İnsülini dengeleyen 3 öneri! Şeker hastalığının bu işaretlerine dikkat! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı...
A A
16.01.2022 - 09:27 | Haber Kaynağı: Hürriyet
Kanımızdaki insülin seviyesinin ihtiyacımızdan daha fazla olması ve aşırı rakamlara ulaşması sağlığımız için tehlikelidir. Aşırı insülin yükü diyabetten hipertansiyona, kalp krizinden karaciğer yağlanmasına, bellek bozukluğundan kansere kadar değişebilen pek çok sorunun tetikçisidir. Açlık insülin seviyesi kimsede, hiçbir yaşta 5’i hele hele 8’i asla geçmemelidir. İşte bu nedenle hepimizin etkili bir “ANTİ-İNSÜLİN PROGRAMI”nın nasıl olacağını bilmesinde fayda var. Kolay uygulanabilir ve neticesi garanti bir anti-insülin program için yapmamız gereken 3 temel şey var...
1- AKTİF BİR HAYAT SÜRÜN...
Aktif bir hayat ilk ve vazgeçilmez şarttır. İnsülin seviyeleri düşürmede haftada en az 150 dakika kadar etkili bir bedensel aktivite çalışması yapmak vazgeçilmez kuraldır. Her gün ev işi yapan, bahçe bakımıyla uğraşan, merdiven inip çıkan birinin günde sadece 20 dakikalık yürüyüşlerle bile insülin direnciyle mücadele edebileceği biliniyor.
2- DOĞRU VE DENGELİ BESLENİN...
Beslenme hatalarını düzeltmek ikinci önemli ödevdir. İnsülin direnciyle mücadelede kan şekerini süratle ve aşırı yükseltebilen unlu, şekerli besinler yerine ağırlıklı olarak “sebze ve bakliyat temelli” bir beslenme planı yapmak, bu planı makul miktarda hayvansal protein ve probiyotik güçle desteklemek ilk ve vazgeçilmez şartlardan biridir.
3- “ŞEKERE HAYIR” DEYİN...
Beyazı, kahverengisi fark etmiyor, çayınızla kahvenizle ya da tatlı yiyecek içecekler de tüketmeniz neticeyi değiştirmiyor, şekerin fazlası ve her türlüsü her koşulda pankreasımızı tahrik ederek onu daha fazla insülin üretmeye teşvik ediyor.
ŞEKER HASTALIĞININ ALARM İŞARETLERİ
BİR: Kilo kaybı
İKİ: Sık idrara çıkma.
ÜÇ: Ağız kuruluğu.
DÖRT: Yorgunluk.
BEŞ: Açlığa tahammülsüzlük.
ALTI: Geç iyileşen cilt yaraları.
YEDİ: Kuru ve kaşıntılı bir cilt.
SEKİZ: Bulanık görme.