hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnvajinasyon çocuklarda bağırsak tıkanıklığına neden olabiliyor!

    İnvajinasyon çocuklarda bağırsak tıkanıklığına neden olabiliyor
    expand

    Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocuklarda invajinasyon nedir, belirtileri, riskleri ve tedavisini sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnvajinasyon, 3 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda bağırsak tıkanıklığının en yaygın nedenidir. Yenidoğan bebeklerde nadirdir ancak, daha büyük çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.

    İnvajinasyon, halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak bilinir ve ciddi bir sorundur. Barsakların birbiri içine girmesidir. Bu tıkanıklık veya engel oluşturur. Sindirilen yiyeceklerin barsaktan geçmesini engeller.

    İnvajinasyon, erken çocukluk döneminde en sık görülen abdominal acil durumdur. Tedavi edilmezse enfeksiyona neden olabilir ve bu durum hayati tehlike yaratabilir.

    Sebebi nedir?

    Viral enfeksiyon, karın veya bağırsak tümörleri veya kitleleri, apandisit, parazitler, doğuştan olan bağırsak lezyonları neden olabilir.

    Belirtileri nelerdir?

    İnvajinasyon acil bir durumdur. Her çocuğun belirtileri değişebilir. En yaygın semptom ayaklarını karnına doğru çekip ağlamadır. Sağlıklı bir çocukta ani ve şiddetli karın ağrısı neden olabilir. İlk başta kolik gibi görünebilir. Ağrı atağı geçince bebek daha iyi hisseder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer semptomlar şunları içerir:

    · Kusma

    · Kırmızı, mukuslu dışkı

    · Ateş

    · Kusma safra

    · Uyuklama

    · Karın şişliği

    İnvajinasyon belirtileri diğer sağlık sorunları gibi görünebilir. Teşhis için çocuğunuzun sağlık uzmanına görünmesi çok önemlidir.

    Nasıl teşhis edilir?

    Fizik muayene yapılır. Genelde muayene esnasında invajine olmuş bağırsak ele gelir ancak kesin tanı batın ultrasonografisi ile konulur.

    Nasıl tedavi edilir?

    Tedavide hastanın yaşı ve klinik bulguları önem taşır. 2 yaş altındaki hastalarda öncelikle ultrasonografi altında su ile veya skopi altında hava ile açılma işlemi denenir, başarılı olunmazsa ameliyata alınır. Ancak ameliyat 2 yaş üstü hastalarda ilk seçenek olmalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow