hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fil Hastalığı Nedir? Fil Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Fil Hastalığı Nedir Fil Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir
    expand

    Lenfödem hastalığı halk arasında Fil Hastalığı olarak bilinir. Son yıllarda çoğu kişide görülen bu hastalığın da bazı belirtileri vardır. Bazı kişilerde bacaklarda ve ya kollarda şişkinlik görülür. Genellikle bacaklardan ya da kollardan birinde oldukça büyük şişkinlikler oluşur. Bu hem estetik görüntüyü bozar hem de kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kişileri psikolojik ve fiziksel olarak etkileyen bu hastalığın pek çok farklı tedavi yöntemi bulunuyor. Bu hastalıkta doğru tedavi ve erken tanı çok önemlidir. O nedenle tedavi geciktirildiğinde farklı ve ciddi komplikasyonlar oluşturulabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fil Hastalığı Nedir?

    Lenfödem yani Fil Hastalığı kol ve bacakların şişmesine yol açar. Bu hastalıkta lenf bezleri tıkanarak bağışıklık sistemi etkilenir. Aynı zamanda hücrelerin arasındaki boşlukları dolduran sıvı dengede kalmalı ve kan dolaşımını etkilememelidir. Lenf sistemi lenf sıvısını kontrol etmektedir. Bu hastalık nedeni ile lenf bezleri, düğüleri ve kanallarında hasarlar oluşabilir. Bazen doğumsal anomalilerde de hücrelerin arasındaki sıvı miktarı dengesi bozulabilir. Lenf bezlerinde oluşan bu bozulmalar nedeni ile lenf sıvısı boşaltılamaz. Bu durum da kol ve bacaklarda anormal şişlikler oluşmasına yol açar. Bu durum da Fil Hastalığını ortaya çıkarır. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra erken tedaviye başlanılmalıdır.

    Fil Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Fil Hastalığına yakalanan kişilerde en çok görülen belirti kol ve bacakların şişmesidir. Bu hastalık vücudun pek çok bölgesinde ortaya çıkabilir. Ancak çoğunlukla bu hastalığın belirtileri kol ve bacaklarda görülür. Bu şişlikler bazen giyilen kıyafetler ile ya da takılan saatlerin dar gelmesi ile anlaşılır. Fil Hastalığının başlangıcında ortaya çıkan bu şişliklerin boyutu hastalık süresince artar ya da azalabilir. Yalnızda tedavi için geç kalınır ise vücuttaki şişlikler ileri boyutlara varabilir. Aynı zamanda Fil Hastalığının net bir tedavisi yoktur. Bu nedenle tedavi sırasında sıvı birikimi en aza indirilmeye çalışılır. Tedavi sırasında komplikasyonlar da hızlı bir şekilde kontrol altına alınır.

    Fil Hastalığının Tedavisi Sırasında Neler Yapılmalıdır?

    Fil Hastalığının tedavisinde bazı detaylara çok dikkat edilmelidir. Tedavi sırasında lenf sıvısı hastalıktan etkilenen bölgeden uzaklaştırılır. Bu sayede şişliğin de en aza indirilmesi sağlanır. Aynı zamanda Fil Hastalığının tedavisi sırasında mutlaka bir Cildiye Hekimi ile birlikte hareket edilmelidir. Bazı belirtilerin ardından cildin gerekli bakım ve temizliği de yapılmalıdır. Bu şekilde lenfödemin şiddetini arttıran enfeksiyonlar ortadan kaldırılmalıdır. Hemen ardından ise koruyucu tedavi yöntemleri denenmelidir. Ayrıca hastalar düzenli egzersizler yapmalılar. Bu egzersizler ile birlikte uzuvların da hareket etmesi ve çalışması sağlanır. Bunun için de hastanın yaşına uygun olan egzersizler belirlenmelidir.

    Fil Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

    Fil hastalığının çeşitleri vardır. Bunlardan birisi Primer Lenfödem diğeri ise Sekonder Lenfödem olarak bilinir. Primer Lenfödem, vücuttaki lenf damarlarının yapısal bozuklukları nedeni ile gelişen kalıtsal bir süreçtir. Genellikle 35 yaşını dolduran kişilerde ortaya çıkar. Milroy ile Meige hastalığı da bu gruba girer. Bunun yanı sıra Sekonder Lenfödem hastalığında lenf bezlerinin ve ya damarlarında bozulmalara yol açılır. Herhangi bir travma ve ya operasyona bağlı olarak gelişen lenfödem türünden biridir. Bu hastalıklarda lenf sistemi bozuklukları doğuştan değildir. Çünkü bu hastalık sonradan gelişir.

    Fil Hastalığının oluşumunda yer alan bazı faktörler vardır. O faktörler ise şunlardır;

    *Kanser hastalığı sonrasında görülen radyasyon tedavisi bu hastalığa neden olabilir.
    *Çeşitli Mantar Hastalıkları da bu hastalığı etkileyebilir.
    *Bazı Travmalar ve enfeksiyonlar Fil hastalığını tetikleyebilir.
    *Aynı zamanda bazı ameliyatların sonucunda lenf yolları hasar görebilir.
    *Sivrisinekler yolu ile kişilere parazitler de bulaşabilir.
    *Kalıtsal hastalık ve anomaliler lenf sistemi yapısını etkileyebilir.

    Fil Hastalığına yakalanan ve ya şüphe duyan kişiler mutlaka ilk belirtileri yaşadıktan sonra aile hekimlerine gitmeliler. Aile hekimleri hastalıklara bakaran gerekli yönlendirmeleri de yapacaklardır. İlk muayenenin ardından gerekli görüldüğü takdirde uzman hekimlere gidilebilir. Bu sayede de uzman bir hekim gerekli tetkikleri yapacaktır.

    Fiziki muayenenin ardından gerekli görüldüğünde hastalık bulunan uzuvdan ölçümler de alınır. Hemen ardından hastaya kan testleri de uygulanmalıdır. Fil Hastalığı teşhisinde bazı tıbbi görüntüleme yöntemleri kullanılıyor. Aynı zamanda fil hastalığı teşhisi konulan kişilerin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel özelliklerinin bilinmesi de çok büyük bir önem taşır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow