hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kök hücre" tedavisi pek çok hastaya umut veriyor

    Kök hücre tedavisi pek çok hastaya umut veriyor
    expand
    KAYNAK Cnnturk.com

    Kök hücrenin birçok değişik hastalıkları tedavi ettiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Bekmez, hastalara tedavileri için uygunluk açısından değerlendirilme yapıldığını belirtti. Kök hücrelerin omurga zedelenmesi sonrası felçler, Parkinson, siroz gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını söyleyen Dr. Bekmez, "Hastaların yarısının yaklaşık olarak 1 yıl sonra çok az bir ilaçla hayat kalitesi artmış oluyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Bekmez, kök hücre tedavisini ve hangi hastalıklarda hücrenin iyileştirebileceği hakkında bilgi verdi.

    Kök hücre hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?

    Dr. Bekmez, "Kök hücre, diyabet dışında da birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Otizm, omurga zedelenmeleri sonrası felçler, multiple skleroz, parkinson, travmatik beyin ve medulla zedelenmeleri, huzursuz ayak sendromu, kronik yorgunluk sendromu sinir sıkışma sendromları, esansiyel hipertansiyon, siroz, pankreas böbrek hastalıkları ve diğer metabolik hastalıklar kök hücre tedavisinin kullanıldığı hastalıklar arasında" dedi.

    Diyabetle gelen 5 hastalık

    Diyabet hastası olduğumuzu nasıl anlarız, belirtileri nelerdir?

    Tedavi nasıl uygulanıyor?

    Diyabette kullanılan kök hücre tedavisinde önce hasta uygunluk açısından değerlendirildiğini ve hastaların bilgilendirildiğini belirten Bekmez, "Sonraki aşamada hastalardan kök hücre topluyoruz. Çoğu zaman karındaki yağ dokusundan çok az bir miktar yağı sınırlı uyuşturma ile ağrısız bir şekilde alıyor ve GMP sertifikalı ve Sağlık Bakanlığı Ruhsatlı kültür laboratuvarlarında bu yağ dokusunda bulunan kök hücreleri ayırıp çoğaltıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu işlem için hasta 1 ay kadar bekliyor. Bu süre sonunda soğuk zincirle kök hücreler bize yetişiyor ve serum ile damardan veriyoruz. Bu tedaviyi en az 3 kez birer ay ara ile tekrarlıyoruz hastanın durumuna göre bu uygulama sayısı bazen 4 veya 5 ya da 6 olabiliyor. Birinci uygulamadan 3 hafta sonra tedavinin etkinliğini hasta hissetmeye başlıyor. Kullandığı ilaç dozlarını azaltmak zorunda kalıyor şöyle ki günlük yaklaşık 100 ünite insülin kullanan hasta 75 ünite kullanmaya başlıyor yani insülin veya ilaç ihtiyacı azalıyor.

    3 uygulamadan sonra hastayı 1 yıla kadar takip ediyoruz. 6. ayda tip 1 insülin hastalarının c-peptid düzeyleri yükselmiş ve kendi insülinini salgılamaya başlamış oluyor. Yaklaşık olarak hastaların yarısı 1 yıl sonra ilaçları bırakmış oluyor ve diğer yarısı çok az bir ilaçla hayat kalitesi artmış bir şekilde kontrollere geliyor" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow