hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İyi huylu prostat büyümesinin belirtileri nelerdir?

    İyi huylu prostat büyümesinin belirtileri nelerdir
    expand

    Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Nuhoğlu, benign prostat hiperplazisi (BPH) olarak da bilinen iyi huylu prostat büyümesi hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prostatın iyi huylu büyümesi hastalığı (BPH) görülme sıklığı yaşla birlikte artış gösteren ve hastanın sosyal yaşamında çok ciddi sıkıntılara yol açan bir sağlık sorunudur. Erkeklerin 50 yaşından sonraki en sık karşılaştığı hastalıklardandır. 50 yaş sonrası erkek nüfusun yaklaşık yarısında görülen bir durum olup bu hastaların da yarısında çok ciddi şikayetlere sebep olmaktadır.

    İyi huylu prostat büyümesinin belirtileri nelerdir?

    İyi huylu prostat büyümesi ile ilgili hastaların yaşadığı başlıca problemler; idrar yaparken zorlanma, idrarı tam boşaltamama, sık sık idrar yapma, geceleri tuvalete çıkma sıklığında artış olarak bilinmektedir. Ancak çok sık görülmemekle birlikte şiddetli idrar yolu enfeksiyonları, akut böbrek yetmezliği tablosu, idrarı hiç boşaltamama durumu (glob vesikale) ile de kendini gösterebilmektedir.

    Bu şikayetler ile başvuran hastalara rutin incelenmesi gereken testler kanda PSA (kanser için tarama testi), üre ve kreatinin (böbrek fonksiyon testleri), açlık kan şekeri ve idrar tahlilidir. Ayrıca üroflowmetri denilen normal idrar sıkışıklığı ile işemenin grafiğini gösteren bir test yapılması da zaruridir. İşeme sonrasında idrar kesesinin içinde kalan idrar miktarının ölçümü de verilecek tedavinin seçimi açısından önem arz etmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tedavi seçenekleri nelerdir?

    İyi huylu prostat büyümesi durumunun hafif seyirli olanlarında genellikle yaşam tarzı değişikliği, bitkisel veya medikal ilaç tedavileri etkili olabilmektedir. Ancak bu tedavilerden ilk anda fayda gören hastalar 3-5 yıl içerisinde ilaçlardan fayda görmemeye başlayabilirler. İlaçlara dirençli hale gelince ise yapılması gereken cerrahi tedaviler ile hastanın normal idrar yapabilir hale getirmektir. Bu nedenle yılda bir kez üroloji hekimine kontrol olması gereklidir.

    İyi huylu prostat büyümesinde ilaç tedavisinden fayda görmemesi durumunda, tekrarlayan sonda takılması idrar yolu enfeksiyonu, idrarda kanama, mesane taşı, böbrek yetmezliği gibi durumların gelişmesi durumunda ve hastanın tercihi ile cerrahi tedaviler yapılmaktadır.

    TUR-P operasyonu

    Transüretral rezeksiyon (idrar kanalının içinden prostatı kazıma) prensibine dayanan TUR-P operasyonu iyi huylu prostat büyümesinde en sık kullanılan cerrahi tekniktir. Açık cerrahiye gereksinimi azaltan bu teknik sayesinde daha az kanama ve enfeksiyon görülmektedir. Bu sayede hastaların hastanede kalış süreleri kısalmış ve ameliyattan sonraki dönemi daha rahat bir şekilde geçirmesi sağlanabilmiştir.
    Endoskopik prostat cerrahileri idrar kanalının içine kameralı sistemle girilerek elektrik iletimini sağlayan kesme işlemini yapan enstrüman veya lazer sistemleri yardımıyla yapılır. Kazıma işlemi sırasında idrar torbasında biriken küçük parçalar operasyon sonunda yıkama sistemi yardımıyla toplanarak dışarı alınır. Lazer cerrahilerinde ise prostatın kapsülünden endoskopik olarak sıyrılan prostat lopları idrar kesesine atılarak işlem sonunda morselator denilen aparat ile vücut dışına parçalara ayrılarak çıkarılır. Bu parçalar nihai patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir. Kazıma veya lazer işleminin ardından prostat bölgesindeki kanama odakları kontrol altına alınarak hastalarımızı 2-3 gün sondalı olarak yataklı serviste takip edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu operasyon monopolar ve bipolar elektrokoter cihazlarıyla veya lazer sistemleri yardımıyla yapılmaktadır. Bipolar koter sisteminde ve HoLEP cerrahisinde TUR sendromu gelişimini azaltması açısından avantajları mevcut olup operasyon başarısında önemli fark bulunmamaktadır. Bu operasyon sonrası ilk haftalardan itibaren hastaların semptomlarında iyileşme ve işeme hızında ciddi miktarda artış görülmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow