hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fissür Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Ve Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

    Fissür Nedir Belirtileri Nelerdir Tedavisi Ve Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
    expand

    Makat bölgesinde belli başlı bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmak mümkün. Anüs olarak da bilinen bu bölge çatlak veya yırtık gibi problemler yaratabilmektedir. Özellikle rahatsız edici bir durum şeklinde ağrı ve acı yaratan bir durumdur. Bu problemlerin giderilebilmesi için ise uzman bir doktor kontrolü altında, farklı yöntemler üzerinden tedavi gerçekleştirilir. Bu durum hastalığın seyrine bağlı olarak ameliyatlı ya da ameliyatsız bir şekilde yapılabilmektedir. Doktorun vereceği karara bağlı olarak yöntem seçimi yapılır ve tedavi gerçekleşir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fissür Nedir?

    Öncelikle fissür kelime anlamı açısından çatlak karşılığını bulunmaktadır. Bu doğrultuda analfissur ise Makat çatlağı şeklinde ifade edilir. Bölgede meydana gelen çatlak veya yırtıklara karşı tedavi yöntemi uygulanır. Her ne kadar görüntü açısından sorun küçük olmasına rağmen, verdiği rahatsızlık ciddi bir boyuta ulaşabilmektedir. Eğer tedavi konusunda geç kalınırsa zaman içerisinde şişlik meydana gelebiliyor. Böyle sorunlar ise, ‘kronik anal fissür’ şeklinde ifade edilmektedir. Hem kadın hem de erkeklerde farklı yaş kriterleri de aynı oranda görülebilen bir problem olduğunu da söylemek mümkün. Bu sorun İlk başlarda yüzeysel şekilde ortaya çıkar ve daha sonra zamanla, derinleşip makat bölgesinin iç kısmına doğru devam eder.

    Belirtileri Nelerdir?

    Meydana gelen anal fissür sorunu ile beraber bazı belirtiler hastalığı gösterir. Bu belirtileri hastalık yaşayan kişi fark edebilir ve böyle durumlarda en kısa sürede uzman bir doktora başvurulabilir.

    - Makat çatlağında belirgin olarak ağrı oluşur.
    - Yanma hissi meydana gelir.
    - Dışkılama sonrası ağrı daha yüksek noktaya gelir ve 4-5 saat devam edebilir.
    - Bazı hastalarda hiç dinmeyen bir ağrı söz konusu olabilir.
    - Dışkılama ile fissür bölgesinin yırtılması neticesinde kanama yaşanabilir.
    - Nadir olsa bile eğer fissür kısmında damar var ise şiddetli oranda kanama yaratabilir.

    Bu belirtiler arasından birkaç tanesi söz konusu olduğunda, en yakın zamanda uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Zira ilk başlarda yapılacak olan müdahale sorunun kısa süre içerisinde çözüme kavuşmasını imkan verir. Ancak geç kalındığı takdirde kronik bir rahatsızlık şeklinde yaşanabilir.

    Fissür Tedavisi

    Medikal tedavi ile beraber hayat tarzının değişmesi neticesinde, fikstür probleminden kurtulmak mümkün. Bu konuda uzman doktor kontrolü altında kullanılması gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar, ağrı kesiciler, kısa süreli kullanılacak topikal ilaçlar, sıcak su oturma banyoları gibi hususlar ön plana çıkar. Bunlarla beraber özellikle diyet fissür tedavisi konusunda büyük bir öneme sahiptir. Bu uygulamaların dışında her ne kadar ilaç tedavisi gerçekleşse bile, ilacın iyileştirme etki %80’in altındadır. Aynı zamanda 6 veya 8 hafta içerisinde nüksederse, bu durumun kronikleşmiş hale geldiği anlaşılır. Böyle durumlarda daha odaklı ve yoğun bir tedavi yöntemi doktor kontrolünde ele alınır. Böylece ameliyat yöntemi üzerinde hastanın ilgili bölgesine müdahale edilerek sorun giderilir.

    Fissür Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

    Fissür ameliyatı sonrası hastanın hayat tarzının değiştirilmesi en önemli husustur. Aynı zamanda doğru ve dengeli şekilde beslenme ile diyet yapılması gerekir. Zira medikal tedavi sonrası bu hastalığın iyileşmesi için kişinin kendine doktor önerileri altında dikkatli bakması gerekir. Eğer ihtiyaç duyulursa doktor ağrı kesici ilaçlar verebilir. Özellikle yumuşatıcı ilaçlar sayesinde süreç daha sağlıklı bir şekilde geçer. Eğer ortalama 2 ay içerisinde yeniden nüksetme sorunu yok ise o zaman fissür ameliyatının başarılı olduğunu anlamak mümkün. Yine de uzman bir doktor kontrolü altında periyodik kontrollerin yapılması önemlidir.

    Fissür Nedenleri

    Anal bölgede meydana gelen fissür hem kadın hem de erkeklerde eşit oranda yaşanan hastalıklardan biridir. Böyle sorunlar belli başlı bazı nedenlerden dolayı yaşanabilir.

    - Kabızlık ya da sert dışkılama
    - Şiddetli ishal
    - Fazla ıkınma
    - Ülseratif kolit ya da Crohn gibi belli başlı hastalıklar
    - Gebelik ile doğum
    - Ters ilişki neticesinde makat kaslarının zorlanması
    - Makat bölgesinde travma
    - Genetik birtakım faktörler

    Fissür Belirtilerinde Ne Yapılmalıdır?

    Anal bölgede ortaya çıkacak fistül sorunu ile beraber belirtiler söz konusu olursa, en kısa süre içerisinde doktora başvurmak gerekmektedir. Doktor kontrolü altına yapılacak teknik ve teşhislerin ardından, medikal tedavi yöntemi uygulanır. Ameliyatın ardından evde sürecek olan tedavi ile beraber, hasta birkaç ay içerisinde sorundan kurtulabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow