Uzun yolculuklarda bu belirtiyi hafife almayın! Bacakta pıhtı oluşumunun işareti olabilir
Yaz tatiliyle birlikte artan araba, otobüs ve uçak yolculukları, uzun süre hareketsiz kalındığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlara göre saatlerce aynı pozisyonda oturmak, bacaklardaki kan dolaşımını yavaşlatarak derin ven trombozu (DVT) yani damar içinde pıhtı oluşumu riskini artırabiliyor.
Haberin Devamı
/
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kurç, derin ven trombozunun en sık görülen belirtilerinin tek bacakta şişlik, ağrı, gerginlik hissi, kızarıklık ve sıcaklık artışı olduğunu belirtti. Pıhtının yerinden koparak akciğere ulaşmasının ise hayati risk oluşturabileceğini vurgulayan uzmanlar, ani nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı veya bayılma gibi belirtilerde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade ediyor.
/
Uzmanlar, uzun yolculuklarda belirli aralıklarla ayağa kalkıp yürümeyi, bacak egzersizleri yapmayı ve yeterli miktarda su tüketmeyi öneriyor. Ayrıca dolaşımı engelleyebilecek dar kıyafetler yerine rahat giysilerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor.
Haberin Devamı
/
Daha önce pıhtı öyküsü bulunanlar, aktif kanser tedavisi görenler ve yakın zamanda ameliyat geçiren kişilerin ise uzun yolculuk öncesinde mutlaka doktor değerlendirmesinden geçmesi gerekiyor.
/
Yolculuk sonrasında ortaya çıkan tek taraflı bacak şişliği, ağrı veya kızarıklık gibi belirtiler basit kas ağrısı olarak görülmemeli. Uzmanlara göre erken tanı ve zamanında tedavi, pıhtının büyümesini ve yaşamı tehdit eden komplikasyonların gelişmesini önlemede büyük önem taşıyor.