hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hemofili hastaları için yeni umut

    Hemofili hastaları için yeni umut
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Genkord Kök Hücre ve Kordon Kanı Bankası, Bahçeşehir Üniversitesi Moleküler Biyoloji Genetik Laboratuvarı ve TÜBİTAK ortaklığıyla hemofili (A) hastalığı için yapılan araştırmalar başarıyla sonuçlandı. Türkiye’de ilk kez Rekombinant protein (Faktör 8) üretimi çalışmaları gerçekleştirildi. Yapılan çalışmanın sonucu TÜBİTAK tarafından onaylanarak başarılı olarak kabul edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genkord Kök Hücre ve Kordon Kanı Bankası, Türkiye’de her 5 bin erkeğin 1’inde görülen hemofili hastalığıyla  ilgili çalışmaları başarıyla sonuçlandırdı. Genkord, Faktör 8 protein eksikliğinden kaynaklanan, ömür boyu tedavi gerektiren ve tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanan hemofili A hastalığının tedavisi için CHO isimli memeli hücre üzerinde genetik değişim sağlayarak hücreye Faktör 8 proteini ürettirmeyi başardı. Genkord, Bahçeşehir Üniversitesi Moleküler Biyoloji Genetik Laboratuvarı ve TÜBİTAK ortaklığıyla yürütülen araştırma üzerinde 1 yıldır çalışılıyordu. 

    Yıllık 630 milyon euro  

    Türkiye’de dış açığın önemli bir bölümünü oluşturan ve yerli üretimi yapılamayan Faktör 8 proteinin  yıllık ithalat rakamı 63 milyon Euro’yu buluyor. Türkiye’de ve akraba evliliklerinin yoğun olduğu Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri coğrafyalarında çok sık görülen ve endemik olarak tanımlanan Hemofili A hastalığının tedavisinde kullanılan Faktör 8 proteini her yıl Türkiye ithalat rakamı 63 milyon Euro olup toplam kanla ilgili biyoteknolojik ürün ithalat rakamı 630 milyon euro rakamlarında seyrediyor.

    2014’de T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yatırımda öncelikli alan ilan edilen biyoteknolojik ilaç üretimi de Genkord’un kök hücre ve kordon kani bankacılığındaki deneyim ve geliştirdiği patentli cihaz altyapısı nedeniyle odak üretim alanı haline geldi. 

    Genkord ilk üretimini yaptığı Rekombinat protein Faktör 8  ilaç etkinliğini artıracak ya da vücutta kalma süresini uzatarak hastaların daha az tedavi görmesini sağlayacak yeni projesini de Bahçeşehir Üniversitesi Moleküler Biyoloji Genetik Bölümü ve Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümünü de dahil ederek TÜBİTAK’a sundu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow