hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gebe kalmayı geciktiren jinekolojik problemler nelerdir?

    Gebe kalmayı geciktiren jinekolojik problemler nelerdir
    expand

    Kadın Hastalıkları, Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Telce Ayşen Küçükceran gebe kalmayı olumsuz etkileyen jinekolojik problemleri sizler için anlattı. Üreme organlarının hastalıkları gebe kalmayı geciktirebilir. Gebe kalmayı planlayan her anne adayı öncelikli olarak bir kadın hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıklıkla karşılaşılan sorunlar nelerdir?

    Yumurtalama bozuklukları: Üreme hormonlarının hipotalamus, hipofiz bezi ve yumurtalık tarafından düzenlenmesi ilgili sorunlar yumurtalama problemlerine sebep olabilir. Hormonal bozukluğa sebep olan polikistik over sendromu, hipotalamik disfonksiyon, primer yumurtalık yetmezliği, tiroid veya prolaktin bezinin bozuklukları yumurtalamaya engel olabilir.

    Miyomlar: Miyomlar rahimde yerleştikleri yer, sayı ve büyüklüklerine göre gebeliği geciktirebilirler. Üreme döneminde daha sık görülen miyomların varlığının tespit edilmesi ve arşivlenmesi oldukça önemlidir. Gebelik öncesi bazı miyomların cerrahi olarak çıkartılması veya medikal olarak küçültülmesi gerekirken miyomları olduğu halde gebe kalmasında herhangi bir sakınca görmediğimiz, gebelikleri sorunsuz geçen oldukça fazla sayıda hastamız vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Miyomları olup gebe olan hastalar miyomların gebeliğin ileri dönemlerinde büyüyebileceğini, karakter değiştirip ağrıya ve hatta rahim kasılmalarını artırarak erken doğum tehdidine sebep olabileceğini bilmelidirler.

    Endometriozis: Rahim iç duvarındaki dokunun rahim dışındaki karın zarı, yumurtalık, tüpler, bağırsaklar gibi organlara yerleşmesi ve büyümesidir. Olmaması gereken organlarda yerleşen bu fazladan doku karın içinde yapışıklıklar yapabilir, yumurta spermin tüplerde döllenmesini engelleyebilir, döllenmiş yumurtanın rahim içine tutunmasına engel olabilir. Endometriozisin yumurta sayısını azalttığına dair veriler de artmaktadır.

    Tüplerin hasarlı ya da tıkalı olması: Kısmen veya tamamen tıkalı olan tüpler spermin yumurta ile buluşmasını veya döllenmiş yumurtanın rahim içine ulaşmasını engelleyebilir. Tüpler geçirilmiş enfeksiyonlar, ameliyatlar (dış gebelik ameliyatları gibi), endometriozis hastalığına bağlı hasar görüp tıkanabilir.

    Geçirilmiş jinekolojik operasyonlar: Geçirilmiş batın operasyonları yapışıklıklara, dış gebelik operasyonları tüpün hasarlanmasına, yumurtalık cerrahileri yumurta sayısının azalmasına, rahim cerrahileri rahim içi yapışıklıklara, geçirilmiş sezaryenler rahim içinde sıvı birikmesine (istmosel) sebep olarak gebe kalmayı geciktirebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pelvik enflamatuvar hastalık: Rahim ve tüplerin klamidya, gonore veya diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları.

    Cinsel problemler: Beklenilen sürede gebe kalabilmek için sağlıklı bir cinsel hayat şarttır. Haftada 2 - 3 kez cinsel birliktelik yaşayan çiftlerde bile ay başına gebe kalma oranı yüzde 20 iken, bu sıklığın altındaki bir cinsel hayat ile beklenilen sürede gebe kalmak zorlaşacaktır. Diğer taraftan gebe kalmaya yönlendirilmiş seks hayatı da anne ve baba adayının stresini artırarak gebeliği geciktirebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow