hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyare Nedir? Kronik, Osmotik, Akus Ve Fonksiyonel Diyare Nedir?

    Diyare Nedir Kronik, Osmotik, Akus Ve Fonksiyonel Diyare Nedir
    expand

    Diyare, halk arasındaki ismi ile ishal günde üç seferden fazla çok sulu, gevşek dışkılama halidir. Çok yaygın yaşanılan bir durum olan diyare, özel bir bakım ve tedavi gerektirmeden birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Normalden daha sık sulu ve yumuşak kıvamlı dışkı haline diyare denir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyare, bağırsak hareketlerinin hızlanması sonucu meydana gelir. Bu sayede bağırsakların sıvı emilimi azalır. Akut ve kronik olmak üzere iki çeşit ishal çeşidi vardır.

    Kronik, Osmotik, Akus ve Fonksiyonel Diyare Nedir?

    Akut tipi diyare, 3 haftadan kısa sürer. Genellikle mikrobik nedenle oluşur. Akut tipi diyarenin 3 haftadan uzun bir süre sürmesi, karakterizedir. Genellikle bağırsak fonksiyonlarından kaynaklanan hastalıklardandır.

    Kronik tip diyare, ishalin kronikleşmiş ve sık sık tekrarlayan halidir. Bağırsakların düzenli çalışmaması kronik diyareye neden olabilir. İshaliniz 3 günden fazla sürdüyse şiddetli karın ağrısı, makatta ağrı ve 38 derece ateşiniz varsa ihmal etmeden uzman bir doktora gitmeniz gerekir. Sürekli ishal, aşırı sıvı kaybına neden olur. Kronik enfeksiyonlar, kronik ishale neden olabilir. Kronik ishal, en az dört hafta sürer. Kronik diyarenin oluşumunun altında genellikle bağırsak sorunları ya da sorunlarından kaynaklanır.

    Fonksiyonel tip diyare, bağırsakların fonksiyonunu yerine getirememesinden kaynaklanan bir diyare çeşididir.

    Diyare Oluşumunun Nedenleri?

    Diyare, beslenme alışkanlıklarında yapılan ani değişiklikler nedeni ile meydana gelebilir.
    Zehirli enfeksiyonlar (Tifo, basilli, para tifo enfeksiyonları, dizanteri, amip ve kolera gibi zehirli enfeksiyonlar)
    Besinlere karşı gelişen alerjiler (kabuklu deniz hayvanları, süt ve süt ürünleri ve meyveler)
    Zehirlenmeler ( besin zehirlenmeleri, mantar, arsenik, alkol)
    Sindirim kanalı ya da bezlerindeki yangılanmanın yol açtığı bozukluklar
    Vitamin yetersizlikleri
    Yanlış beslenme
    Parazit etkenler

    Diyarenin Belirtileri Nelerdir?

    Şiddetli karın ağrısı ve krampları,
    Sürekli şıkışma hissi ile tuvalete gitme isteği,
    Gaz ve bulantı,
    Diyarenin neden olduğuna bağlı olarak ateş ve kanlı dışkılama
    Kronik İshal Nedenleri

    İlaç ve toksinler
    Sürekli laktasif kullanımı
    Kronik etanol kullanımı
    Bakteriyel enfeksiyonlar
    Safra asitleri
    Kalın bağırsak
    Hormon üreten tümörler
    Konjenital elektrolit bozukluklar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmotik İshal Sebepleri

    Emilmeyin ya da az emilen yiyeceklerin çok miktarda tüketilmesi
    Gıdaların iyi sindirilmeyişi

    Mukozal transport defektleri

    Diyare Nedir?

    Diyare, bağırsak hareketlerinin düzenli çalışmaması sonucunda gün içinde birden fazla defa sulu dışkılama görülmesidir. Özellikle de yaz aylarında çok sık görülür. Büyük tuvaleti tutamama, halsizlik, kusma, bulantı ve karın bölgesinde yoğun gaz gibi belirtiler ishalin habercisidir. İshale genellikle virüs ve bakteriler neden olur. En çok görülen akut (geçici), kronik (uzun süreli) olmak üzere iki çeşit diyare çeşidi vardır. İshal diğer adıyla diyare, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda ya da gıda zehirlenmesine bağlı olarak gelişebilir.

    Yetişkinlerde İshal Nasıl Tedavi Edilir?

    İshal, genellikle kısa sürer ve kendi kendine hiçbir tedavi gerektirmeden birkaç gün içinde son bulur. İshalin devam ettiği süre boyunca vücuttaki su oranı çok azalıyor. Bu nedenle bu süre boyunca olabildiğince çok su tüketmeniz gerekir. Uzun süren ishal durumunda doktora başvurmanız gerekebilir. Uzun süren ishallerde doktorlar çeşitli ilaçlar önerebilir. İshal, virüsten kaynaklanıyorsa antibiyotikler iyi gelmez.

    İshal boyunca vücudun kaybettiği su ve minerallerin yerine koyulması gerekir. Bunun için bol miktarda su tüketmeli, et suyu ile yapılmış yemekler yemeli ve meyve suyu içmelisiniz. Fakat elma suyu gibi ishali daha çok körükleyecek meyve sularından uzak durmanız gerekir. İshale, kullandığınız bir ilaç ya da antibiyotik neden oluyorsa bu durumu doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. İshalin tedavi edilebilmesi için altında yatan sebeplerin öğrenilmesi gerekir. İshal Belirtileri azaldıktan ya da bittikten sonra katı ve düşük lif içeren besinleri yiyecekleriniz arasına eklemeniz gerekir.

    İshali daha da kötüleştirecek yiyeceklerden kaçınmalı ve muz gibi ishalin yavaşlamasına yardımcı meyveleri tüketmeye öncelik vermeniz gerekir. İshal sırasında, yağlı ve kızarmış yiyecekler, baharatlı yiyecekler, kahve, soda ve kafeinli içecekle, tam tahıllı ve kepekli ekmekten uzak durmanız gerekir. Sıcak suya bal karıştırarak günde birkaç defa bu karışımı tüketmek, ishalin hafifletilmesini sağlar. Aynı zamanda papatya çayının da ishali hafifletici ve geçirici özelliği bulunuyor. Doğru beslenme programı uygulayarak ve yağlı yiyeceklerden uzak durarak kısa bir süre içinde ishal tedavi edilebilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow