hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İdrar yolu enfeksiyonu neden olur, ne iyi gelir?

    İdrar yolu enfeksiyonu neden olur, ne iyi gelir
    expand

    İdrar yolu enfeksiyonu böbrek ile başlayan ve mesane ve dış idrar yolu ile sonlanan idrar kanallarındaki herhangi bir organın iltihaplanması sonucu oluşur. peki idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Kadınlarda daha çok görülen idrar yolu enfeksiyonları hakkında Üroloji Uzmanı “Op. Dr. Suheyb Süleyman” konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İdrar yolu enfeksiyonu böbrek ile başlayan ve mesane ve dış idrar yolu ile sonlanan idrar kanallarındaki herhangi bir organın iltihaplanmasıdır. Kadınlarda erkeklere göre çok daha sık görülür. İdrar yolu enfeksiyonlarının sebebi olan bakterilerin yaklaşık %80’i barsak florasında yaşayan bakterilerdir. E.coli bakterisi bu enfeksiyonların %85’ini oluşturur. Bu bakterilerin idrar kanalı etrafında yoğunlaşması ve orda koloni oluşturması halinde fırsat bulduklarında ve vücudun savunma sisteminin bu bakteriyi kontrol etmesinde güçlük çektiği durumlarda bu bakteriler idrar yolu kanalı ile mesaneye ulaşırlar.  Bu durumlarda kolaylaştırıcı bazı faktörlerden bahsedilebilir. Bunlardan bazıları:

    -Yeni cinsel partnerin olması

    -Bazı sperm öldürücü kimyasalların ilişki esnasında kullanılması

    -Bağışıklık sistemini etkileyen diyabet ve diğer kronik hastalıklar

    -Kronik kabızlık

    On beş yaş altındaki insanlarda idrar yolu enfeksiyonu görülmesi bazı genetik ve biyolojik faktörleri düşündürür. Bu yaştaki popülasyonda idrarın normal fizyolojik akışına engel olan veziko-üreteral reflü ve doğumsal anatomik anomaliler gibi durumlar da enfeksiyon gelişmesi için bir risk faktörü oluştururlar.

    Yetişkin erkeklerde işeme zorluğuna neden olan prostat hastalıkları, yetişkin kadınlarda ise idrar kaçırma gibi işeme bozuklukları da idrar yolu enfeksiyonu için bir risk faktörü teşkil etmektedirler. İdrar yolu sisteminde taş hastalığı ise neden olduğu tıkanıklığından dolayı enfeksiyon gelişmesini kolaylaştırır. İyi hijyen koşulları bu konuda çok önemli. İyi temizlenmemiş, klorlanmamış havuzlar idrar yolu enfeksiyonu geçirmek açısından bir risk faktörü oluşturduğu belirtmek lazım. Aynı şekilde havuzlardan çıkıldığında uzun süre ıslak mayo ile kalınması vücudun savunma sistemini bozma açısından bir risk faktörü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İdrar yolu enfeksiyonu ve üriner sistemde bakteriler semptom vermeyen bir enfeksiyondan (asemptomatik bakteriuri diye adlandırılan bir durum) sepsise kadar çok geniş bir spektrumdaki patolojilere neden olabilirler.

    İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri 

    Böbrek enfeksiyonları genellikle yüksek ateş ve ağrı ile seyrederken mesane enfeksiyonları (sistit) genellikle sık idrara çıkma, idrarda yanma, sıkışıklık hissi ve bazen kanlı idrar olarak bulgu verir. Bu durumlarda idrar tetkikleri, idrarda bakteri taraması (idrar kültürü) ve kan tetkikleri yapılması gerekir. Hastanın genel durumunu bozan komplike böbrek enfeksiyonları hekim gözetiminde hastane koşullarında yatarak takip edilmesi gerekmektedir. Bu durumlarda damardan verilen sıvı ve antibiyotik tedavisi hayati önem taşımaktadır. Enfeksiyona neden olan bir patoloji söz konusu olduğunda ise enfeksiyon tedavisi ile beraber altta yatan nedeni de tedavi edip ortadan kaldırmak gerekir (örnek: idrar yolunu tıkayan taş hastalığı).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?

    Çok sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren bir bireyi her seferinde sadece antibiyotik ile tedavi etmek doğru olmaz. Bu durumlarda koruyucu önlemleri de devreye sokmak gerekir. Mesane asidik bir sıvı özelliği taşıdığı için sık enfeksiyonlar mesane iç örtüsünü oluşturan ve koruyucu özelliği olan glikozaminoglikan tabakasına zarar verme özelliğine sahiptir. Bu tabaka zayıfladığında idrarın kendisi mesaneye zara vermeye başlar. Bu tabakanın onarımını sağlamak ve gerekirse bunun için ilaç vermek ya da mesane içine ilaç uygulaması yapmak gerekir. Altta yatan mesane hasarına göre hasta bazlı yaklaşım uygulamak daha doğru olur. Bazı hastalara tablet tedavisi yeterli iken çok şiddetli ve sık enfeksiyon geçiren kadınlarda haftalık mesane içi ilaç uygulama protokolleri takip edilerek yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir.
    Diyet alışkanlıkları ve gün içinde sıvı alımı mesane sağlığı açısından ciddi önem taşımaktadır. Bildiğimiz gibi gün içinde aşırı asitli sıvılar ve kafeinli içecekler mesane çalışma ritmini etkiler. Özellikle sıcak yaz aylarında gün içinde yetişkinler için 1.5-2 L. su tüketimi önerilir. Ayrıca meyvelerden antioksidan özelliği yüksek olan yaban mersini tüketimi sistit ve idrar yolu enfeksiyonlarında tedavide yeri vardır. Avrupa dahil birçok ülkede kullanılmaktadır ve hekimler tarafından önerilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow