Ani kalp durmasında saniyeler belirleyici oluyor! Doğru müdahale hayat kurtarıyor
Başakşehir’de meydana gelen trafik kazasının ardından kalbi duran bir polis memurunun, olay yerinde uygulanan başarılı kalp masajı (CPR) sayesinde yeniden hayata döndürülmesi, ani kalp durmalarında erken müdahalenin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, bu tür durumlarda doğru zamanda yapılan profesyonel müdahalenin yaşamla ölüm arasındaki farkı belirleyebildiğini söyledi.
Haberin Devamı
/
Prof. Dr. Bilal Boztosun’a göre kalp durması vakalarında en kritik unsur zaman. Çünkü müdahalenin ilk dakikalarda yapılması, yalnızca kişinin yeniden hayata dönmesi açısından değil, aynı zamanda beyin ve kalp fonksiyonlarının korunması açısından da büyük önem taşıyor. Kalp durması gibi hayati tablolarda uygulanan yeniden canlandırma, yani CPR, doğru kişiler tarafından yapıldığında son derece etkili sonuçlar verebiliyor. Prof. Dr. Boztosun, özellikle genç hastalarda olumlu geri dönüşlerin daha sık görüldüğünü belirterek bazı vakalarda 45 dakika, 1 saat hatta 1,5 saate kadar süren müdahalelerle hastaların yeniden yaşama döndürülebildiğini ifade etti.
/
Uzman isme göre ne kadar erken kalp masajı yapılır, ne kadar erken solunum desteği sağlanır ve ne kadar hızlı profesyonel yardım alınırsa, hayatta kalma şansı da o kadar yükseliyor. Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp masajı konusunda eğitimi olmayan kişilerin rastgele müdahalede bulunmaması gerektiğini de özellikle vurguladı. Yanlış uygulamaların ciddi risk yaratabileceğini söyleyen Boztosun, böyle bir durumda öncelikle kişinin rahat nefes alabileceği bir pozisyona getirilmesi gerektiğini belirtti. Boynu sıkan kravat, atkı ya da dar kıyafetlerin gevşetilmesi, hastanın uygun bir alana alınması ve kusma varsa bunun akciğerlere kaçmasını önleyecek şekilde doğru pozisyon verilmesi gerektiğini söyledi. Bu ilk adımların ardından ise zaman kaybetmeden 112 Acil Sağlık ekiplerinin aranması gerektiğini ifade etti.
Haberin Devamı
/
Uzmanlara göre ani kalp durmaları yalnızca hastane ya da ev ortamında değil, halı saha, stadyum, konser alanı ve benzeri kalabalık yerlerde de aniden yaşanabiliyor. Bu nedenle toplumun temel ilk yardım bilgisi konusunda daha bilinçli olması gerektiğine dikkat çekiliyor. Prof. Dr. Boztosun, beynin uzun süre oksijensiz kalmasının çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirterek, kalp yeniden çalıştırılsa bile beynin aynı hızda toparlanamayabileceğini söyledi. Bu yüzden geciken her saniyenin başarı şansını azalttığını vurguladı.
/
Prof. Dr. Bilal Boztosun’un dikkat çektiği bir diğer önemli nokta ise her bilinç kaybının ya da nöbet tablosunun kalp durması anlamına gelmediği oldu. Bazı durumlarda epilepsi ya da sara nöbeti geçiren kişilere yanlışlıkla kalp krizi geçiriyor düşüncesiyle müdahale edilebildiğini belirten Boztosun, bu tür hatalı uygulamaların istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
"Kalp krizi her zaman belirti vermeyebilir"
/
Bu nedenle yalnızca bu konuda eğitim almış kişilerin doğrudan müdahalede bulunmasının doğru olacağını ifade eden uzman isim, eğitim yoksa en güvenli yaklaşımın hastayı korumak, nefes almasını kolaylaştırmak ve acil yardım çağırmak olduğunu dile getirdi.or.