hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hematoloji Nedir? Hematoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?

    Hematoloji Nedir Hematoloji Hangi Hastalıklara Bakar Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar
    expand

    Hematoloji kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bir bilim dalı olarak bilinir. Özellikle anemi, kanama bozuklukları ve lenf kanseri gibi pek çok hastalık Hematoloji tarafından incelenir. Aynı zamanda hematoloji, Dahiliye bölümünün bir parçasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kan bilimi olarak da bilinen Hematoloji pek çok hastalık ile ilgilenir. İç hastalıklarının bir branşı olan Hematoloji alanında çalışan hekimlere de hematolog denilmektedir. Anemi, Kan hastalıkları ve lösemi gibi hastalıklara sahip olan kişiler mutlaka Hematologlara gitmeliler.

    Hematoloji Nedir?

    Kan hastalıkları ve kan oluşturan organları inceleyen bilim dalına Hematoloji denir. Kişilerin yaşadıkları kan ile ilgili tüm rahatsızlıklara ise Hematoloji bilim dalı bakar. Genellikle kalıtsal ve genetikten kaynaklanan kan hastalıkları da Hematoloji dalının ilgi alanıdır. Hematologlar genellikle kan iliğini ilgilendiren rahatsızlıklara da bakarlar. Kan hastalığına sahip olan kişilerin trambosit düzensizliklerinin yanı sıra kemik iliği ile ilgili tüm detaylara Hematoloji bakmaktadır. Günümüzde kan ile ilgili hastalıklara sahip olan kişilerin mutlaka Hematoloji alanında uzman bir hekime görünmesi gerekir.

    Hematoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

    Kan ve kan oluşumunu sağlayan organlar ile ilgilenen Hematoloji dalı bazı hastalıklar ile ilgilenir. Son yıllarda demir eksikliği anemisi de hızla artıyor. Bu hastalığa sahip olan kişilerin mutlaka Hematologlar tarafından tedavi edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra travmaya bağlı anemi ve orak hücreli anemiye sahip olan kişiler de Hematologlara gitmeliler. Aynı zamanda Hematoloji dalı, polisitemi ve aşırı kırmızı kan hücresi üretimi yapan hastalar ile de ilgilenir. Lösemi ve Myelofibroz hastaları da Hematologlara görünmeliler. Kan nakli gerektiren işlemlerde ve kemik iliği ile kök hücre naklinde de Hematologlar ile görüşülmelidir. Bu şekilde tedavi başlar.

    Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?

    Hematoloji hekimleri kan ile ilgili olan tüm hastalıklar ile ilgilenirler. Özellikle de Malign lenfomalar, Multipl Miyelomlar ve Talasemi ve orak hücre hastalığı gibi hemoglobinopatiler gibi hastalıklara bakarlar. Özellikle kan hastalığı belirtileri görüldüğü andan itibaren uzman bir hekime görünmek gerekir. Özellikle de lösemi ve lenfoma gibi hastalıklarda mutlaka iyi bir hemolog ile görüşülmesi gerekir. Buna göre de tedavi yöntemi belirlenir. Gereken şekilde hastalığın tedavisi yapılır. Tedavi süresi ve tedavi yapısı ise hastadan hastaya değişiklik gösterir. Önemli olan erken tanı konulmasıdır.

    Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

    Hematoloji alanının baktığı hastalıklarda bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler doğrultusunda da tedavi yapılmalıdır. Özellikle aneminde halsizlik, yorgunluk, çarpıntı ve nefes darlığı görülüyor. Bunun yanı sıra çabuk yorulma ve göğüs ağrısı da görüldüğünde mutlaka uzman bir hemolog hekime görünmek gerekir. Burada doğru bir tanı konularak hastalığın tedavisine geçilir. Kan bilimi olan hematoloji biliminde bilinmeyen pek çok hastalık da araştırılabilir. Bunun yanı sıra kemik iliğinden kaynaklanan kanserleri de bu bilim dalı inceler. O nedenle uzmanlık alanı da oldukça geniştir. Hematoloji, İç Hastalıkları bölümü içerisinde yer alır.

    Hematolojide Tanı Nasıl Konulur?

    Kan hastalıkları ile ilgilenilen Hematoloji'de tanı konulması çok önemlidir. Hastalık belirtileri ile gelen kişiler önce muayene edilir. Sonrasında ise kan tahlili yapılarak doğru tedavi yöntemi belirlenir. Daha ilerleyen durumlarda ise kan tahlilinin yanı sıra kemik iliği incelemesi de yapılır. Bu şekilde hastalıkların tespiti de doğru şekilde gerçekleşir. Bu nedenle hastaların belirtileri fark ettikleri anda mutlaka uzman bir hekime görünmeleri gerekir. Bu şekilde hastalıklarının kesin tanısı konulabilir. Öncelikle muayene yapılır. Sonrasında ise gerekli görüldüğü takdirde kan tahlili de istenir. Sonuçları değerlendiren Hematologlar hastalıkları tespit ederler.

    Hematoloji bilimi genellikle kan hastalıkları ile ilgilenir. Bunun yanı sıra kanın bileşenlerini oluşturan köken ve gelişimi incelenir. Aynı zamanda kanın yapısı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunulur. Bunun yanı sıra kan bileşenlerinin görevlerini tam yapıp yapmadıkları incelenir. Hematoloji dalı kan bileşenlerinin düzenleme seviyelerini tespit ederler. Tüm bunların yanı sıra kan bileşenlerinin normal varyasyonları incelenir.

    Kan hastalıklarının incelendiği Hematoloji dalı kan ile ilgili tüm hastalıklar ile ilgilidir. Ayrıca hastalıklar ile ilgili kan bileşenlerinin sayısal ve görevsel tüm bozuklukları incelenir. Bu şekilde hastalık tanısı da konulabilir. Kan rahatsızlığı olan kişiler bu konuda Hematoloji hekimlerine kontrole giderler. Burada yapılan muayenenin ardından gerekli görüldüğünde kan tahlili de yapılabilir. Bu şekilde hastalıkla ilgili tanı konulabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow