hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düşük göz kapakları görmenizi engelleyebilir

    Düşük göz kapakları görmenizi engelleyebilir
    expand

    Zaman içerisinde göz kapaklarındaki kaslar kuvvet kaybedebilir. Bu kasların kuvvet kaybetmesiyle göz kapaklarında düşme sorunu yaşanabilir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu göz kapağı düşüklüğünü ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göz kapağı düşüklüğü kişilerin hayat kalitesini olumsuz etkileyen ciddi bir sorundur. Genel olarak toplumun neredeyse yüzde 5’ini etkileyen bir rahatsızlıktır ve sıklıkla ileri yaşlarda karşılaşılır.

    Göz kapağı düşüklüğünün birden fazla sebebi vardır. Bu sebeplerden biri; yaş ilerlemesi ile göz kapağı kaslarının güçsüzleşmesidir. Yaş ilerlemesi ile göz kapaklarını kaldıran ve açık kalmasını sağlayan kaslar güç kaybına uğrar. Güçsüzleşen göz kapağı kasları yer çekiminin etkisiyle ağırlaşarak düşer. Bazı vakalarda bu hastalık doğuştan olabilir. Anne karnında gelişim sürecinde göz kapağını açan kaslar az gelişmesi sonucu çocuk yaşta görülebilir.

    Bazı vakalarda göz kapağı düşüklüğü tek gözde olurken bazı vakalarda iki gözde de görülebilir. Sarkmanın farkına varılmadığı durumlarda ise göz kapağı göz bebeğine kadar inebilir.

    Göz kapağı düşüklüğü geç fark edilen bir hastalıktır

    Göz kapağı düşüklüğü erken dönemde fark edilmesi zor bir hastalıktır. Bunun sebebi ise beynin sorunu anlayarak göz kapağını kaldırmaya çalışmasıdır. Sık kitap okuyan, yazan kişilerde erken tanı daha kolaydır çünkü göz ağırlığı şikayeti ile uzman hekime başvururlar. Bu sayede erken tanı koyulabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cerrahi yöntemler ile tedavisi mümkün

    Düşen göz kapağı tedavisi cerrahi yöntemlerdir. Genel anestezi altında küçük kesiler açılarak işlem yapılır. Açılan bu kesiler sayesinde düşen göz kapağı yukarı kaldırılarak sorun çözülür. 1 saat süren işlem sonrasında gerekli kontroller yapıldıktan sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan sonra 10. günde ise dikişler alınarak tedavi süreci tamamlanır.

    Kişilerin yaşadığı göz kapağı düşüklüğünün ilerlemesine göre iki farklı yöntem uygulanabilir. Bu yöntem ise germe yöntemidir.

    Germe yöntemi; kalıcı olarak uygulanabilir. Genç ve orta yaşlı kişiler için uygundur. Bu işlem ortalama 1,5 saat sürmektedir.

    Kişinin ihtiyacına göre uygulanacak yöntemler mutlaka alanında uzman hekimler tarafından uygulanmalıdır. Yanlış yapılan işlemler geri dönüşü zor olan sonuçlara yol açabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow