hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuklarda geleceğin mesleği: Finansal okuryazarlık

    Çocuklarda geleceğin mesleği: Finansal okuryazarlık
    expand

    Eğitimci Can Uysal, finansal okuryazarlık eğitiminin önemini ve çocuklara finansal okuryazarlığın öğretilmesinin faydalarını tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geleceğin asıl mesleği olan finansal okuryazarlık günümüz dünyasında ekonominin; siyaset, toplum yaşamı, hayat kalitesi gibi birçok alanı doğrudan etkilediği düşünüldüğünde ekonomik alanda sahip olduğumuz bilgilerin değerini de her geçen gün artırdığını söyleyebiliriz.

    Finansal okuryazarlık eğitiminin önemi ve yeri nedir?

    Dünyanın önde gelen ülkeleri özellikle finans alanında bireylere okuryazarlık kazandırma konusunda önemli adımlar atmakta ve eğitim sistemlerinin içerisinde yer vermektedir. Özellikle bu alanın değerini kavramış ülkeler bu becerinin kazandırılmasının sadece bireylere değil, ülke ekonomisine de katma değer kazandıracağını ifade etmektedirler. Birikim, yatırım, tasarruf ve bütçe gibi temel kavramlarında minik bilgilere sahip olmak bile sürece değer katan bir anlam ifade etmektedir.

    Finansal okuryazarlık temelde paranın ve diğer ekonomik değer taşıyan kaynakların doğru ve sistemli bir şekilde kullanılması yeteneğinin kazandırılması için yapılan çalışmaların bütünüdür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Finansal okuryazarlıkta öğretilen temel unsurlar nelerdir?

    Finansal okuryazarlık derslerinde öğrenciye “para yönetimi, nakit akışı sağlama, bütçe planlaması, finansal tablo okuma, finansal tablo analizi, yatırım araçları, finansal okuryazarlık, sermaye yönetimi, faiz ve faiz oranı kavramı, harcama alışkanlıkları, pasif gelir oluşturmak, sabit/değişken gider kavramları, aktif ve pasif varlıklar, risk yönetimi, yatırım ve tasarrufun önemi, acil durum fonu oluşturma ve borç kavramı” temel konuları öğretmeyi hedefler.

    Çocukların kendi ekonomisini oluşturması hangi avantajları sağlar?

    Öğrencinin kendi ekonomisini oluşturması; kendi ekonomisini yönlendirmesi, gelir-gider dengesini oluşturabilmesi, doğru alanlara yatırım yaparak ek kaynak elde edebilmesi ve bununla birlikte kazanç elde edebilmesi ve en temelde globalleşen dünyada ekonomik konularda bilgi sahibi olması öğrenciye katma değer katarak çocuk yaşta hedeflerine ulaştırmasını sağlar.

    Finansal okuryazarlıkta eğitim süreci; dünyanın sistem olarak önde gelen ülkeleri okuryazarlık kavramını önemsemekte ve birçok alanda bunu eğitim sistemlerinde uygulamaktadır. Medya, bilişim, teknoloji ve fen gibi alanlarda daha önceki dönemlerde başlayan bu kavram artık finans alanı için de kullanılmaya başlanmış ve eğitim sistemleri içinde kendisine yer edinmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu eğitim alanının okullarda ya da eğitim sisteminin içinde yer almaya başlaması kademeli olarak bu konuda başta bireye sonrasında ise ülke geneline gerek kazanç gerek uluslararası bilinç olarak geri dönecektir.

    Her yaşta finansal okuryazarlık; bireyin küçük yaşlardan itibaren küçük büyük demeden kendi ekonomisini yönetebilmesi, para biriktirebilmesi, bütçesini hayatına uygulayabilmesi ve temel kavramları bilmesi ileride hangi alana yönelirse yönelsin ekonomik açıdan daha sağlıklı adımlar atmasını sağlayacaktır.

    Öğrenciler üzerinde yapılan birçok araştırmada elde edilen bilgilere bakıldığında bu beceriyi sağlıklı şekilde edinen kişilerin ileriki yaşlarında da ekonomik konularda daha güvenli ve sağlam adımlar atma düşüncesinde olduğu ortaya konulmuştur.

    Yapılan araştırmalarda, finansal okuryazarlık kademeli ve içeriğine dikkat edilerek okul öncesi dönemden itibaren öğrencilere öğretilebilir ve doğru örnek olaylar ve ortamlar yaratılarak derslerde uygulamalı şekilde değerlendirilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumlarda finansal okuryazarlığın rolü nedir?

    Toplumların finansal okuryazarlık becerilerine sahip olması, gelişmiş toplumlarda parayı bir tüketim aracı olarak değil, üretim aracı olarak görmektedir. Bilgi, teknoloji ve finans kaynakları üreten bir toplum meydana getirmek için de finansal okuryazarlık becerisinin o toplumun bireylerine erken yaşta kazandırılması gerektiği belirtilmektedir.

    Finansal okuryazarlık becerisine sahip birey ve toplumların bu beceriye sahip olamayan birey ve toplumlardan birtakım farkları bulunmaktadır. Öncelikle bu bireyler gelir ve giderlerinin farkında olarak bütçelerini dengeli bir şekilde oluşturup kullanabilirler. Finansal bilgilere sahip olarak ve bilgileri nerede ve nasıl kullanacaklarının farkında olurlar. Parayı etkili bir şekilde kullanabilirler. Tasarruf yapabilirler. Bütçelerini dengeli bir şekilde oluşturup dengeli bir şekilde kullanabilirler. Bireyler çocukken ekonomi gerektiren işlerle karşılaştıkları için bu becerinin küçük yaşlarda kazandırılması gerekmektedir. Finansal okuryazarlık becerisini erken yaşta kazanan bireyler ekonomi, bütçe ve yatırım yapma konularında daha bilinçli ve daha duyarlı olmaktadır. Finansal okuryazarlığı yüksek olan bireyler, kendileri için yararlı olan kararlar vermek ve yaşadıkları ekonomik dünyayı yapıcı bir şekilde eleştirmek ve desteklemek için daha donanımlı olmaktadır. Bu amaçla; öğrenciler bir finansal okuryazarlık becerisi kazanmayı amaçlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Finansal okuryazarlığın dijital ortamdaki dönüşümü nedir?

    Ekonomik meseleler günümüzde ve ülkemizde hayatımızın daha da önemli bir parçasıdır. Özellikle öğrencilerin mali alışveriş halinin gündelik yaşamın ne kadar ayrılmaz bir parçası olduğunu anlamaları gerekiyor. Örneğin cep telefonu olan biri, istediği anda iptal edemeyeceği iki yıllık bir telefon sözleşmesi imzalamanın ne anlama geldiğini anlayabilmeli. Herkes bir-iki tıkla dijital ortamda tamamladığımız satın alma işleminin etkilerinin farkında olmalıdır. Öğrencilere para bilinci aşılamak, örneğin tasarruf etmenin ya da nakit kullanmadan banka kartıyla ödeme yapmanın ne anlama geldiğini finansal okuryazarlık bilinci sayesinde öğrenebiliyorlar.

    Finansal okuryazarlık dersinde Türkiye ekonomisini yorumlama yetisi nedir?

    Öğrenciler Türkiye’nin ekonomik durumunu halın mal ve hizmetlere ulaşım gücünü de bu bağlamda değerlendirebilme yetisini kazanıyor olacaktır.

    Finansal okuryazarlık, eleştirel düşünebilen insanlara göre bir alandır ve öğrenciye eleştirel bakış açısını kazandıran yapıya sahiptir. Finansal okur yazarlığı ilginç kılan özellik ise sosyoloji, psikoloji, matematik ve hukukun karşılıklı etkileşimini barındırmasıdır.

    Finansal okuryazarlık becerisine sahip olan çocukların kazanımları nelerdir?

    • İstek ve ihtiyaçlarını ayırt ederek ikisi arasında bilinçli seçimler yapar.

    • Ailesi ve yakın çevresindeki başlıca ekonomik faaliyetleri tanır.

    • Sorumluluk sahibi bir birey olarak bilinçli tüketici davranışları sergiler.

    • Kendine ait örnek bir bütçe oluşturur.

    • Çevresindeki kaynakları israf etmeden kullanır.

    • İstek ve ihtiyaçlarını ayırt ederek ikisi arasında bilinçli seçimler yapar.

    • Ailesi ve yakın çevresindeki başlıca ekonomik faaliyetleri tanır.

    • Sorumluluk sahibi bir birey olarak bilinçli tüketici davranışları sergiler.

    • Kendine ait örnek bir bütçe oluşturur.

    • Çevresindeki kaynakları israf etmeden kullanır.

    • Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirir.

    • Kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin canlı yaşamına etkisini analiz eder.

    • Türkiye’nin coğrafi özelliklerini dikkate alarak yatırım ve pazarlama proje örnekleri hazırlar.

    • Vatandaşlık sorumluluğu ve ülke ekonomisine katkısı açısından vergi vermenin gereğini ve önemini savunur.

     Öğrenciyi finansal okuryazarı kılmayı, finansal durumları analiz edebilmelerini sağlamayı ve finansal açıdan temel yetileri kazanmış ve bilinçli bir hale getirmeyi hedefleyip. Bu amaçla küresel bir dil olan finansın öğrencilere temel yetilerinin kazanılması küresel vatandaş yetiştirmeyi bu vizyona ulaşabilmenin ayrılmaz bir parçası olarak görmeliyiz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow