hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HPV hamilelikte anneden bebeğe geçer mi?

    HPV hamilelikte anneden bebeğe geçer mi
    expand

    İnsan papilloma virüsü (HPV), cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon türüdür. Çoğu HPV türü oral, vajinal veya anal ilişki yoluyla bulaşır. İnsanların yaklaşık yüzde 80'i hayatlarının bir noktasında HPV’ye yakalanmaktadır. Bunun nedeni, HPV'nin 150'den fazla farklı çeşidinin olmasıdır. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı, Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın, hamilelikte HPV risklerini ve dikkat edilmesi gerekenleri sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 40 HPV türü genital sistemi enfekte edebiliyor

     

    HPV; serviks, rahim ağzı, vajina, vulva, penis ve anüs gibi bölgelerde siğillere ve kansere neden olabilir. HPV'ye bağlı rahim ağzı kanseri riskini azaltmak için, rahim ağzı kanseriyle bağlantılı belirli HPV türlerini hedef alan bir HPV aşısı bulunmaktadır. Ancak, bu aşı hamilelik sırasında önerilmemektedir. HPV, genellikle hamilelikte herhangi bir soruna neden olmaz. Bununla birlikte, hamileyseniz ve HPV'niz varsa, birkaç nadir komplikasyon hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

    HPV'nin belirtileri nelerdir?

    HPV enfeksiyonu hiçbir belirti göstermeyebilir. Genellikle en sık görülen semptom siğillerdir. Siğiller, ciltte tek başına büyüyen veya karnabahar gibi görünen kümeler oluşturan ten rengi şişliklerdir.
    Sahip olduğunuz HPV tipi, siğillerin vücudunuzun neresinde büyüdüğünü belirleyecektir. Genital siğiller kadınlarda; vajina, vulva, serviks veya anüs üzerinde, erkeklerde; penis, skrotum veya anüs üzerinde büyür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siğiller hissedilmez, ancak bazen yanma hissine ya da kaşıntıya neden olabilir.

    Gebelik, HPV belirtilerini nasıl etkileyebilir?

    Hamilelik sırasında değişen hormon seviyeleri siğillerin normalden daha hızlı büyümesine neden olabilir. Hamile bir kadının vücudu, siğillerin gelişmesi için sıcak ve nemli bir yer veren artan miktarda vajinal akıntı üretir.

    Belirli HPV tiplerine sahip olmak rahim ağzı kanseri riskinizi artırabilir

    Kansere neden olan HPV türü genellikle kanser yayılmaya başlayana kadar semptom üretmez. Kanser yayıldığında, aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:

    -Vajinadan anormal kanama veya adet döneminize bağlı olmayan kanama
    -Kan içerebilen vajinal akıntı
    -Cinsel ilişki sırasında ağrı

    HPV hamilelik sırasında nasıl teşhis edilir?

    HPV testi, genellikle bir neden olmadıkça hamilelik sırasında yapılmaz. HPV teşhisi; siğiller oluşursa veya rutin bir Pap testi sırasında ortaya çıkar. Pap testi sırasında rahim ağzınızdan az sayıda hücre toplanır. Bu örnek laboratuvara gönderilir ve kanser öncesi hücreler için test edilir. Prekanseröz hücrelerin varlığı, HPV'niz olduğunu gösterebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    30 yaşın üzerindeyseniz, Pap testiyle birlikte HPV DNA testi de istenebilir. Bu test, rahim ağzı kanserine neden olabilecek bir HPV tipiniz olup olmadığını tespit edebilir.

    Hamilelikte HPV nasıl tedavi edilir?

    HPV’nin belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Virüsü tedavi edecek bir ilaç mevcut değildir. Tedavi, herhangi bir semptomu yönetmeye odaklanır. Özellikle büyük veya rahatsız edici olmadıkça siğillerin de tedavi edilmesi gerekmez.

    HPV siğiller doğumu etkiler mi?

    Genital siğillere sahip olmak doğumunuzu etkilememektedir. Bazen büyük siğiller doğum sırasında kanamaya neden olabilir. Nadiren, genital siğiller hamilelik sırasında doğum kanalını tıkayacak veya doğumu zorlaştıracak kadar büyüyebilir. Bu durumda, muhtemelen sezaryen doğum önerilebilir.

    Doğumdan sonra HPV nasıl tedavi edilir?

    Pap testi, rahim ağzınızda kanser öncesi hücrelerin olduğunu gösterirse, tedavi için doğum sonrasına kadar beklenebilir. Bebeğiniz doğduğunda ise Pap testinizin tekrarlanması gerekebilir.
    Doğumdan sonra anormal hücreleriniz varsa, anormal doku çıkarılarak tedavi edilebilir:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Anormal hücreleri dondurmak için aşırı soğuk kullanmayı içeren kriyocerrahi.
    -Koni şeklindeki bir doku kamasını çıkarmak için bir bıçak kullanmayı içeren koni biyopsisi veya konizasyon.
    -Elektrikle ısıtılan bir döngü ile anormal dokularınızın çıkarılmasını içeren döngü elektrocerrahi eksizyon prosedürü.

    HPV doğum sırasında bulaşır mı?

    HPV'yi hamilelik veya doğum sırasında bebeğinize geçirebilirsiniz ancak, bu pek olası değildir. Yapılan araştırmalarda, HPV pozitif annelerden doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 11'inin virüse sahip olduğu saptanmıştır. Ancak, bu konudaki araştırmaların genişletilmesi gerekmektedir. Anne karnında HPV geliştiren bebeklerin çoğu, uzun süreli herhangi bir sorun yaşamadan virüsü kendi kendine temizleyebilir.
    Genital siğiller nadir durumlarda bebeğe geçebilir. Yenidoğanın gırtlaklarında veya ses tellerinde siğiller gelişebilir. Bu duruma “tekrarlayan solunum yolu papillomatozisi” denir. Tedavisinde ameliyat önerilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HPV'ye sahip olmak sizi emzirmekten alıkoymamalıdır. Virüs, anne sütü ile anneden çocuğa geçebilse de bu tür bulaşma çok nadirdir.

    HPV aşısı ve hamilelik

    HPV'den korunmanın en iyi iki yolu; güvenli cinsel ilişki ve aşı olmaktır. HPV aşısının, kadınlara 11 ila 26 yaş arasında yaptırılması, erkeklere ise 21 yaşına kadar yaptırılması önerilmektedir. Araştırmalar, 27 ila 45 yaşları arasındaki, daha önce HPV aşısı yapılmamış erkek ve kadınların aşı olduğunu göstermektedir. Tam aşı serisi iki veya üç doz içerir. Tamamen korunmak için tüm aşı serilerini yaptırmanız gerekir. HPV aşısı hamile kadınlara önerilmemektedir.

    30 yaşın üzerindeyseniz, rutin Pap testinizin yanı sıra HPV testi yaptırmak için doktora başvurmalısınız. HPV'nizin olduğunu hamileyken keşfederseniz, hamilelik sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz herhangi bir özel izleme hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekir

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow