hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğar doğmaz sünnet yaptırmalı mı? Bu uyarılara dikkat

    Doğar doğmaz sünnet yaptırmalı mı Bu uyarılara dikkat
    expand

    Sünnet, penis başını örten cilt dokusunun kesilerek alınmasıdır. Sünnet işlemi sadece deri ile ilgilidir. Yani penis, idrar kanalı ya da idrar deliğine bir müdahale söz konusu değil. Eski zamanlarda ciddi hastalıkları tedavi etmek ve oluşmasını önlemek amacıyla uygulanırdı. Günümüzde özellikle gelişmiş toplumlarda sağlık açısından faydası sorgulanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kişisel hijyene dikkat edilen, düzenli banyo yapılan, sağlık hizmetine ulaşımın sorun olmadığı toplumlarda sünnet işleminin koruyucu ve tedavi edici önemi azaldı. Ne varki dünya nüfusunun büyük bölümünde hâlâ bu şartların sağlandığı söylenemez. Bu bölgelerde sünnet hâlâ bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde ve genel toplum sağlığının korunmasında rol oynuyor.

    Bazen tıbbi gerekliliktir

    Günümüzde sünnet ağırlıklı olarak geleneksel ve dini nedenlerle uygulanıyor olsa da bazı durumlarda tıbbi olarak öneriliyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

    - Bebek ve çocuklarda sık idrar yolu enfeksiyonu.

    - Enfeksiyon ve böbrek hasarı riski olan ürogenital doğumsal anomaliler(böbrek genişlemesi, mesaneden böbreklere idrar kaçışı gibi.)

    - Sık sık idrar tahlili gerektiren diğer bazı durumlar.

    - Sünnet derisinin daraltıcı, nedbe oluşturan enfeksiyonu(BalanitisXeroticaObliterans).

    - Cerrahi dışı müdahale ile düzeltilemeyen parafimozis (penis başının sünnet derisi nedeniyle sıkışması) gibi durumlar.

    Hangi yaşta yapılmalı?

    Sünnet için ideal yaş kavramı son derece tartışmalı. İdeal yaş ve zaman ailenin sünnete yaklaşımına, çocuğun özel durumuna, hatta sünneti yapacak olan doktorun tecrübesine göre değişiklik gösterebilir. Aile, sünneti bebeklikte mi yoksa okul çocuğu döneminde mi yaptırmak istediğine karar vermeli. Sonrasında sünneti yapacak doktor ile detaylı görüşme sonrasında birlikte planlama yapmak en doğrusudur. Özel hastanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte doğar doğmaz sünnet
    eski zamanlara göre daha sık uygulanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hatta birçok merkezde doğum paketlerine ekleniyor. Ne varki cerrahinin temel ilkelerinden birisi şu: Mecburi haller dışında doğar doğmaz cerrahi işlem yapılmamalı. Sünnet cerrahi bir işlemdir ve yenidoğan sünneti doğar doğmaz sünnet demek değildir.

    3-4 yaşında sorun ihtimali biraz daha yüksek

    Doğar doğmaz haricindeki erken bebeklik dönemi sünnet için uygun zamanlardan birisidir. Bu dönemde bebek henüz fazla hareketli değildir, yabancılama ve uzun süreli hafıza henüztam olarak yerleşmemiştir.

    Bebeklikten çocukluğa geçişle birlikte hareketler vetepkiler iyi ceartar. Cerrahi işlemler sonrasında bakım çok daha zor veyorucudur. Özellikle 3-4 yaş döneminde acıyacak düşüncesiyle çişini yapmama, kontrolsüz olarak operasyon
    bölgesine müdahale gibi sorunlar yaşanmaihtimali yüksektir. Okul çağı ve olgunluğuna gelmiş bir çocuk ise deneyimli ellerde, doğru bir yaklaşım ve hazırlıkla hiçbir olumsuzluk yaşanmadan sünnet olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özetle, tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece benim sünnet için önerdiğim zaman erken bebeklik veya 7-8 yaş dönemidir.

    (Posta)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow