hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hiperplazi Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Hiperplazi Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

    Hiperplazi Nedir Çeşitleri Nelerdir Hiperplazi Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
    expand

    Hiperplazi genellikle hormonlara bağlı bir hastalıktır. Özellikle hücre sayısında artma, bölünme yeteneklerine göre çok miktarda doku hücresine sahip dokularda görülür. Aşırı hormon ve büyüme faktörleri uyarımlarında patolojik Hiperplazi oluşur. Bir dokuda ve ya organlarda büyüklüğün hücre sayısındaki artışları nedeni ile Hiperplazi oluşur. Bu noktada vücuttaki hücrelere daha çok üretim için aşırı çoğalma uyarılı gelir. Bunun sonucunda bir adaptasyon biçimi oluşur. Aynı zamanda yapılan uyarılardan etkilenen hücrelerin de sayısı artacaktır. Tüm bu faaliyetlerin ardından hücrelerin oluşturduğu doku ile organlar da hızla büyür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hiperplazi Nedir?

    Doku ve ya organın büyüklüğünün hücre sayısını arttırması ile birlikte hücrelere uyarı gelir. Hiperplazi de bu gelen uyarıların adaptasyon şeklidir. Bu uyarılardan artan hücrelerin sayısı artacaktır. Aynı zamanda bununla birlikte doku ve organlar da hızla büyür. Hiperplazi ise DNA sentezi yapan hücre türlerinde olur. Bu bakımdan Hiperplazinin çoğunluğu hormonal durumlardan sonra gerçekleşir. Günümüzde hamile annelerde gerçekleşen meme büyümelerinin nedeni de hiperplaziden kaynaklanır. Sporcuların ve atletlerin kaslarındaki aşırı büyüme de Hiperplazi değil Hipertrofi olur. Hiperplazi, atrofi karşıtı olan olgu halidir.

    Çeşitleri Nelerdir?

    Hiperplazinin pek çok farklı türü vardır. Hiperplazi çeşitlerinden birisi de infeksiyonlarda bazen bölgesel lenf düğümleri büyür. Bu infeksiyonlarda kemik iliği myelositik seri hücrelerinin de hiperplazisi vardır. Ayrıca kanamalı hastalıklarda hızla artacak olan eritropoietin etkisi nedeni ile kemik iliğinde normoblast oluşur. Bunun yanı sıra mukozanın kalınlaşması ile mesane infeksiyonları oluşur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan sınıflandırmaya göre endometrial hiperplazi ikiye ayrılır. Bunlar basit ve kompleks hiperplazi olarak ikiye ayrılır.

    Hiperplazi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

    Endometrial hiperplazinin belirtilerine çok dikkat etmek gerekir. Özellikle bu belirtiler görüldüğü andan itibaren mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu belirtiler kapsamında normalden ağır ve uzun süren adet kanamaları görülür. Aynı zamanda bazı kadınlarda ise 21 günden kısa dönemlerde de adet görülebilir. Aynı zamanda adet dönemleri arasında da olağandışı olarak adet kanamaları da olabilir. Bu hastalığın belirtilerinden bir tanesi de menopoz donrası rahim kanaması da görülecektir. Bunun yanı sıra bu süreçte kadınlarda adet kanamaları da çok daha ağrılı geçer.

    Endometrial Hiperplazi Nedir?

    Rahim duvarının normalden fazla kalınlaşmasına endometrial hiperplazi denir. Bu durum kanser olunduğu anlamına gelmez. Buna rağmen bu hastalık tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde kansere de dönüşebilir. Hiperplazi bazı kadınlar için de oldukça risklidir. Özellikle menopoz öncesi dönemdeki kadınlar risk grubunda olurlar. Bunun yanı sıra obezite kişilerde aylık adet döneminde gecikmeler oluyorsa bu da risk yaratır. Aynı zamanda şeker hastaları ve polikistik over kişilerde endometrial hiperplazi daha sık görülür. Bunlar risk grubundadır.

    Endometrial Hiperplazi Semptomları Nedir?

    Kadınlarda görülen anormalvajina kanamaları hiperplazinin en çok görülen semptomları arasında yer alır. Özellikle obezite olan ve şeker hastası kişiler anormal vajina kanamaları yaşadıkları anda mutlaka bir hekime görünmeliler. Bazı hiperplazilerde hücrelerde anormal bir yapı gözlemlenebilir. Bu hastalıkla ultrasonografi ile tanı konulabilir. Özellikle de vajinal ultrason incelemesinin ardından rahim zarı kalınlığını milimetrik olarak ölçebilirler. Rahim kalınlaşmalarında biyopsi de alınabilir Alınan biyopsi de patolojik olarak incelenir. Aynı zamanda Dilatasyon ve küretaj yöntemi ile de rahim ağzı genişletilir. Bunun ardından küret denilen alet ile rahim duvarından da örnek bir doku alınır. Bu alınan doku da mikroskopta detaylı bir şekilde incelenir.

    Endometrial hiperplazi hastalığında tedavi seçenekleri değişebilir. Bu tedavi ise hastanın yaşına ve özelliklerine göre değişir. Bunun yanı sıra çocuk isteği ve hiperplazi de atipinin olup olmamasına göre tedavi belirlenir. Hiperplazi günümüzde sıklıkla medikal yöntemler ile tedavi edilir. Bunun yanı sıra ilaçların ağız yolu ile alınması da çok sık kullanılan bir yöntemdir. Aynı zamanda hiperplazide tedavinin süreci ve dozu hastadan hastaya değişecektir. Bunun için öncelikle iyi bir hekim ile görüşmek gerekir. Doktorun sunacağı tedavi yönteminden de ayrılmamak gerekir. Tedavi bitiminde ise sonucu değerlendirmek için biyopsi yapılır ve tedavinin de sonucu değerlendirilir.

    Kadınların endometrial hiperplaziden korunmaları için bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. Menopoz döneminde östrojen ilaçların alınması hiperplazi ve kanser riskini azaltır. Aynı zamanda fazla kilosu olan kişilerin de kilo vermesi tedaviye yardım eder.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow