hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığı Belirtileri Neler, Nasıl Tedavi Edilir?

    Crohn Hastalığı Nedir Crohn Hastalığı Belirtileri Neler, Nasıl Tedavi Edilir
    expand

    Crohn hastalığı; sindirim sistemiyle alakalı hastalıklar içerisinde ciddi problemlere neden olan ve hayatın kalitesini oldukça olumsuz bir biçimde etkileyen hastalıklardan birisidir. İnsanların içerisinde yaklaşık şekilde binde iki oranıyla rastlanan bu rahatsızlık, ağızdan anüse dek tüm bölgelerde görülse de genel olarak ince bağırsağın bittiği yere yakın bölümlerde kendini göstermektedir. Rahatsızlığın sebebi tam anlamıyla bilinmemekle beraber çevresel etkenlerin ve genetik unsurların hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğu öne sürülmektedir. Çok ciddi etkilere neden olabilen bu hastalık, hayat boyunca tam olarak iyileşmez ve çoğu kez cerrahi müdahaleler gerektirebilir. Bunun dışında hastalığın neden olduğu etkiler, pek çok başka rahatsızlıkların oluşmasına da zemin hazırlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Crohn Hastalığı Nedir?

    Crohn hastalığı; ağızdan anüse kadar oluşan sindirim sisteminin herhangi bir yerinde yerleşen, genellikle ince ve kalın bağırsakla birleşim kısımlarının etrafında görülen iltihap kökenli bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere nazaran çok daha yaygın bir durumdadır. Bu hastalık genel olarak 35 ile 40 yaşları arasında görülmektedir. Bununla beraber çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de bu hastalığa yakalanan pek çok kişiye rastlamak mümkündür. Bu rahatsızlık, tutulum yaptığı sindirim sistemi kısımlarında kalınlaşma yani ülser ismi verilen iltihap oluşumuna ve yara oluşumuna sebep olmaktadır.

    Crohn Hastalığı Belirtileri

    Crohn rahatsızlığında bulgular, bireyden bireye değişkenlik gösterse de genel olarak en yaygın biçimde görülen belirtiler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

    - Karın bölgesinde ağrı,
    - Ateş,
    - İshal,
    - Bazı durumlarda şişkinlik,
    - Kabızlık,
    - Kusma,
    - Mide bulantısı,
    - Dışkıda kan,
    - Anüsün etrafında çatlak oluşması şeklinde sıralanabilir.

    Crohn Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Chron hastalığı, hiçbir zaman tam şekilde iyileşmeyen ve kalıcı bir hastalık olarak belirtilebilir. Hasta olan kişiler, bu hastalığın durgun hale geldiği ve alevlendiği türlü periyotları yaşar. Alevlenme zamanlarında daha yoğun şekilde türlü ilaç tedavisi ve tıbbi anlamda beslenme tedavisi uygulanır. Bu durum, hastalarda hastalığı önlemese bile yol açmış olduğu belirtileri en aza indirmek mümkün olmaktadır. Bunların yanı sıra Chron rahatsızlığının yaklaşık şekilde yüzde 50 ile yüzde 70lik bölümü hayatları boyunca minimum bir defa cerrahi müdahaleye gereksinim duymaktadır. Bilhassa ilaç tedavisine cevap vermeyen hasta bireylerde cerrahi müdahale tercih edilmektedir.

    Chron hastası olan kişiler, hayatı boyunca özel bir beslenme programı ile hareket etmelidirler. Bilhassa yüksek posaya sahip gıdalar, hastalığın ilerlemesine neden olduğu için mümkün olabildiğince az tüketilmelidir. Özellikle de alevlenme döneminde diyet programında bulundurulmaması gerekir. Kişilerin kabızlık ya da ishal problemini yaşadığı zamanlarda da, Chron hastalığının diyeti, bu duruma uygun bir şekilde düzenlenmelidir. Bunların dışında hastalığın alevlenme döneminde, hasta kişiler fiziksel kuvvet gerektiren ağır sporları yapmaktan kaçınmalıdır. Mümkün olabildiğince evde istirahat etmelidir. Chron hastalığına sahip olan kişiler, diyetisyen ve hekim ile yapılan tedavilere gereken hassasiyet gösterilerek, rahatsızlığın neden olabileceği problemler en aza indirilebilir. Bunun sayesinde de daha sağlıklı bir şekilde yaşamak mümkün olacaktır.

    Crohn Hastalığının Tanısı Nasıl Konmaktadır?

    Crohn hastalığının tanısının konulması, hasta olan bireyin yaşam kalitesinin artması açısından oldukça önemli bir husustur. Bu yüzden belirtilerin görülmesi halinde uzman bir doktora görünmek önemli olacaktır. Uzun süreli karın ağrısı, ishal, bulantı, güç kaybı, kusma gibi şikayetlerinin bulunduğu kişilerde bu hastalığın varlığının araştırılması gerekir. Crohn hastalığının tanısının konulmasında kullanılan metotlar aşağıdaki gibi olacaktır;

    - Biyopsi,
    - Sindirim sisteminin filminin çekilmesi,
    - Endoskopi,
    - Kolonskopi,
    - Dışkı örneklerinin incelenmesi şeklinde sıralanabilir.

    Crohn Hastalığının Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

    Önceden de belirtildiği üzere Chron rahatsızlığının sebebi tam şekilde bilinmemektedir. Fakat yapılan incelemelerin neticesinde, bu hastalığa sahip olan ebeveynlerin çocuklarında da bu hastalığa rastlama oranının normalden 15 kat daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. Bu hastalığın bulaşıcı bir hastalık olmadığını belirtmek mümkün olup, hasta bireyden sağlıklı bireye bulaşması söz konusu değildir.

    Bazı bakteri ve virüslerin, vücudun savunma sistemin etkileyen bu hastalığın oluşmasında rol oynadığı tahmin edilse de, henüz bu konuda yeterli seviyede kanıt bulunamamıştır. Aynı zamanda stresli bir hayat tarzının, Chron hastalığının oluşumu üstündeki etkileri halen araştırılmaktadır. Chron hastalığının belirtilerinin görülmesiyle beraber alanında uzman bir hekime görünmek, kişinin sağlığı açısından çok önemli olacaktır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow