hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp çarpıntısının nedenleri nedir?

    Kalp çarpıntısının nedenleri nedir
    expand

    Günlük yaşantımızda kısa süreli de olsa birçok kişi kalp çarpıntısı problemi ile karşılaşmaktadır. Eğer kalp çarpıntısı sık sık tekrarlıyor ve rahatsız edici boyuta geliyorsa en kısa süre içinde bir uzmana danışmak oldukça önemlidir. Peki kalp çarpıntısına ne sebep olur? Kalp çarpıntısının nedenleri nelerdir? Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun kalp çarpıntısı hakkında açıklama yaptı. (Posta)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1- Kalbimizdeki çarpıntının ana nedenleri nelerdir?
     

    Kalp hızının nedensiz yere 100’den fazla atması çarpıntı olarak ifade edilir. Hastalar çarpıntıyı aşırı hızlı atma ya da düzensiz atma olarak ifade ederler.

    Stres, endişe, korku, sevinç ve heyecan
    Uzun süren üzüntü ve hayal kırıklığı
    Egzersiz
    Aşırı alkol ve sigara tüketimi
    Fazla miktarda kafein tüketimi
    Kalp kapak hastalıkları
    Tiroit bezinin fazla çalışması
    Kansızlık
    Düşük kan şekeri
    Diyet ve depresyon için kullanılan bezi ilaçlar 
    Aşırı ve uzun süreli yoğun çalışma temposu
    Kalpte ritm bozuklukları gibi bir çok faktör çarpıntıya neden olabilir.

    2- Hangi hastalıklar çarpıntıya neden olur?
     

    Kalp kapak hastalıkları, kalp yetmezliği, tiroit hastalıkları, bazı ilaçların yan etkisi, vitamin eksikliği, kansızlık, bazı genetik kalp hastalıkları, kalp damar tıkanıklıkları gibi ciddi sağlık sorunları varlığında çarpıntı önem arz eder ve çarpıntının sebebinin yukarıdaki faktörlerden kaynaklanabileceği şüphesi ile ileri testler yapılması gereklidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3-  Çarpıntı için neler yapmalıyız?
    Öncelikle bu şikayet olan kişiler kardiyolojik bir muayeneden geçerek, altta yatan ciddi bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Çarpıntı esnasında rahatlamak, derin nefes almak, oturup panik yapmadan gevşemeye çalışmak ilk yapılacaklardandır. Ek olarak öksürmek, soğuk su içmek de çarpıntının azalmasına fayda sağlayabilir.

     

    4- Çarpıntı krizin habercisi midir?
     

    Sigara, aşırı kilo, şeker tansiyon gibi kronik hastalıkları olan bireylerde hafif efor sarf etmekle beraber çarpıntı olması kalp damar hastalığının habercisi olabilir

    5-  Kalp çarpıntısı nasıl belli olur?
    Kişilerde çarpıntı olduğunda nefes darlığı, baş dönmesi, kalbi yerinden çıkacakmış gibi olma, göğüste rahatsızlık hissi, çok aşırı attığında bayılma dahi görülebilir. Bazen kişi kalbinin hızlı attığının farkında bile olmayabilir. Evlerde bulunan elektronin tansiyon aletleri kalbin atımı ile ilgili bilgi verebilir. Ama çarpıntı ciddi bir kalp hastalığın habercisi de olabilir. Bunun anlamanın en iyi yolu elektrokardiyografi, ritm holter ya da anlık kaydedici cihazlarla kalbin o andaki ritim kaydını alabilmektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    6- Kalp çarpıntısı dakikada kaç olmalı?
     

    Kalp atımı istirahat halinde iken dakikada 60-80 vurudur. Eğer istirahat halinde nabız 100’ün üzerinde ise çarpıntı tıbbi adıyla ‘taşikardiden’ bahsedilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow