hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp yetmezliği sizde de olabilir! İşte kalp yetersizliğinin belirtileri...

    Kalp yetmezliği sizde de olabilir İşte kalp yetersizliğinin belirtileri...
    expand

    Kalp yetmezliği pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen önemli bir klinik tablo. Kalp yetersizliğine, diyabet (şeker hastalığı), kalp damar hastalıkları, hipertansiyon gibi hastalıklar zemin hazırlayabiliyor. Ayrıca, kalp damar hastalığı, geçirilmiş kalp krizi hikayesi bulunan yaklaşık her 2 kişinin 1’inde kalp yetersizliği görülebiliyor. Kalp yetmezliği hastalığı olan insanların yaklaşık %50-60’ına hipertansiyon, yaklaşık % 35-40’ına da diyabet eşlik ediyor. Peki kalp yetersizliği nasıl belirti veriyor, biliyor musunuz? Önemsemediğiniz bazı belirtiler kalp yetmezliğine işaret ediyor olabilir!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalp yetersizliği ara ara hastaneye yatışı gerektiren kötüleşmeler ile seyredebilen kronik bir hastalık. Kontrol altına alınmadığında ciddi ve hatta ölümcül bir tablo çizen kalp yetersizliği durumunda kalp vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda kanı pompalamakta yetersiz kalıyor. Ciddi ve sıklıkla ölümcül bir klinik tablo olarak tanımlanıyor.

    Mayıs ayının ikinci haftası kutlanan “Kalp Yetersizliği Farkındalık Günü” kapsamında Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) hastalıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Toplantı sözcülüğünü üstlenen TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Çelik; “Birçok kalp yetersizliği hastası, belirtileri ciddiye almıyor ve bu nedenle tedavileri gecikiyor. Halbuki kalp yetersizliğinde erken teşhis hayati önem taşıyor” açıklamasında bulundu.

    Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulma Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalp yetmezliği zaman içinde egzersiz kapasitesinde azalmaya, hayat kalitesinde kötüleşmeye, hastaneye yatışlara ve en önemlisi de ölüme neden olabiliyor.

    Kalp yetersizliği hayat boyu tedavi gereksinimi, hastaneye sık yatma ihtiyacı, çoklu ilaç tedavi gereksinimi, komplike ve pahalı cihaz tedavisi uygulamaları nedeniyle hasta, hasta yakınları, sağlık çalışanları aynı zamanda sağlık ekonomisi üzerine çok büyük yük getiriyor.

    Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen kalp yetersizliğine, diyabet (şeker hastalığı), kalp damar hastalıkları, hipertansiyon gibi hastalıklar zemin hazırlayabiliyor. Ayrıca, kalp damar hastalığı, geçirilmiş kalp krizi hikayesi bulunan yaklaşık her 2 kişinin 1’inde kalp yetersizliği görülebiliyor. Kalp yetersizliği hastalığı olan insanların yaklaşık %50-60’ına hipertansiyon, yaklaşık % 35-40’ına da diyabet eşlik ediyor. Diyabetli hastalarda ise kalp yetersizliği sebebiyle hastaneye yatış riski 1,5 kat daha fazla.

    TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Yıldırımtürk de hastalıkla ilgili önemli veriler paylaştı:

    “Kalp yetersizliği hastalığında sağ kalım oranları bağırsak, meme veya prostat kanserine kıyasla daha kötü olabiliyor. Kalp yetersizliği hastalığı Türkiye’de, batı toplumlarına göre 10 yaş daha genç görülüyor. 65 yaş üstü kişilerde en sık hastaneye yatış nedeni olarak kalp yetersizliği yer alıyor. Dünya genelinde kalp yetersizliği ile hastaneye başvuran her 2 hastadan 1’i ise sonraki 5 yıl içinde hayatını kaybediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastalığın erken evrelerinde kalpte yetersizliğe ilişkin değişiklikler olmasına karşın herhangi bir şikayet olmayabiliyor, ancak kalp yetersizliği ilerledikçe şikayet ve belirtiler ortaya çıkarak daha belirgin duruma geliyor. Birçok kalp yetersizliği hastası, belirtileri ‘yaşlılık’ olarak değerlendirerek ciddiye almıyor ve bu nedenle tedavileri gecikiyor. Halbuki kalp yetersizliğinde erken teşhis hayati önem taşıyor. 40 yaşından sonra düzenli kalp kontrollerinin gerçekleştirilmesi, erken teşhis ve tanı için çok kıymetli olabileceği gibi erken ölümlerin de önüne geçebilir. Bu nedenle kalp yetersizliği hastalığının farkında olmak, düzenli kontrolleri yaptırmak ve gerekli tedaviyi almak gerekiyor”

    Kalp yetersizliği basın toplantıda, kalp yetersizliğinin erken ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabileceğine de vurgu yapıldı.  Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Çelik “Ülkemizde kalp yetersizliği konusunda uzmanlaşmış pek çok kardiyolog bulunuyor. Kardiyolog yönlendirmesi ile hastalığa karşı kullanılmasının faydalı olduğu kanıtlanmış, hastalığa karşı kullanabileceğimiz birçok silahımız var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu hastalıktan dolayı ölüm riskini azaltan, hastalığın kötü ve olumsuz olan seyrini yavaşlatabilen, bazen de iyi yönde değiştirebilen birçok ilaç tedavisinin yanı sıra, kalp yetersizliğinde ani ölümlere neden olan ritim bozukluklarını şok verip düzelten veya kalbin yeniden senkronize bir şekilde çalışmasını sağlayan kalp pilleri mevcut. Ağırlaşmış ve ileri kalp yetersizliği hastalığı olan insanlarda da devreye kalp destek cihazları, yapay kalp ve kalp transplantasyonu giriyor” dedi.

    Türk Kardiyoloji Derneği, gerçekleştirdiği “Kalp Yetersizliği Günü” basın toplantısı ile kalp yetersizliği hastalığına dikkat çekerek herkesi kalp sağlığına dikkat etmeye ve düzenli kontrollerini yaptırmaya davet etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow