta, süt, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı ve karpuzu sıralayabiliriz. Özel bir durum yoksa ve çocuk dengeli bir beslenme planı izliyorsa tek tek hesaplama yapmaya gerek yoktur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow