hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genital enfeksiyonlar kısırlığa yol açar mı?

    Genital enfeksiyonlar kısırlığa yol açar mı
    expand

    En çok merak edilen sorulardan biri de genital enfeksiyonların kısırlıkla ilişkisidir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın sizler için bu soruya cevap verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enfeksiyonlar sperm kalitesini etkiliyor

    Yapılan çalışma sonuçlarında genital kanalda oluşan bazı enfeksiyonlar spermleri olumsuz yönde etkilemektedir. Yaşanan enfeksiyonlar sperm sayısı, hareketi ve canlılığa zarar verir. Döllenmeye etki eden enfeksiyonlar ise; chlamydia trachomatis, ureaplasma urealyticum ve mycoplasmadır.

    Chlamydia Trachomatis enfeksiyonu

    Chlamydia Trachomatis enfeksiyonu sıklıkla görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Özellikle 25 yaşın altındaki kişilerde görülür. Hastalığın en kötü tarafı ise kişilerin belirtileri farkına varmayıp taşıyıcı olmasıdır. Çok partneri cinsel ilişkisi olan kişilerde görülme olasılığı oldukça yüksektir. Belirtileri ise; kokusuz vajinal akıntı, kasık ağrısı, cinsel ilişki esnasında ağrı, idrar yaparken yanmadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tedavi edilmeği zaman kısırlığı yol açan klamidya enfeksiyonu aynı zamanda dış gebelik riskini de attırmaktadır. Erkeklerde ise epididim enfeksiyonuna yol açarak kişiye rahatsızlık verir.

    Mycoplasma ve Ureaplasma enfeksiyonu

    Mycoplasma ve Ureaplasma enfeksiyonu hem kadını hem de erkeği etkiler. Tedavi edilmediği takdirde doğum sırasında bebeğe geçebilir. Belirti vermeyen enfeksiyon çeşidi yapılacak kültür testi ile tespit edilir. Sıklıkla karşılaşılan belirtiler kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna benzer septomlar gösterir.

    Kısırlığın sebebi olarak bilenen enfeksiyonlar böbrek iltihabı, sperm bozukluğu, tekrarlayan düşük erken doğuma sebep olabilir.

    Antibiyotik ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kürler halinde uygulanan tedavide hasta izlenir ve ihtiyaç halinde tedaviye devam edilebilir.

    Enfeksiyonların önüne geçmek için tavsiyeler

    Kısırlığa sebep olan enfeksiyonlar belirti vermeyebilir. Kişi farkında olmadan hastada olabilir taşıyıcı da olabilir. Bu sebeple düzenli kontrollerin yapılması ve takip edilmesi önemlidir. Kişinin kendini izleyerek değişiklikleri izlemesi enfeksiyon tanısının koyulmasını kolaylaştırır. Enfeksiyon belirtisi ya da tanısı koyulduğu zaman sadece kişi tedavi olmamalı önlem amaçlı partner – doktor kontrolüne gitmesi gerekir.

    Alınabilecek bazı önemler ise;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Vücut hijyenine dikkat etmek
    - Pamuklu iç çamaşırı tercih etmek
    - Dar ve sentetik kumaşları iç çamaşırlarında kullanmamak
    - Akıntılar, kasık ağrıları izlenmeli

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow