hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Herkesin etrafında kendi "bakteri bulutu"var

    Herkesin etrafında kendi bakteri bulutuvar
    expand

    ABD'deki Oregon Üniversitesi'nde yapılan araştırmada bütün insanların kendilerine has bir bakteri bulutuyla çevrili olduğu sonucuna varıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışmaya göre bir başkasının bakteri bulutundan geçildiğinde, üzerimize bir bakteri yağmuru yağıyor ve bu bakterileri solunumla akciğerlerimize de alıyoruz.

    BBC Türkçe'de yayınlanan habere göre, 11 denek üzerinde yapılan araştırmada, insanların kendilerine has mikrobik bulutlarıyla kimlik tespiti yapılabileceği kanıtlandı. Daha önce yapılan araştırmalar da, çevremizde vücudumuzdaki bakteriler, virüsler ve vücudumuzda yaşayan mantarlar türlerinden oluşan buluttaki organizma sayısının kendi hücre sayımızın on katı olduğunu gösteriyordu. Bu organizmalar dokunarak, havadan ya da tozdaki ölü deri hücrelerinden yayılabiliyor.

    Çalışmada denekler dört saat boyunca kapalı bir odada tutuldu ve odaya filtreden geçirilmiş hava pompalandı. Odanın içindeki kap ve filtrelerle ortaya çıkan buluttan örnek alındı. Uzmanlar daha sonra toplanan bakterileri inceledi. Araştırma ekibinden Dr. James Meadow, "Havada bir insanın etrafındaki bulutu görebilmeyi bekliyorduk. Ancak odadakilerin her birinin kimliğini etraflarındaki buluttan alınan örneklerle tespit edebilmek sürpriz oldu." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reading Üniversitesi'nden Dr. Ben Neuman da BBC'ye yaptığı açıklamada "Birinin vücut kokusunu alabiliyorsunuz. Şimdi de tüm bu şeylerin üzerinize geldiğini bilmek harika cidden. Bilseniz bir insanın yanında yaşamanın sizi hasta edeceği gerçeklere bir yenisi daha eklendi" diye konuştu.

    Herkesin etrafında kendi bakteri bulutuvar

    Daha sık yıkanmak işe yarar mı?

    Neuman hangi bakterilerin "uçabileceğini" bilmenin iyi olacağını söylemekle birlikte, bir sağlık tehdidinden kaygılanmaya gerek olmadığını vurguladı. Başkalarının bulutlarından korunmak için daha sık yıkanmanın da işe yaramayacağını söyleyen Neuman "Sık yıkanmak fayda etmez, bu durumla barışıp hayatımıza devam etmemiz gerek" dedi.

    Etrafımızdaki bulutta bulunan bakteri grupları arasında, ağız içinde görülen Streptococcus ve deride bulunan Propionibacterium ile Corynebacterium yer alıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmacılar bakteri bulutuyla kimlik tespitinin birinin bir odadan geçip geçmediğini bulmak için adli tıpta kullanılabileceğini savunuyor. Ancak bir kişinin etrafındaki bakteri bulutunun zamanla ne kadar değiştiği bilinmiyor. Araştırmacılardan Adam Altrichter "Bunda bir temizlik hastalığına yol açabilecek bir yön de var ama steril olmadığımızı ve bunun çok sağlıklı, tamamen doğal bir şey olduğunu anlamamız gerek" dedi. Altrichter ayrıca, bulutun boyutunu henüz ölçemediklerini ancak büyük ihtimalle 30 ila 60 santimetre çapında olduğunu vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow