hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diş eti hastalıkları ve tedavi yöntemleri

    Diş eti hastalıkları ve tedavi yöntemleri
    expand

    Günümüzde birçok insanın başına gelen ancak tedavi süreci hemen başlatılmayan diş eti hastalıkları zamanında müdahale edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir. Periodontoloji Bölümü’nden Prof.Dr Tamer Ataoğlu, diş eti hastalıkları ve tedavi yöntemleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof.Dr Tamer Ataoğlu, Diş eti hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi. 

    Diş eti hastalıklarını, sık gözlenen türleri Gingivitis ve Periodontitis olmak üzere, iki farklı klinik tablo olarak tanımlayabiliriz. Gingivitis diş etinin iltihabıdır, diş eti ile sınırlıdır ve yeryüzünde insanlığı etkileyen en yaygın hastalıktır. Periodontitis ise bir sonraki aşamadır, toplumda görülme sıklığı %20-50 arasında değişebilir. Gingivitis tedavi edilmediğinde bu iltihabın başta kemik olmak üzere dişin tutucu dokularına yayılması ile gelişir. Kronik karakterde olan bu hastalık da tedavi edilmez ise zaman içinde dokuların erimesi ve dişlerin kaybına yol açabiliyor. 

    Özellikle pandemi döneminde diş eti kanamaları artış gösterdi bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
    Pandemi döneminde diş eti kanamalarının arttığına dair, bilgim dahilinde bir veri bulunmamaktadır. Ancak salgının yaşattığı bu sıkıntılı süreçte strese bağlı olarak toplumda diş eti sağlığının da bozulması beklenen bir sonuçtur. Stresin ağız bakımının aksatılmasına yol açtığı ve diş eti hastalıklarının ana nedeni olan mikrobiyal plağa bağışıklık sistemimizin verdiği cevabı da olumsuz etkilediği biliniyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş eti hastalıklarına yol açan nedenlerden öne çıkan ilk 5 sebebi söyler misiniz?
    Diş eti hastalıklarının asıl nedeni dişlerimizi fırçalamadığımız zaman ağızdaki mikropların dişler üzerinde birikerek oluşturdukları mikrobiyal plak, günümüz ismi ile mikrobiyal biyofilm tabakasıdır. Sigara kullanımı ve diyabet diş eti hastalıklarının bilimsel olarak kanıtlanmış risk faktörleridir. Ayrıca stres ve genetik etkileri de dördüncü ve beşinci sırada sayabiliriz. Aslında diş eti hastalıkları için çok sayıda etken sıralayabiliriz; Örneğin yaş, kullanılan bazı ilaçlar, kötü beslenme, obezite gibi.

    Diş eti hastalıklarında ilk belirti kızarıklık ve kanamadır. İltihaba bağlı olarak diş eti yüzeyinde değişiklikler, sert olması gereken yapının yumuşaması, damarların genişlemesi ve yapısının bozulması kanamayı kolaylaştırıyor.

    Ayda kaç kere diş etimizin kanaması normaldir?
    Sağlıklı diş eti serttir, nasırlıdır ve kanamaz, dolayısıyla diş etindeki kanamayı asla normal olarak kabul etmememiz gerekir. Bu durum bir iltihab belirtisidir ve kanayan dişler bölgesinde mikrobiyal biyofilm tabakasını kontrol edemediğimizin, iyi uzaklaştıramadığımızın göstergesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir?
    Diş eti hastalıklarının ilk belirtileri renk değişikliği, yani kızarıklık ve hemen ardından kanamadır. Kanama ilk başlarda fırçalama sırasında görülür, ancak hastalık ilerledikçe kanama giderek artar, en küçük uyarılarda bile kanar hale gelir, hatta kendiliğinden kanama gelişebilir. Kanama göz ardı edilirse, hastalık sonraki aşamalarda sinsi ilerler. Periodontitis geliştiğinde ve kemik dahil dişin tutucu bağ dokuları erirken erken aşamada kanama dışındaki belirtileri algılamak zordur. Hastalığın ileri ki aşamalarında doku kaybı arttığında dişler sallanmaya başlar, hareketli hale gelir. Hastaları tedavi için hekime yönlendiren önemli bulgudur, ancak bu aşamadan sonra da tedavi başarısı ne yazık ki büyük ölçüde azalmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Basit diş kanamaları veya ağız kokusu hekime başvurmadan nasıl önlenir? 
    Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak için düzenli ağız bakımı şarttır. Her birey günde iki kez mutlaka, sabah ve akşam gece yatmadan önce, dişlerini fırçalamalı, bir kez de, tercihen gece, diş ipi ile dişlerin ara yüzeylerini temizlemelidir. Özellikle gece yatmadan önceki fırçalama çok önemlidir. Etkin plak kontrolu için fırçalama ve dişipi kullanımı düzgün olmalı, tüm dişlerin tüm yüzeylerine ulaşılmalıdır.

    Diş eti problemli olan bireylere diş macunu, ağız suyu, diş fırçası, önerileri sunabilir misiniz? Tercihlerini neye göre yapmaları doğru olur?
    Günümüzde ağız bakım ürünlerinin çeşitliliği giderek artmakta ve marketlerde bu ürünlerin yer aldığı standlar büyüyor. Bu durum ağız bakımına verilen önemin toplumda her geçen gün arttığının belirtisi olarak da yorumlanabilir. Ürün çeşitliliğinin sonucu olarak farklı amaçlı diş fırçaları, örneğin arayüzey fırçaları, farklı amaçlı diş macunları örneğin diş hassasiyetinin tedavisi için, yine ara yüzey ve protezlerin temizliği için diş ipleri, ağız suyu çeşitleri bulunuyor. Diş eti hastalığı olan bireylerin mümkünse, öncelikli olarak periodontoloji uzmanlarına başvurmalarını, bulunduğu bölgede bu konuda uzman hekim yoksa diş hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda ürün seçimi yapmaları doğru olacaktır. Bu arada plak kontrolunda mekanik temizliğin, yani diş fırçalamanın ve diş ipi kullanımının asıl önemli olduğu, diş macunu ve ağız sularının ise yardımcı ürünler olduğu unutulmamalıdır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow