hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Güvenli bağlanma' nedir? İntihara yol açabilir!

    Güvenli bağlanma nedir İntihara yol açabilir
    expand

    Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişiyi hayata bağlayan, yaşamasına anlam katan şeyin güvenli bağlanma olduğunu belirtti. Tarhan, aileyle kurulan yakın ilişkinin önemine işaret etti. İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güvenli bağlanma duygusu çok önemli. Çünkü insanı hayata bağlayan, yaşamasına anlam katan şey güvenli bağlanma duygusunu yaşamasıdır. Bu güvenli bağlanma duygusu küçük yaşta anneyle başlar.

    Güvenli bağlanma yaşayamayan gençlerde üç türlü tepki oluşuyor. İlk tepkide depresyona giriyorlar ve psikiyatrik tedavi görüyorlar, ikinci tepkide alkol veya başka maddeye yöneliyorlar. Üçüncü tepkide ise intihar ediyorlar.

    Bağlanma duygusu olmadığı zaman kişi kendini yalnız, korumasız ve savunmasız hissediyor. Gündüz işinde veya dersini çalışıyor ama akşam evine geldiğinde yalnızlık hissediyor.

    Duygusal zeka, duygusal sorunlarına zekice çözüm üretebilme kapasitesidir. Mantıksal zeka ise hayattaki problemlere karşı zekice çözümler üretebilme özelliğidir.

    Duygusal zekâda sorunların çözümü için stratejiler geliştirme, zekice çözüm üretebilme, duygular yerine başka duygular koyabilmek gerekir. Bunun öğrenilmesi gerekiyor.

    Fazla eleştiriyle büyütülen çocuklarda benlik algısı düşük oluyor 
    Eleştiriyle büyütülen çocuklarda kendine güven düşer. Eğer hayatta anlam yoksa intihar gibi durumlar yol açabilir. Çünkü çocuk kendini değersiz ve yetersiz görüyor. Yetiştirildiği ortamda özgüvenini besleyici eğitim verilmemiş olabiliyor.

    Bu çocuklar yalnız kaldığı için yalnızlığa karşı kendi çözümünü üretemiyor. Çözüm üretemediği için de dışardan gelen her yanlıştan kendini sorumlu tutuyor.
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow