hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güneş ışınlarının faydası kadar zararları da söz konusu

    Güneş ışınlarının faydası kadar zararları da söz konusu
    expand

    Karaman Devlet Hastanesi Hekimlerinden Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Gülel güneş ışınlarının insan ve insan derisi için birçok faydalarının yanında zararlarının da olduğunu belirtti. Dr. Gülel, özellikle, fotosentez, görme duyusu, vitamin D sentezi, patojenlerin yok edilmesi, sağlıklı bir bronzlaşma sonucu derideki melalinin koruma fonksiyonu gibi etkilerinin insanın yaşamı için olmazsa olmazları arasında yer aldığını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Gülel yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: "Yaşam için vazgeçilmez olan bu ışınımın fazlası oldukça zararlıdır. İnsan sağlığı açısından belli başlı zararları güneş yanığı, deri kanseri oluşumu, fototoksik ve fotoallerjik reaksiyonlar, ışığa bağlı deri yaşlanmasıdır. Güneş ışınlarının zararlı etkileri, maruz kalma süresine ve sıklığına, bulunan yerin ekvatora olan uzaklığına, güneş ışınlarının yoğunluğuna, genetik olarak belirlenen deri tipine bağlıdır." dedi.

    Sıcaktan etkilenen hastaneye koştu

    Güneş ışınlarının faydası kadar zararları da söz konusu

    Güneşin en sıklıkla görülen kötü etkisi güneş yanığı

    Dr. Gülel, güneş yanığının ani yoğun güneşlenmeyle, 2 veya 6 saat içinde geliştiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: "Birinci ve de üçüncü günlerde şiddetlenir ve 5-6 gün içinde gerileyerek sonlanır. Kızarıklık, yanma, sızı ve bununla birlikte ileri durumlarda da sulu kabarcıklar görülebilir. Baş ağrısı, bulantı ve ayrıca halsizliğe sebep olabilir. Güneşten uzak durulmalıdır. Özellikle güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatler olan 10-16 arasında mümkünse güneşe çıkılmamalıdır. Güneşe çıkılacaksa, en az 30 dakika öncesinde güneş kremi kullanılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnci'nin cilt güzelliğine etkileri 

    Güneş koruyucular cilt tipine göre seçilmelidir. İdeal bir güneş koruyucu ürün UVA ve UVB'ye karşı eşit etkide koruma sağlayabilmeli, iyi tolore edilebilmeli, kozmetik açıdan kabul edilebilir olmalı, toksik olmamalı, fototipe uygun, ışığa ve suya dayanıklı olmalıdır. Güneş kremi 2 saatte bir yeniden sürülmelidir. Eğer çok fazla terleniyorsa veya denize veya havuza girilip çıkılıyorsa daha sık aralıklarla uygulanmalıdır.

    Ultraviyole ışınları bulutlardan geçebildiği için bulutlu günlerde de güneş yakıcıdır. Bu sebeple, bulutlu günlerde de, güneşli günler gibi koruyucu önlemler alınmalıdır. Geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü takılmalıdır. Pamuklu (sentetik karışık giysiler su kaybını engeller) beyaz veya açık renkli, ince ve hafif giysiler giyilmeli, gözlerin korunması için güneş gözlüğü takılmalıdır. İnce, pamuklu kumaşlar, tişörtler ve suni ipekten yapılmış ürünler ışığı daha fazla geçirir. Bu giysiler giyilmeden önce güneş koruyucular kullanılmalıdır. Vücudunuzu mümkün olduğu kadar çok örtebilen bol ve açık renkli, uzun kollu tişört, pantolon ve elbiseleri tercih edilmelidir." 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow