hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamile kalmayı zorlaştıran problemler nelerdir?

    Hamile kalmayı zorlaştıran problemler nelerdir
    expand

    Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, gebe kalmayı zorlaştıran problemleri sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gebe kalmak basit görünebilir, ancak çocuk sahibi olmak çoğu zaman çok zor olabilir. Hem erkekte hem de kadında iyi durumda olan birçok bedensel işlevi ve sistemi içerir ve bunların hepsinin doğru sırada ve doğru zamanda gerçekleşmesi gerekir.

    Üreme çağındaki ortalama bir kadında gebelik denemesinin herhangi bir ayında gebe kalma şansı, yalnızca yüzde 20’dir. Erkek ve kadın üreme sistemlerinde herhangi bir problem varsa, şans çok daha düşük olur. 12 ay boyunca düzenli olarak herhangi bir doğum kontrolü olmaksızın cinsel ilişkiye girdikten sonra gebe kalamamak olarak tanımlanan kısırlık, 8 çiftten 1'ini etkiler.

    Kısırlığın nedenleri, cinsel ilişkiyi doğru zamanlamamaktan aşırı kilolu olmaya, üreme organlarıyla ilgili yapısal sorunlara kadar değişebilir. Gebeliğe ulaşamamanın başlıca nedenleri üç kategoriye ayrılır: tıbbi sorunlar, yaşam tarzı faktörleri ve genetik. Cinsel işlev bozukluğu, bir çiftin kısırlığının bir nedeni olabilir. Kısırlık yaşayan aileler, genetik bozukluklardan ve düşükten etkilenebilir veya risk altında olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gebeliği etkileyen yaşam tarzı sorunları

    Doğurganlığı engelleyen yaşam tarzı sorunları, seçimler ve davranışlarla sıklıkla değiştirilebilen faktörlerdir. Bu nedenle, eğer uygulanabilirlerse, gebe kalmakta sorun yaşayan insanları öncelikle bu değişiklikleri denemeye teşvik ediyoruz. Yaşam tarzı sorunlarının çoğu hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir.

    Kilo, hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığa neden olabilecek birincil yaşam tarzı sorunlarından biridir. Obez veya aşırı kilolu kadınlar, tüp bebek tedavisinin (IVF) etkinliğini azaltan yumurtlama sorunları yaşayabilir. Erkeklerde obezite sperm üretimine zarar verebilir. Sağlıklı bir kilo için tutarlı egzersiz önemli olsa da, gebe kalmaya çalışan kadınlar aşırı yorucu egzersizlerden kaçınmalıdır.

    Uygun besinler olmadan, bir kadının vücudu üreme de dahil olmak üzere görevleri verimli bir şekilde yerine getiremez. Özellikle kadınlar kafein alımını sınırlandırmalıdır. Kötü beslenme de erkeklerde sperm üretimini sınırlayabilir.

    Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kadınlarda kısırlığa neden olabilir ve bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar erkeklerde sperm iletimini engelleyebilir. Sınırlı sayıda partnerle güvenli seks, enfeksiyonu önlemenin en iyi yoludur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Stres, kadınlarda yumurtlamayı düzenleyen hormon aktivitesini bozabilir ve erkeklerde sağlıklı spermi engelleyen benzer hormonal sorunlara neden olabilir.

    Erkekler alkol tüketimini sınırlamalı ve gebe kalmaya çalışan kadınlar alkolden tamamen kaçınmalıdır.

    Toksinlere maruz kalma da doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen faktörler arasındadır. İster iş, ister açık hava etkinlikleri veya sağlıksız kapalı ortamlar yoluyla olsun, kimyasallar, böcek ilaçları ve diğer toksinler, erkek ve kadınlarda hormonal dengeyi değiştirerek doğurganlığı etkileyebilir.

    Ayarlanabilir bir faktör olmamakla birlikte; yaş, infertilitede önemli bir etkendir ve kadınları erkeklerden daha dramatik bir şekilde etkiler. Erkekler genellikle ileri yaşlarda yaralanma veya hastalık nedeniyle kısırlık sorunları yaşarlar.

    Gebe kalma sorunlarına neden olan tıbbi durumlar

    Erkeklerin ve kadınların, bazıları doğumda mevcut olan ve gebe kalmada sorun yaratabilecek farklı tıbbi sorunları ve durumları vardır. Bir tıbbi durum, kısırlığı engelleyen başka bir hastalığa veya bozukluğa da yol açabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erkeklerde sperm sorunları erkek kısırlığının birincil tıbbi nedenidir. Enfeksiyonlar, tümörler, ilaçlar, ameliyatlar, hormonal problemler, erektil disfonksiyon ve boşalma sorunları, inmemiş testisler ve varikosel dahil yapısal problemler görülebilir.

    Kadınlarda yumurtlama bozuklukları, kadınlarda kısırlığın en yaygın tıbbi nedenidir. Yapısal kusurlar, fallop tüpü sorunları (hidrosalpinks), rahim miyomları, yumurtalık kistleri, anatomik rahim anormallikleri, endometriozis, polikistik over sendromu gibi tedavi edilebilir sorunlar görülebilir.

    Gebeliği etkileyen genetik sorunlar

    Genetik problemler genellikle kromozomal anormallikler ve tek gen sorunları ile ilgilidir. Bunlar genellikle embriyo implantasyonu başarısızlığına ve gebelik kaybına neden olur ve ayrıca bir çocuk kromozomal veya tek gen kusuru ile doğduğunda muhtemelen doğum kusurlarına neden olur.

    Kromozomal bozukluklar, bir veya daha fazla sayıda kromozom içeren bir embriyonun kromozom çiftleri ile ilgili olabilir. Kromozom doğru eşleşmediğinde buna anöploidi denir. Bir kromozom ayrıca anormal bir yapıya sahip olabilir. Dişi yumurtasında veya erkek sperminde her iki tür kromozom sorunu da bulunabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tek gen kusurları, bir veya her iki ebeveynden genetik bir kusuru miras alan embriyodan kaynaklanır. Gen, doğumda kistik fibroz veya müsküler distrofi ile sonuçlanan bir gen olabilir. Bu tek gen kusurları ayrıca embriyo implantasyonu başarısızlığına veya gebelik kaybına neden olabilir.

    Genetik sorunlar genellikle, her iki genetik sorunu da tanımlayabilen IVF sırasında iki tür embriyo değerlendirmesi olan preimplantasyon genetik tanı yoluyla tanımlanabilir.

    Açıklanamayan infertilite

    Açıklanamayan infertilite, doğurganlık testlerinin kısırlığın kesin nedenini doğrulayamadığında, uzmanların bir bireye veya çifte verdiği tanıdır. Açıklanamayan infertilite, kısırlık için bir neden olmadığı anlamına gelmez; bu sadece, testlerin ve muayenelerin bir bireyin veya çiftin gebe kalmakta zorluk çekmesinin nedenini tespit edemediği anlamına gelir.

    Aşağıdaki durumlar mevcut olduğunda bireyler ve çiftler açıklanamayan infertilite tanısı alacaktır. Mevcut doğurganlık testi teknolojisi ile bir tanı koyamamak, bir çiftin gebe kalamayacağı anlamına gelmez. Bazı durumlarda, basit yaşam tarzı değişiklikleri veya kilo kaybı, gebelik şansını artırabilir. IUI (rahim içi aşılama) veya tüp bebek (IVF) ile kombine edilen kısırlık ilaçları gibi kısırlık tedavileri, açıklanamayan infertilite ile mücadele edenler için gebelik şansını önemli ölçüde artırabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow