hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dopamini artırıp mutluluktan havalara uçuran 10 yiyecek

    Dopamini artırıp mutluluktan havalara uçuran 10 yiyecek
    expand

    Son zamanlarda kendinizi biraz moralsiz hissediyorsanız ya da ruh haliniz sürekli değişiyorsa belki de tek ihtiyacınız olan biraz dopamin takviyesi olabilir. Mutluluk ve besinler arasında gerçekten de bir bağlantı var. Beyne mutluluk veren yiyecekler sayesinde ruh halimizi düzeltmemiz kolaylaşıyor. Elbette aşırıya kaçmamak şartıyla! Serotonin gibi 'mutluluk hormonu' diye bilinen dopaminin keyifli bir yaşam sürmenin vazgeçilmezi olduğunu belirten Dr. Sinan Akkurt, sağlıklı bir dopamin seviyesi sağlamaya yönelik önerilerini sıraladı ve mutluluk veren 10 besini açıkladı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1-Elma
     

    Elma, dopamin üretimini uyaran kuersetin takviyesi ve dopamin hücrelerini hasardan koruyan güçlü bir antioksidan olan polifenol içeriği ile etkili bir destekleyicidir. Elmadan en iyi besini almak için günde bir tane kabuğu ile birlikte yiyin.  

     

    2-Badem
     

    Tüm kuruyemiş türleri ideal dopamin seviyesini korumaya yardımcı olur ancak bademin ayrı bir yeri vardır. Badem, dopamin üretimi için gerekli olan esansiyel bir amino asit olan fenilalanin içerir. Ayrıca badem genel sağlık kadar beyin için de önemli olan lif ve sağlıklı yağ bakımından zengindir. Günde 5-6 tane çiğ badem yemek dopamin seviyesini destekler.

     

    3-Bitter çikolata
     

    Dopamin üretiminde kilit rol oynayan bir amino asit olan fenilalanin içeriği çikolatada da yer alır. En yüksek kontsantrasyonu için yüzde 85'ten fazla kakaolu bitter çikolata tercih edin. Ancak ölçüye dikkat edin çünkü içerisinde yağ miktarından dolayı kalori değeri yüksektir. Eğer başka bir rahatsızlığınız yoksa günde bir parça (10-15 gr.) bitter çikolata tüketebilirsiniz. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     

    4-Muz
     

    Muz, dopamin seviyelerini düzenlemeye ve uyarmaya yardımcı olan bir tür amino asit olan tirozin kaynağıdır. Hafızanızı, konsantrasyonunuzu ve uyanıklığınızı arttırmanın yanı sıra mutlu olmanıza yardımcı olur. Tirozin içeriği küçük ve olgun muzlarda daha fazladır. Her gün bir küçük muz yiyebilirsiniz.  

     

    5-Yumurta
     

    Yumurta, dopamin üretiminde kilit rol oynayan tam dokuz amino asiti birden içermektedir. Yumurta ayrıca D vitamini bakımından yüksek olan az sayıdaki gıdalardan biridir. 

     

    6-Çilek
     

    Beyin sağlığını korumak için önemli olan zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, beyindeki serbest radikallerle savaşır, böylece dopamine kolayca erişebilir. Ayrıca, dopaminerjik nöronları hasardan koruyan antosiyaninler ve ellajitaninler gibi fenol antioksidanları açısından da zengindir.

     

    7-Somon balığı
     

    Somon balığı, beynin genel işleyişinde kilit rol oynayan önemli bir Omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri, ruh hali değişimlerine ve depresyona karşı koruyan dopamin gibi nörotransmiterler oluşturmak için gereklidir. Ayrıca, somon balığı doymuş yağ ve kolesterol açısından düşüktür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    8-Kırmızı pancar
     

    Pancar, dopamin üretimini uyaran amino asitlerden betain içerir. Üstelik kalorisi düşüktür ve yüksek miktarda demir içerir. Ruh halinizi doğal olarak iyileştirmek için günlük taze pancar suyu içmelisiniz. Pancar suyunun tadını beğenmiyorsanız diğer meyve sularıyla karıştırmayı deneyin.

     

    9-Karpuz
     

    Karpuz, amino asit tirozin için iyi bir kaynaktır. Ayrıca gene dopamin üretiminde kullanılan B6 vitamini içerir. Uygun dopamin seviyesinin korunmasına yardımcı olmak için başka bir hastalığınız yoksa her gün 2-3 dilim karpuz tüketebilirsiniz.  

     

    10-Kabak çekirdeği
     

    Yine tirozin bakımından zengin bir besinlerden biri de kabak çekirdeğidir. Ayrıca kabak çekirdeğinde bulunan E vitamini dopamini uyarır ve beyin hücrelerine zarar veren serbest radikalleri azaltır.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow