hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erken hamilelik belirtileri nelerdir?

    Erken hamilelik belirtileri nelerdir
    expand

    Adet döneminin gecikmesinin hamileliğin en önemli belirtilerinden biri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Aydın Köşüş, hamileliğin ilk belirtilerini ve semptomlarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamile olabilir misiniz? Kanıt, hamilelik testinde. Ancak bir adet dönemini kaçırmadan bile, hamile olduğunuzdan şüphelenebilir veya umut edebilirsiniz. Gebelik belirtileri kadından kadına ve gebelikten gebeliğe farklılık gösterir; ancak hamileliğin en önemli belirtilerinden ilki adet döneminin geçmesidir. Hamilelik belirtileri;

    •Lekelenme ya da hafif kanama
    •Adet gecikmesi
    •Mide bulantısı ya da sabah bulantısı
    •Şişmiş veya hassas göğüsler
    •Yorgunluk ya da tükenmişlik

    En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

    Hamileliğin ilk belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

    Adet gecikmesi: Üreme çağındaysanız ve beklenen adet zamanınızdan bir hafta veya daha uzun bir süre geçmişse, hamile olabilirsiniz. Bununla birlikte, düzensiz bir adet döngüsünüz varsa bu belirti yanıltıcı olabilir.

    Memelerde hassasiyet ve şişlik: Hamileliğin erken dönemlerinde hormonal değişikliklere bağlı göğüslerinizde hassasiyet ve şişlik oluşabilir. Vücudunuzun hormonal değişikliklere uyum sağlamasıyla birlikte zamanla bu rahatsızlık azalacaktır.

    Mide bulantısı ve kusma: Günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilen bulantılar gebelik belirtisidir. Özellikle sabah bulantısı, genellikle hamile kaldıktan bir ay sonra başlar. Bununla beraber, bazı hamileler mide bulantısını daha erken zamanda hissetmeye başlayabilir veya bazıları hiç yaşamaz. Hamilelikte mide bulantısının sebebi net olmasa da, yükselen hamilelik hormonları muhtemelen bir rol oynar.
    Artmış idrara çıkma: Kendinizi normalden daha sık idrar yaparken bulabilirsiniz. Hamilelik takibi sırasında vücudunuzdaki sıvı ve damar içindeki kan miktarı artar ve böbrekleriniz vücuttaki bu artan sıvıyı atmasına ve artmış idrar çıkımına neden olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yorgunluk: Yorgunluk da gebeliğin erken belirtileri içerisinde sıklıkla görülür. Hamilelikte erken dönemlerde, progesteron hormon miktarının yükselmesi sizi uykulu ve yorgun hissetmenize neden olacaktır.

    Dış Gebelik Belirtileri

    Bazen gebelikler rahim dışında yerleşir ve bu dış gebelik olarak adlandırılır. Hamile olduğunuzu bile bilmeyebilir ve herhangi bir sorun fark etmeyebilirsiniz. Dış gebelik belirtileri şunları içerir:

    •Hafif vajinal kanama ve pelvik ağrı
    •Mide bulantısı ve kusma
    •Keskin karın krampları
    •Vücudunuzun bir tarafında ağrı
    •Baş dönmesi veya halsizlik
    •Omuz, boyun veya rektumda ağrı

    Erken Gebelik Belirtileri Nasıl Olur?

    Erken gebelik belirtileri şunlardır;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kabızlık: Yeni hamileyseniz kabızlık fark ettiğiniz ilk belirti olabilir. Sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki düz kasları gevşeten progesteron hormonundaki artıştan kaynaklanır. Bu, gıdanın bağırsaklardan daha yavaş geçmesi anlamına gelir.

    Ruh hali değişiklikleri: Kısmen nörotransmiterleri (beyindeki kimyasal haberciler) etkileyen hormonal değişiklikler nedeniyle, hamilelik sırasında ruh hali dalgalanmaları sık görülür. Herkes bu değişikliklere farklı tepki verir. Bazı anne adayları hem iyi hem de kötü olarak artan duygular yaşarken, diğerleri daha depresif veya endişeli hisseder.

    Karın şişkinliği: Hamileliğin erken dönemindeki hormonal değişiklikler, bazı kadınların adet döneminden hemen önce hissettiği gibi, sizi şişkin hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle, rahminiz henüz çok küçükken bile, kıyafetleriniz belde normalden daha sıkı hissedebilir.

    Sık idrara çıkma: Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra hormonal değişiklikler, böbreklerinizdeki kan akış hızını artıran bir dizi olayları tetikler. Bu, mesanenizin daha hızlı dolmasına neden olur, bu nedenle daha sık işemeniz gerekir. Hamileliğiniz ilerledikçe sık idrara çıkma devam edecek veya yoğunlaşacaktır. Hamilelik sırasında kan hacminiz önemli ölçüde artar ve bu da fazla sıvının işlenmesine ve mesanenize gitmesine neden olur. Büyüyen bebeğiniz mesanenize daha fazla baskı uyguladıkça sorun daha da artar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yorgunluk: Erken gebelik yorgunluğuna neyin sebep olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor, ancak progesteron hormonunun hızla artan seviyelerinin uykunuzu artırması olasıdır. Elbette sabah bulantıları ve gece sık sık idrara çıkma zorunluluğunuz da halsizliğinizi artırabilir. İkinci üç aylık döneme geldiğinizde kendinizi daha enerjik hissetmeye başlamalısınız, ancak yorgunluk genellikle çok daha fazla kilo aldığınızda hamileliğin geç dönemlerinde geri döner ve hamileliğin bazı yaygın rahatsızlıkları iyi bir gece uykusu almayı zorlaştırır.

    Göğüslerde ağrı: Yaygın bir hamilelik semptomu, artan hormon seviyelerinin neden olduğu hassas, şişmiş göğüslerdir. Ağrı ve şişlik, adet döneminizden önce göğüslerinizin nasıl hissettiğinin abartılı bir versiyonu gibi gelebilir. Vücudunuz hormonal değişikliklere uyum sağladığından rahatsızlığınız ilk üç aylık dönemden sonra önemli ölçüde azalacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hafif kanama veya lekelenme: Hamile kalmaya çalışıyorsanız, görmek isteyeceğiniz son şey herhangi bir lekelenme veya vajinal kanamadır. Ancak regl döneminizin yaklaştığı dönemde hafif bir lekelenme fark ederseniz, implantasyon kanaması olabilir. Bunun neden olduğunu kimse kesin olarak bilmiyor, ancak döllenmiş yumurtanın rahminizin iç yüzeyine yerleşmesinden kaynaklanıyor olabilir.

    Mide bulantısı: Bazı kadınlar için sabah bulantısı, gebe kaldıktan yaklaşık bir veya iki ay sonra ortaya çıkmazken, diğerleri için iki hafta kadar erken başlayabilir. Ve sadece sabahları da değil: Hamileliğe bağlı mide bulantısı (kusmalı veya kusmasız) sabah, öğle veya akşam bir sorun olabilir. Mide bulantısı olan hamile kadınların çoğu, ikinci üç aylık dönemin başında tam bir rahatlama hisseder. Çoğu kişi için mide bulantısının azalması bir ay kadar sürer. Şanslı bir kaç kişi hiç mide bulantısı yaşamaz.

    Yüksek bazal vücut ısısı: Bazal vücut sıcaklığınızın grafiğini çizdiyseniz ve sıcaklığınızın iki haftadan uzun süredir yüksek kaldığını görüyorsanız, muhtemelen hamilesinizdir.

    Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri

    Gebelik zehirlenmesi, bazen gebeliğin son haftalarında ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Yüksek tansiyon ile karakterizedir. Durumun kötüleşmesine izin verilirse, anne konvülsiyonlar ve koma yaşayabilir ve bebek ölü doğabilir. Gebelik zehirlenmesi belirtilerinin her biri giderek daha ciddi olan üç aşamaya ayrılır:

    •Hafif preklamsi semptomları arasında ödem (vücut dokularında sıvı birikimine bağlı olarak deri altında şişkinlik, sıklıkla ayak bileklerinde görülür), hafif kan basıncı yükselmesi ve idrarda az miktarda protein bulunması bulunur.

    •Şiddetli preklamsi semptomları arasında aşırı ödem, aşırı kan basıncında yükselme, idrarda çok miktarda protein varlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, çift görme, mide bulantısı, kusma ve karnın sağ üst kısmında şiddetli ağrı bulunur.

    •Eklampsi semptomları arasında havale ve koma bulunur.

    Boş Gebelik Belirtileri

    Boş gebelikte, kese oluşumu ve hormon artışı normal hamilelikteki gibi gerçekleştiği için, eğer böyle bir durum yaşanıyorsa dahi gebelik testi yine de pozitif çıkacaktır. Bu nedenle genellikle boş gebelik, hamileliğin ilk haftalarında tespit edilemez. Kan ile yapılan gebelik testi pozitif çıktığı halde ultrasonda fetal kalp atışı bulunamazsa ancak bu şekilde anlaşılabilir.

    Erken Doğum Belirtileri

    Erken doğum, düzenli kasılmalar, gebeliğin 20. haftasından sonra ve 37. haftasından önce rahim ağzınızın açılmasıyla sonuçlandığında ortaya çıkar. Erken doğum ne kadar erken olursa, bebeğiniz için sağlık riski o kadar artar. Birçok prematüre bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyacı vardır. Prematüre bebekler ayrıca uzun vadeli zihinsel ve fiziksel engellere sahip olabilir. Erken doğumun belirti ve semptomları şunları içerir:

    •Düzenli veya sık sık karın gerginliği hissi (kasılmalar)
    •Sürekli düşük, donuk sırt ağrısı
    •Pelvik veya alt karın basıncı hissi
    •Hafif karın krampları
    •Vajinal lekelenme veya hafif kanama
    •Erken membran rüptürü – bebeğin etrafındaki zar yırtıldıktan sonra fışkırarak veya sürekli bir sıvı damlaması
    •Vajinal akıntı türünde bir değişiklik – sulu, mukus benzeri veya kanlı

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow