hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşitme Testi Nedir? Odyometri Testi Nasıl Yapılır? İsitme Testi Türleri Nelerdir?

    İşitme Testi Nedir Odyometri Testi Nasıl Yapılır İsitme Testi Türleri Nelerdir
    expand

    Bir işitme testi, bir kişinin işitme duyusunun tüm konuşma aralığı boyunca hassasiyetinin ölçümünü sağlar. Test, konuşma aralığı boyunca birkaç noktada duyulabilen en sessiz sesi ölçer. Bu işitme testi odyogram olarak adlandırılır. İşitme testi ister NHS ister özel bazda olsun, bir odyolog tarafından yapılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Odyometri Testi Nasıl Yapılır?

    İşitme testini gerçekleştiren odyolog kendini tanıtır, ne olacağını ve yapılacak işlemlerin sırasını açıklar. Tıkanıklık (kulak kiri) olmadığından ya da işitme testinin herhangi bir neden ile yapılamadığından emin olmak için kişinin kulaklarına bir göz atılır. Daha sonra, sorunların fark edildiklerinde yavaş yavaş mı yoksa aniden mi ortaya çıktığına, işitme güçlüklerine ve sorunlara neden olabilecek bir enfeksiyon ya da yaralanma olup olmadığına dair bilgi istenir.

    Odyolog daha sonra bir odyogram yaparak işitme duyusunu test eder. Test yaklaşık olarak 20 ila 30 dakika arasında değişir. Kulaklıklar aracılığı ile bir dizi ses çalınacaktır. Ne kadar sessiz ya da zayıf olursa olsun her seferinde bir düğmeye basılarak sesin normal olarak duyulduğunun belirtilmesi gerekecektir. Sonuçlar değişiklik gösterebileceğinden bu bir kulakta ve daha sonra diğer kulakta yapılır. Sonuca bağlı olarak gerekli görülen başka testler de yapılabilir. Ancak bu o sırada açıklanır.

    İşitme Testi Türleri Nelerdir?

    Tam bir işitme değerlendirmesi birkaç testi de içerir. Ne tür bir işitme kaybının olduğunu belirlemek için kemik yolu işitme testi uygulanır. Bu testte mastoid çıkıntının üzerine kulak arkasına titreşimli bir diyapozon yerleştirilir. Kişi artık titreşimi hissedemediğinde ya da duyamadığında, diyapozon kulağın önünde tutulur. Kişi bir kez daha zil sesini duyabilmelidir. Zil sesi duyulmazsa o kulakta iletim tipi işitme kaybı vardır.

    Buna ek olarak diyapozon alına yerleştirilir. Daha sonra kişiye sesin başın merkezinde mi yoksa kulakta mı daha yüksek olduğu sorulur. İletim tipi işitme kaybı varsa, etkilenen kulakta muhtemelen daha yüksek ses çıkarır. Sensörinöral işitme kaybı varsa etkilenen kulakta daha sessiz olacaktır. Bu test işitme uzmanının işitme kaybının iletken mi yoksa sensörinal mi ya da sinirsel olup olmadığını belirlenmesine yardımcı olur.

    Standart ve en yaygın işitme testi türü 250 Hz ila 8000 Hz arasında 8 standart frekansta her kulak için hava ve kemik iletimi eşiklerini ölçen saf ton odyometrisidir. Test harici bir odyometreye bağlı bir çift köpük eki ya da supraural kulaklık kullanılarak bir ses kabininde gerçekleştirilir. Testin sonucu, bir kişinin test edilen frekanslarda işitme hassasiyetini gösteren bir odyogram diyagramıdır.
    Bir odyogram üzerinde bir “x” grafiği, sol kulakta her bir özel frekansta duyulan en yumuşak eşiği temsil eder. Bir “o” grafiği ise sağ kulakta duyulan en yumuşak eşiği temsil eder.

    İşitme Kaybı Sebepleri Nelerdir?

    İş yerinde sık sık yüksek sese maruz kalmak, çimleri biçmek ya da elektrikli aletler kullanmak, ateşli silahlar ya da diğer silahlar, hem canlı hem de kaydedilmiş yüksek sesli müzik, çok fazla kulak kiri, kafaya darbe almak, enfeksiyon geçirme, bazı ilaçların yan etkisi, ailede görülen işitme sorunları.

    Eşikler

    Odyoloji kliniğinde kulaklıkla test yapılır. Sesin duyulması için kulak kanalının havasından geçmesi gerektiğinden bunlara “hava iletimi eşikleri” denir. Bu işlem, odyoloğun tüm işitme sistemini test etmesine izin verir. Alternatif olarak işitme, kulağın arkasındaki kemiğe dayanan bir cihaz olan bir kemik iletkeni ile test edilebilir. Bu kemik iletkeni, ses titreşimlerini kafatasının kemiklerinden doğrudan iç kulağa iletir. Bu işlem sayesinde odyolog iç kulağın işitmesini doğrudan test edebilir.

    Odyolog, herhangi bir işitme kaybının nerede meydana geldiğini belirlemek için hava iletimi ve kemik iletimi sonuçlarını karşılaştırır. Herhangi bir frekansta işitme eşiği, duyulan en sessiz sestir. Bu her kulak hava iletimi ve kemik iletimi için odyogramda kaydedilen şeydir.

    Konuşma Odyogram Testi

    Çoğu odyolog artık konuşmanın ne kadar iyi duyulduğunu görmek için bir “konuşma odyogramı” da yapar. Bu normalde kişiye kulaklık ya da yüksek sesle konuşarak konuşmayı dinletmeyi ve duyulanların tam olarak tekrar edilmesini gerektirir. Kullanılan bu test prosedürüne bağlı olarak arka plan gürültüsünün varlığında ya da sessiz bir ortamda yapılır. Testin sonucu amplifikasyonla nelerin başarılabileceği ve işitme duyusunda ne düzeyde iyileştirme yapılabileceği konusunda bilgi verir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow