hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düzenli egzersiz ömrü uzatıyor!

    Düzenli egzersiz ömrü uzatıyor
    expand

    Tekrarlı şekilde yaptığımız vücut hareketlerinin genel adına egzersiz deniyor. Uzmanlar düzenli ve doğru yapılan egzersizin ömrü uzattığını ifade ediyor.Fiziksel aktiviteler birçok konuda bizlere avantaj sağlıyor; ideal kilomuzu korumanın dışında kan basıncımızı kontrol altna almak ve kolesterol seviyelerini dengelemek için de düzenli egzersizin önemi büyük.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar düzenli ve doğru yapılan egzersizin ömrü uzattığını ifade ediyor. Fizyoterapist Fatma Nur Şirin, doğru ve düzenli yapılan egzersizlerin birçok hastalığı önleyebileceğine dikkat çekti. 

    Egzersizin düzenli olarak yapılan fiziksel aktivite olarak tanımlandığını belirten Şirin, "Tekrarlı şekilde yaptığımız vücut hareketlerin genel adıdır egzersiz. Fiziksel aktiviteler birçok konuda bizlere avantaj sağlar. İdeal kilomuzu koruyabiliriz. Kan basıncımızı kontrol altına alabiliriz. Kolesterol seviyemizi dengeler. Diyabet ve kan şekerini düzenler. Psikolojik sağlığımızı korur. Kronik ağrıları azaltır. Kas ve iskelet sistemi hastalıklarını önleyebiliriz.

    Şimdi hep birlikte bu egzersizlere fizyoterapist gözüyle bakalım...

    Günlük yaşamımızda vücudumuz birçok etkiye maruz kalıyor. Bunların sonucu olarak kas ve iskelet sistemimizde oluşan fıtıklar, omurga şekil bozuklukları ve kas kısalıkları ortaya çıkıyor. Oluşan fıtıklarda şekil bozukluklarında kas sistemimizi ne kadar güçlü tutarsak bize olan yansımaları o kadar azalıyor. Egzersiz, bizlere daha iyi bir postür kazandırıyor, esnek bir vücuda sahip olmamızı sağlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fizyoterapist Şirin, düzenli bir şekilde yapılan egzersizin vücuttaki güç dengesizliklerini azaltığını ve vücudun alışmış olduğu oksijeni daha verimli kullanmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Bu nedenle düzenli egzersiz ve spor yapmanın erken yaşlardan itibaren bireylere kazandırılmasının gerekli olduğunu belirtiyor.

    Egzersizin yapma şekline de değinen Şirin, "Biz fizyoterapistler hareketin hızlı bir şekilde yapılmasından ziyade hareketin son noktalarını bekleyip içimizden 5 ya da 10 sn sayarak tekrarlı bir şekilde yapılmasını öneriyoruz." diyor ve egzersiz teknikleri konusunda da detay veriyor.

    Egzersiz sırasında doğru nefes alıp verilmeli. Egzersiz sırasında nefes kontrolümüzü iyi ayarlamalıyız. Egzersiz sırasında postürümüzü korumalıyız. Güçlenmeleri hissedebilmek için düzenli ve istikrarlı yapmaya özen göstermeliyiz. Hareketi açığa çıkardığımız noktalarda vücudumuzu iyi dinlemeliyiz ve vücudumuz ağrı sinyali veriyorsa ağrının üzerine gidip zorlamamalıyız.

    Bel fıtığı, boyun fıtığı olan bireylerin egzersiz sırasında vücutlarının ağrı sinyali verdiği durumlara karşı daha dikkatli olması gerektiğini belirten Fizyotrapist Fatma Nur Şirin, "fıtığı artıracak bası yapacak hareketlerden uzak durmalıdır, o yüzden her egzersizi herkes yapmamalıdır. Sağlık durumuna göre planlanmalıdır" diye uyarıda bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow