hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Endoskopi Nedir, Nasıl Yapılır? Endoskopi Kimlere, Hangi Durumlarda Uygulanır?

    Endoskopi Nedir, Nasıl Yapılır Endoskopi Kimlere, Hangi Durumlarda Uygulanır
    expand

    Endoskopi tıpta kullanılan yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Endoskopi genel anlamda mide ve bağırsak gibi bölgelerde incelemenin yapılması için kullanılmaktadır. Bunun amacı ise hastaya zarar vermeden rahatlıkla gerekli tetkikleri yapabilmektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endoskopi Nedir?

    Makine uç kısmında ışıklı küçük bir kamera olan ve endoskop ismi verilen bir cihaz yardımıyla yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağı içine alan gastrointestinal sistemin incelenmesine imkan veren işleme endoskopi denir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olan faktörün ortaya çıkartılmasında oldukça etkili ve güvenli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. 

    Hastalığın bulunmasında kullanılabildiği gibi mide kanaması ve midede yer almakta olan poliplerin alınmasında tedavi gayesiyle de yaygın olarak kullanılır. İşlem esnasında herhangi bir tümör oluşumu gözlenirse mutlak tanının konulabilmesi ve midede Helicobacter Pylori olarak isimlendirilen bakterinin varlığının araştırılması amacıyla biyopsi alınabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endoskopi Nasıl Yapılır?

    Kendinde bulunan bir kamerası ve özel bir ışık kaynağı olan 8-10 milimetre kalınlığında bükülebilir bir boru ile yapılan endoskopi uygulaması, sindirim sistemi organlarının rahat bir biçimde görüntülenmesini sağlar. Boru üzerindeki kamera ile alınmış olan görüntüler ekrana yansıtılır ve doktor bu ekrana bakarak organların iç yüzeyini değerlendirir. İşlem esnasında hastanın oksijen düzeyi ve banız hali izlenir. Doktor gerekli gördüğü takdirde hastalığın mutlak tanısını almak için parça alabilir.

    Bunun yanı sıra kanama oluşmuş ise kanamayı durdurabilir ya da polipleri çıkarabilir. Üst sindirim sisteminde bulunan organlarının görüntülendiği gastroskopi uygulaması yaklaşık olarak 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi uygulaması ise yaklaşık olarak 15-20 dakika sürer. Gastroskopi uygulaması için hastanın uygulama öncesi en az 6 saat hiçbir şey yememesi kolonoskopi uygulaması için ise bir takım özel ilaçlarla bağırsak temizliğinin en az 2 gün önceden yapılması gerekmektedir. 

    Endoskopi Kimlere Uygulanır?

    Endoskopi genel anlamda tetkikleri yapılmak amacıyla yapılmaktadır. Genellikle mide kanaması olan kişilere, yutma güçlüğü, mide ekşimesi, reflü gibi hastalıkları bulunan kişilere yapılmaktadır. Bunların yanı sıra uzun süre kabızlık problemi yaşamış olan ve ilaç ile tedaviye cevap vermeyen kişilere de endoskopi uygulanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endoskopi Hangi Durumlarda Uygulanır?

    Özel olarak yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağıyla ilgili hastalıklardan şüphelenilen hastalarda kesinlikle endoskopi yapılması gerekir özel olarak ağza acı su gelme şikayeti olan, mide yanması sıkıntısı olan ve yutma problem, çeken hastalarda, mide ekşimesi gibi sıkıntısı olan hastalarda ve yine yemeklerden sonra hazımsızlık problemi çeken hastalarda endoskopi yapılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

    Bunların yanı sıra kanama riski olan hastalar da oldukça önemlidir. İster gizli kan kaybı olanlar ister aşikar kanaması olan hastalarda da kesinlikle endoskopi yapılması gerekmektedir özel olarak 40-45 yaş bunun için önemli bir yaş grubu olarak karşımıza çıkmaktadır. 

    Endoskopi Riskli Bir İşlem midir?

    Endoskopi riskli bir işlem midir sorusuna bakıldığında cerrahi işlemlere göre oldukça güvenli bir yöntem olması ile karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar güvenli bir işlem olsa da her cerrahi operasyonda olduğu gibi endoskopi işleminde de düşük olmakla beraber risk az da olsa yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endoskopi Sonrası 

    Endoskopi işlemi yapılmasının ardından genellikle herhangi bir problem oluşmaz fakat bazı hastalarda birkaç gün süren boğaz ağrısı hissi oluşabilir. Doktorlar tarafından verilen sakinleştirici ilaçlar sebebiyle hafif uyku hali ya da yorgunluk gözlenebilir. Fakat işlem sonrasını takip eden 48 saatlik zaman süresinde giderek ağırlaşan karın ağrısı, kusma, ağızdan kan gelmesi, ateş ve solunum zorluğu gibi bazı durumlar söz konusu olduğu takdirde vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow