hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır? Sağlıklı Mı? İnsülin Direnci Diyeti İle Nasıl Zayıflanır?

    İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır Sağlıklı Mı İnsülin Direnci Diyeti İle Nasıl Zayıflanır
    expand

    Kan şekerini kontrol etmek adın salgılanan insülin, işlevini yerine getirememesi durumunda insülin direnci adlı bir hastalığa neden olur. Bu hastalığa sahip olan kişiler, çok az beslenmesine rağmen sürekli kilo alır. Bu nedenden ötürü, insülin direnci hastalığına sahip olanlar için bazı diyet listeleri tavsiye edilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsülin Direnci Diyeti Nasıl Yapılır?

    İnsülin direnci diyetini uygulamak isteyen kişilerin, öğün aralığını kısa tutması gerekir. Bu yüzden insülin direncinin düzelmesini sağlayacak örnek bir diyet listesi içerisinde; kahvaltı, öğle, akşam öğünlerinin yanı sıra ara öğünlere de yer verilmektedir. İnsülin direnci olan kişilerin uygulayacağı örnek bir program vermek faydalı olabilir. Örnek insülin direnci diyeti programı;

    - Kahvaltı Vakti: 1 tane haşlanmış yumurta, domates, salatalık, küçük bir dilim beyaz peynir, yarım dilim buğday ekmeği, 5 tane zeytin.
    - Öğle Vakti: 100 gr. haşlanmış tavuk göğsü, 1 dilim buğday ekmeği, 1 bardak ayran.
    - Akşam Vakti: 1 tabak baklagil içeren yemek ya da sebze yemeği, 1 kase yoğurt, salata, yardım dilim buğday ekmeği.

    İnsülin direnci diyeti ile hem kilo vermek mümkün olacak hem de sağlıklı beslenerek tok kalmak mümkün olacaktır. İnsülin direnci diyetinin oldukça sağlıklı olduğunu belirtmek gerekir.

    İnsülin Direnci Sağlıklı mı?

    İnsülin direnci tedavisi yapılırken, ilk önce hasta bireyin yaşam stili, beslenme alışkanlıkları gibi pek çok husus değiştirilmelidir. Bu konuda hasta bireyin, insülin diyetlerini uygulaması tavsiye edilmektedir. İnsülin diyeti, diğer diyetlere nazaran farklı bir diyet türüdür. Bu diyette, hasta bireyin yavaş bir şekilde kilo vermesi amaçlanır. Bununla beraber ay içerisinde verilen kilonun, vücut ağırlığının yüzde beşi kadar olması önemlidir.

    Bu ise, haftada yarım kilo gibi bir değerdir. İnsülin direnci diyetinin devamlı uygulanmasına dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle diyet listelerinde, bütün besinlerden dengeli bir şekilde ekleme yapılır. Önerilen insülin direnci diyetleri içerisinde sık aralıklarda ve öğün arasının kısa olduğu beslenmeler ön plana çıkarılır. İnsülin direnci diyetine en az 4 öğüne yer verilir.

    İnsülin Direnci Diyeti ile Nasıl Zayıflanır?

    İnsülin direnci, hem hasta bireyin kilo almasına, hem de vücut fonksiyonlarını bozmasına sebep olmaktadır. Fakat bazı şartların yerine getirilmesiyle insülin direncini kırmak ve zayıflamak mümkündür. Bu şartlardan ilki; insülin direnci diyeti uygulanırken ana öğünlerin atlanmaması ve meyve tüketiminin sınırlandırılmasıdır.

    Ana öğünleri atlamak; vücudun kıtlık psikolojisine girmesine neden olur. Bu ise vücudun şeker depolamasında rol oynar. Meyveler, bağışıklığı güçlendirir. Ancak meyvelerin içinde bulunan früktoz oranı yükseldikçe kilo alımına neden olur. Bu yüzden insülin direncini kırmak isteyen ve kilo vermek isteyen kişilerin meyve tüketimini çok sınırlı tutması gerekir.

    Şekerden uzak durmak, aktif yaşamak, egzersiz yapmak, proteinin yeterli tüketimi insülin direncini kırmakta ve kilo vermeye destek olmaktadır. Hareket etmenin, vücuttaki insüline karşı duyarlı olmasına direkt etki etmektedir.

    İnsülin Direnci Diyeti Ara Öğün Önerisi

    İnsülin direnci diyeti içerisinde; kuşluk, ikindi, akşam olmak üzere üç ara öğün bulunmaktadır. Bu ara öğünler, hasta bireyin damak tadına uyumlu olarak tercih edilebileceği için değişik seçeneklerin bulunduğunu belirtmek doğru olacaktır. Ara öğün seçeneklerine örnek olarak;

    - 1 bardak ayran,
    - 1 bardak süt,
    - 1 dilim beyaz peynir,
    - Esmer ekmek ile yapılan tost türleri,
    - 1 kase yoğurt ve bir porsiyon meyve şeklinde bir örnek verilebilir.

    İnsülin Direncinin Anlamı Nedir?

    İnsülin direnci; kandaki şekeri dengeleyen insülinin işlevinde bazı fonksiyonel bozukluklardan ötürü ortaya çıkmaktadır. İnsülin, pankreas aracılığıyla salgılanan bir hormon olup, insan vücudundaki işlevi de şeker metabolizmasını normal seviyeye getirmektedir. İnsülin hormonunun aktif olması adına reseptör ismi verilen yapıya bağlanması gerekir. Bu hormonun reseptörlere bağlanamaması ile insülin direnci ismi verilen hastalık meydana gelir.

    Sağlıklı bir insan vücudunda, şeker ortalama olarak bir ünite insülin hormonu ile kontrol edilir. İnsülin direnci hastalığı bulunan kişilerde ise bu değerin iki ya da üç katına çıktığını belirtmek mümkündür. Böyle bir durumda ise insan vücudunda gereğinden fazla üretilmiş olan insülin depo edilmek zorunda kalır. Bu durumun ise bireyde; kalp ve damar rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması ve kilo almasına neden olduğunu belirtmek mümkündür. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow