hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İdrar Kültürü Nedir? Nasıl Yapılır? İdrar Kültüründe Üreme Oldu Veya Olmadı Ne Demek?

    İdrar Kültürü Nedir Nasıl Yapılır İdrar Kültüründe Üreme Oldu Veya Olmadı Ne Demek
    expand

    İdrar içerisinde enfeksiyona sebep olacak mikrop ve bakterilerin tespit edilebilmesi adına, idrar kültürü yapılır. Mesanede yer alan idrar, normal olarak sterildir. Bu durum, idrarda herhangi bir mantar ya da organizmanın bulunmadığına işaret eder. Bakteriler; idrarı vücudun atılmasına yardımcı olan üretranın tüpüne girebilir. Üretra içerisinde bakterinin bulunması, idrar yolunda enfeksiyonun bulunduğuna işaret etmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İdrar Kültürü Nedir?

    İdrar kültürü, idrar içerisinde bulunan ya da enfeksiyona sebep olacak herhangi mikrop ya da bakterileri tespit etmek adına yapılmaktadır. Normalde mesane içinde bulunan idrar, sterildir. Bu durum, idrarda herhangi bir mikrobun bulunmadığı anlamına gelir. Bakteriler; üretra adı verilen, idrarın vücuttan atılmasını sağlayan tüpe girebilir. Burada bakterilerin yer alması demek, idrar yolu enfeksiyonu demektir.

    İdrar yolu enfeksiyonu, erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülmektedir. Bunun sebebi, kadınların idrar yolunun erkeklerden daha kısa ve anüse çok daha yakın olmasından kaynaklıdır. Bu yüzden de, bağırsaklarda bulunan bakterilerin idrar yoluna girmesi, çok daha kolay olmaktadır. Bakteriler; üretraları mesanenin, böbreklerin ve üreterlerin içerisine yükseltip enfeksiyonu bulabilirler.

    İdrar Kültürü Nasıl yapılır?

    İdrar kültürü yapılırken, ilk önce idrar kültürü steril kaplar içerisinde toplanmalıdır. Bebeklerde ise bu durum için steril torbalar kullanılır. İdrar kültürünün alınması için, her cinsiyette dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bebeklerde ise ayrı bir hassasiyet gerekmektedir.

    Erkeklerde idrar kültürü: Erkeğin penisi, sabunla temizlenerek temiz kağıt peçete ya da streil gazlı bezle kurutulmalıdır. Bu işlem sonrasında idrar örneği, steril kabın içerisinde laboratuvara gönderilmelidir.

    Kadınlarda idrar kültürü: Kadınlar, idrar kültürünü yaparken erkeklere nazaran daha dikkatli olmalıdır. İdrarın vajinal flora ile temas etmesi oldukça önemlidir. İdrar örneği verilmeden önce kadınlar ellerini sabun yardımıyla temizlemelidir. Bunun sonrasında vajina temizliği yapılmalıdır. Vajinanın dudakları aralanmalı ve daha sonra bir elle vajinadan anüse doğru, temiz bezle ya da peçeteyle vajina silinmelidir. Bu işlem birkaç defa temiz bez kullanılarak yapılmalıdır. Daha sonra idrar örneği vermeden önce vajina dudakları elle açılmalı, steril idrar kabına doğru bir şekilde idrar örneği verilmelidir.

    Bebek ve küçük çocuklarda idrar kültürü: İdrar kültürü alınmadan önce cinsel organın yer aldığı alan sabunlu suyla temizlenerek kurutulmalıdır. Bu biçimde bu alana dışarıdan herhangi bir mikroorganizma bulaşması önlenecektir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda steril idrar torbaları kullanılır. Bebeğin idrar yapması beklenir. Daha sonra idrar torbası, kültürün yapılması adına laboratuvara teslim edilir. Kendi başına idrar örneği verecek çocuklar için temizlik aynen yapılarak, steril kaplara idrar örneği yapmalıdır. Bu kaplar ise laboratuvara gönderilmelidir.

    İdrar Kültüründe Üreme Oldu veya Olmadı Ne Demek?

    Bakterilerin büyümesini destekleyen maddeye, idrar örneği eklenir. Eğer bakteri üremez ise, kültür negatif çıkar. Bu ise ''idrar kültürüne olmadı'' ifadesinin cevabıdır. Bakterilerin büyümesi ise, kültürün pozitif olmasına işaret eder. Bu durum ise ''idrar kültüründe üreme oldu'' ifadesinin cevabıdır. Bakteri mikrop ya da mikroskopik testler kullanılıp, mikrop türü tanımlanabilir. Kimi zaman enfeksiyonun en doğru şekilde tedavi edilebilmesi adına başka testler yapılır. Buna ise hassasiyet testi adı verilir. Testlerin neticesi çoğu zaman en fazla 3 gün içerisinde verilir. Testlerin sonucuna göre enfeksiyonun boyutuna bakılarak, doktor antibiyotik tedavisi verecektir.

    İdrar Yolu Enfeksiyonunda Riskli Olan Kişiler
    - Gebe olanlar,
    - Aktif cinsel hayatı bulunan kişiler,
    - Böbrek taşı olanlar,
    - Prostat sorunu olan kişiler
    - Zayıf bağışıklığa sahip olanlar,
    - Menopoz sonrasında östrojen seviyesindeki düşüş,
    - Doğum sonrası gelişen anormal üriner,
    - Ameliyat sonrasında uzun zamanlı yatak istirahati yapanlar.

    İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
    - Ateş,
    - Kusma,
    - Sık idrara çıkma durumu,
    - Renkli ve bulanık idrara çıma,
    - Titreme,
    - Erkeklerde rektar ağrıları,
    - Kadınlarda pelvik ağrısı,
    - İdrar yaparken ağrının oluşması,
    - Bel ve karın bölgesinde ağrı,
    - İdrar kokusunun kötü çıkması şeklinde sıralanabilir.

    İdrar Enfeksiyonundan Korunmak İçin Yapılacaklar

    Kişi gün içerisinde en az iki litre su içmelidir. Bunun dışında idrarı uzun süre tutmamak gerekir. İdrar kaçırma gibi durumlarda hekimle görüşmek önemli olacaktır. Kızılcık tarzındaki vitamin takviyeleri alınarak idrar yolu enfeksiyonu önlenebilir. Bu şekilde idrar yolu enfeksiyonun önüne geçilebilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow