hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirhindi Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Demirhindi Az Bilinen Faydaları

    Demirhindi Faydaları Nelerdir Neye İyi Gelir Demirhindi Az Bilinen Faydaları
    expand

    Diğer ismi Hint hurması olan demirhindi, antioksidan açısından zengin meyve türüdür. Kalp sağlığında, kanser oluşumunu engellemeye kadar birçok faydası bulunuyor. Sağlığın daha iyi olabilmesi için yıllardır tüketilen demirhindi, bakteri ve mikroplarla savaşmak konusunda gelişkin durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirhindi Nedir?

    Demirhindi, Afrika kökenli bir bitkidir. Ancak eski dönemlerden bu yana tüm tropikal ülkelerde yetişiyor. Mısır ve Hindistan ülkelerinde yetiştirilen demirhindinin boyu 15-20 metreye kadar ulaşabiliyor. Demir hindi meyvesi bu ağaçların çiçek kısmında, salkım şeklinde bulunur.

    Halk arasında daha çok Hint hurması olarak isimlendirilir. Ağacının ortalama yaşam süresi 150 yıl olan demirhindi meyvesi, sağlığa verdiği katkılarla bilinir.

    Demirhindi Faydaları Nelerdir?

    Demirhindi, geçmiş toplulukların alternatif tedavide tercih ettikleri meyveler arasında yer alıyor. Magnezyum, kalsiyum, potasyum açısından zengin olan demirhindi, sindirim sorunlarında tüketilebiliyor.

    Antioksidan açısından çok zengin lan demirhindi, vücut içerisinde serbest radikallerin dışarıya atılmasına yardımcı olur. Hücrelerin zarar görmesini önleyerek, bir yandan kansere karşı savaşır.

    Demirhindi, magnezyum bakımından zengindir. Bir insanın günlük magnezyum ihtiyacının %28'ini bir kase demirhindi ile karşılamak mümkündür. Midenin asit salgısının etkisini azaltıcı olduğundan, ülser için faydalı olduğu söylenebilir.

    Kötü kolesterol düşürücü etkisi vardır. Kalp sağlığı için çok faydalı besin olan demirhindi, kan basıncını düşürerek, yüksek tansiyona engel olur. Kalp sağlığına olumlu anlamda katkı sağlar.

    Demirhindi, sindirim sistemi için faydalı besinler gurubunda yer alır. Özellikle kabızlık sorunlarında kullanılarak, rahatlama sağlanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cilt lekelerinin tedavisinde kullanılan demirhindi, renk açıcı özelliğiyle güzellik için kullanılabiliyor. Özellikle Hintliler, demirhindiyi güzellik için kullanıyorlar.

    Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. Mevsim geçişlerinde tüketildiğinde, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına destek olur.

    Demirhindi Neye İyi Gelir?

    Demirhindi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirme, baş ağrılarında, cilt tazeleme için tercih edilebilen meyvedir. Birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.

    Göz Hastalıklarına Karşı İyi Gelir

    Demirhindi, özellikle göz rahatsızlıklarında faydalı olabiliyor. Göz kuruluğu ve görme bozuklukları için demirhindi kullanılarak, iyileştirme sağlanması mümkün olabilir.

    Eklem Ağrılarını Gidericidir

    Demirhindi kullanımı, eklem ağrılarının minimum düzeye inmesine fayda sağlar. Kronik eklem ağrılarının tedavilerinde demirhindi sıklıkla tercih edilebilen bitkiler gurubunda yer alır.

    Ağız Yaralarına İyi Gelir

    Kaynatılarak suyu çıkarılır ve gargara şeklinde kullanılırsa, ağız içerisindeki yaraların iyileştirilmesinde tüketilebilir. Ağız içerisindeki mikropları ve boğazda bulunan enfeksiyonların giderilmesine oldukça etkilidir. Bu şekilde kullanılırsa, solunum yollarını açıcı görev görebilir.

    Demirhindi Az Bilinen Faydaları

    Demirhindi özellikle Asya ve Afrika ülkelerinde sıklıkla tüketilen meyvelerden birisidir. Ülkemizde henüz tam bilinmeyen demirhindinin, çok sayıda faydası biliniyor. Az bilinen faydaları arasında, vücut için önemli olanları bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı savaşma kabiliyeti olan maddeler içerir. Solunum yolunun sürekli açık kalmasını destekler.

    Bağırsakların rahatlamasını sağlayan demirhindi, sindirimin kolay gerçekleşmesi için fayda sağlar.

    Baş ağrısı, kasık ağrıları ve kronik yorgunluk durumlarında demirhindi tüketilerek, ağrının dinmesi sağlanabilir.

    Demir Hindi Yan Etkileri

    Demirhindi, aşırı olarak tüketilirse, bazı yan etkileri olabilir. Yapılan araştırmalarda, normal tüketim durumlarında demirhindinin çok önemli sayılabilecek yan etkilerinin olmadığını ortaya çıkarmıştır. Ancak aşırı tüketim halinde, yan etkilerin ciddiyeti artabilir.

    Demirhindi bitkisi aşırı olarak tüketildiğinde, karaciğer, akciğer ve böbreklerde ciddi tahribatlara neden olabilir. Cilt için kullanılırsa, tahrişler, kaşıntılar meydana çıkabilir. Uzmanlar, bilinçsiz olarak tüketimi durumunda, demirhindinin ölüme kadar yol açabileceğini belirtmişlerdir.

    İnsan sağlığı için faydaları oldukça fazla olan demirhindinin aşırı tüketimi beraberinde birçok riski getirir. Hamile ve emziren kadınların tüketmeleri tavsiye edilmez. Kronik rahatsızlığı bulunanlar ve devamlı ilaç tüketenler, demirhindi tüketmeden önce doktora başvurmalıdırlar. Çocuklar demirhindi bitkisini kullanmamalıdırlar. Bilinçsiz tüketilmesi, ishale neden olabilir.

    Demirhindi Nasıl Kullanılır?

    Demirhindinin tüketilebilmesi için olgunlaşmış olması gereklidir. Baharat şeklinde kullanımı özellikle Meksika ve Hint mutfağında yaygındır. Şerbet yapımlarında, barbekü sosları hazırlanmasında ve reçellerde demirhindi kullanılabilir.

    Tat verici özellikleri sayesinde, her mutfakta kullanılabilir. Ülkemizde daha çok şerbet yapımında kullanıldığından, nasıl hazırlanabileceği hakkında bilgiye yer verilebilir.

    200 gram kadar demirhindi, 2 litre suyun içerisinde 12 saat (gece) bekletilir. Bekleme süresi bittikten sonra içerisine, 1-2 çubuk tarçın ve 3 adet karanfil atılır. 90 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür ve oda sıcaklığına gelmesi için beklenir. Buzdolabına koyulup soğutulur ve servis edilir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow