hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnsülin direnci nasıl kırılır?

    İnsülin direnci nasıl kırılır
    expand

    İnsülin direnci, vücudun insülinin etkisine yanıt vermediği durumu tanımlar, bu nedenle glikozun normal düzenleyici mekanizmaları bozulur. Kişide İnsülin direncinin yaygın risk faktörleri obezite, bel çevresi yağlanma, 45 yaş üstü, hareketsiz yaşam tarzı, hipertansiyondur. Bu gibi hastalıklara yakalanmamak için insülini dengede tutmak gerekir. İnsülin direnci nasıl kırılır, nasıl hesaplanır?Tokluk insülin direnci hesaplama formülü nasıldır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsülin direnç testi (HOMA) sonrasında kişinin insülin direnci hesaplama işlemi yapılmış olur. Bu test, 8-10 saatlik açlık durumundan sonra alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarptırılır. Bu çıkan sonuç 405'e bölünür. Ortaya çıkan HOMA-IR denilen insülin direnci bulunmuş olur. Bir kişide insülin direnci var demek için çıkan değerin 2.5 üzerinde olması gerekir.

    Düzenli egzersiz ve hareket, sağlıklı ve dengeli beslenme ile bu değer azaltılmalıdır. Eğer 2.5 üzerinde çıkan değer azaltılmaz ise kişi şeker hastalığına yakalanabilir. İnsülin direncinin kırılması ancak hareket ve sağlıklı beslenme ile mümkün olan bir konudur.

    Kalorisi düşük fakat posa içeriği yüksek ve tok tutan gıdalar tüketilmelidir. Sadece az yemek değil bunun yanında egzersiz yapmak da önemlidir. Yürüyüş, koşu ve spor yapılması şartlar arasındadır. Bu faaliyetler yaşam tarzı haline gelmelidir. İnsülin direnci olan hastaların; kan şekerini yükseltmeyen düşük glisemik indeksli, posa (lif) ve diğer besin öğeleri yönünden de zengin besinleri tercih etmesi gerekir.

    Patates, havuç, mısır haricinde tüm sebzeler ile birlikte: Barbunya, nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller, kepek, esmer ekmekler, elma ve portakal gibi meyveler diyet menüsünde yer almalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Sebzeler hem düşük kaloriye sahip hem de lif içeriği bakımından zengin bitkisel besinlerdir. İnsülin direnci hastalarında kan şekeri düzeyinin kontrolünde olumlu etki sağlayabilirler. Domates, kuşkonmaz, taze fasulye, havuç, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve brokoli gibi turpgil sebzeler, insülin direnci diyeti kapsamında hastaların tüketmesi önerilen sebzeler arasında yer alır.

    Çay şekeri, reçel, marmelat, pekmez, bal, tatlılar, kurabiye, kek, pasta, bisküvi, çikolata, gofret, beyaz ekmek, mısır ve mısır ekmeği, mısır gevreği, pirinç, şehriye, erişte, makarna, muz, incir, üzüm, kavun, karpuz, kayısı hariç kuru meyveler, hazır meyve suları ve asitli meşrubatlar gibi besinler olabildiğince az tüketilmelidir.

    Belirtileri ise çabuk acıkma durumu, sürekli açlık hissi ve geç doyma, yemek yedikten 2-3 saat sonra gelen acıkma hissi, soğuk soğuk terleme, baygınlık, sürekli gelen tatlı yeme isteği, elde ve ayaklarda titreme, sık kilo alma gibi belirtiler sıralanabilir.

    Bu şüpheler varsa insülin direnci yaptırmak gerekir. Sonucunda eğer insülin direnç kanıtlanırsa, bu durumu atlatmak için önemler alınması gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow