hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnme, felç sonrası beyin nasıl iyileşir?

    İnme, felç sonrası beyin nasıl iyileşir
    expand

    İnme en özet hali ile beyinde gerçekleşen krizlerdir. Beyne giden hayati kan ve oksijen akışı ani şekilde azaldığı için beyin oldukça zarar görmektedir. Günümüzde inme sonrası uygulanan tedavi yöntemlerini Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilinenin aksine inme bir hastalık değildir. Aniden ortaya çıkan beyin fonksiyon kaybı durumudur. İnme sonrasında kişide konuşma, yutma, görme fonksiyonlarında hasarlar meydana gelebilir.

    Beynin fonksiyonunu kaybetme felci tetiklemektedir. Genellikle ani felç ile gelen hastalarda damar tıkanıklığı sorunu görülmektedir. İnmeye yol açan risk faktörleri ise kol ve bacakta görülen güç kaybı, ani gelişen konuşma bozukluları, görme bozuklukları, çift görme, baş ağrısı ve bulantıdır.

    İnme sonrası beynin iyileşmesi mümkün

    Bu belirtiler fark edildiğinde hemen acil servise başvurulmalıdır. Yapılacak genel sağlık kontrollerinin ardından tomografi ve diffüzyon emar çekilmesi gerekir. İnme tanısı konulduğunda ise tedavi süreci hemen başlatılmalıdır.
    Genellikle tercih edilen tedavi yönteleri ise;

    İnmenin tetikleyicisi damar tıkanıklığı problemi ise damar açıcı tedavi yöntemleri tercih edilir. Kanamaya bağlı inme geçekleştiyse beyin cerrahisi tarafından ameliyat yapılması gerekebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erken dönemde fark edilen vakalarda ise hastanın durumuna ve şiddetine göre yoğun bakım, nöroloji ya da beyin cerrahisi kliniklerine yatırılması tercih edilebilir.

    İlk olarak tıbbı veya girişimsel tedaviler uygulanırken inmenin tekrarlanmasını önlemek için ilaç tedavisi ile desteklenebilir.

    İnme sonucu ortaya çıkan felç tedavisinde ise robotik fizik tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bu yöntem ile iyileşmesi süresi daha hızlı olur. Tercih edilen robotik yöntemler ise;

    Robotik yatak; hasta erken dönemde dik konuma getirilir ve yürüme başlatılır. Pasif yürüme egzersizleri için sıklıkla tercih edilir. Hastanın hareket kabiliyetini arttırarak kendine güvenmesinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Düzenli egzersiz planları ile kişi zaman içerisinde kolaylıkla hareket edebilir hale gelir.

    El – Kol robotu; üç boyutlu egzersizler için idealdir. Günlük hareketlerin egzersizleri için kullanılmaktadır. Bu sayede sık tekrar ile yoğun bir tedavi uygulanmaktadır. Hastanın uygulama esnasında istenilen el – kol hareketini yapıp yapmadığını algılayan sensörler vardır. Bu sensörler sayesinde hareketin yapılıp yapılmadı kolaylıkla kontrol edilir. Hastanın kaybettiği fonksiyonları yerine geldikçe cihazın vermiş olduğu destek azaltılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yürüme robotu; yürüme yeteneğini kısmen kaybetmiş hastalar için tercih edilir. Bu robot ile hasta ayağa kaldırılıp yürüme hareketlerinin pratiği yaptırılabilir. Öne çıkan özelliği ise - leğen kemiği ve kalça bölgesinin zorlanmadan normal hareketini yaparak en fizyolojik şekilde yürümenin gelişmesini sağlamasıdır. Ayak tabanına basınçlar doğal şekilde hissedilirken ayak bileği-diz-kalça dizilimi normale uygun şekilde korunur.

    Yerçekimsiz yürüme bandı; hastanın vücut ağırlığı yerçekimine göre %80’e kadar azaltılabilir. Bu sayede kişi endişe etmeden gerekli egzersizleri yerine getirebilir. Hastaya sağladığı faydalar ise; yürüme bilgilerinin gerçek zamanlı olarak alınması, düşmeye karşı güvenli alan oluşturması, kuvvet ve dayanaklığa dayalı egzersizlerin yapılmasına imkan sağlamasıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow