hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kamburluk (Kifoz) nasıl tedavi edilir?

    Kamburluk (Kifoz) nasıl tedavi edilir
    expand

    Omurganın yanlış şekillenmesi veya omuriliklerin zamanla sıkışması nedeniyle ortaya çıkan kamburluk bebeklerde ve gençlerde de ortaya çıkabiliyor. Peki, kamburluk nasıl tedavi edilir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Atıf Erol Aksekili, kamburluk tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kifoz abartılı, öne doğru yuvarlaklaşmadır. Her yaşta ortaya çıkabilir ancak yaşlı kadınlarda daha sık görülmektedir. Yaşa bağlı kifoz sıklıkla spinal kemiklerdeki sıkışmaya veya çatlamaya neden olan zayıflıktan kaynaklanır. Diğer kifoz türleri, omurganın yanlış şekillenmesi veya omuriliklerin zamanla sıkışması nedeniyle bebeklerde veya gençlerde ortaya çıkabilir.

    Hafif kifoz çok az soruna neden olur. Şiddetli kifoz ağrıya neden olabilir ve şekil bozucu olabilir. Kifoz tedavisi, yaşınıza ve eğriliğin nedenine ve etkilerine bağlıdır.

    Belirtiler

    Hafif kifoz belirgin bir belirti veya bulgu oluşturmayabilir. Ancak bazı insanlar anormal derecede kavisli bir omurgaya ek olarak sırt ağrısı ve hareket kısıtlılığı yaşarlar.

    Sırtınızın üst kısmında veya çocuğunuzun omurgasında artan bir eğri fark ederseniz doktorunuzla randevu alın.

    Nedenler

    Sağlıklı bir omurgayı oluşturan omurlar, bir sütunda istiflenmiş silindirlere benzer. Kifoz, üst sırttaki omurlar daha çok kama şeklinde olduğunda ortaya çıkar. Anormal vertebralara şunlar neden olabilir:

    Kırıklar: Kırık veya ezilmiş omurlar, omurganın eğriliği ile sonuçlanabilir. Hafif kompresyon kırıkları sıklıkla gözle görülür işaretler veya semptomlar üretmez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osteoporoz: Bu kemik inceltme bozukluğu, özellikle zayıflamış omurların kompresyon kırıklarına neden olması durumunda omurga eğriliğine neden olabilir. Osteoporoz, yaşlı kadınlarda ve uzun süre kortikosteroid kullanan kişilerde en yaygın olanıdır.

    Disk dejenerasyonu: Yumuşak, dairesel diskler omurlar arasında yastıklar gibi davranır. Yaşla birlikte, bu diskler genellikle kifozu kötüleştiren kurur ve büzülür.

    Scheuermann hastalığı: Scheuermann kifozu olarak da adlandırılan bu hastalık tipik olarak ergenlikten önce oluşan hızlı büyüme sırasında başlar. Erkekler kızlardan daha sık etkilenir.

    Doğum kusurları: Doğumdan önce düzgün gelişmeyen omurilikler kifoza neden olabilir.

    Sendromlar: Çocuklarda kifoz, Ehlers-Danlos sendromu ve Marfan sendromu gibi bazı sendromlarla da ilişkilendirilebilir.

    Kanser ve kanser tedavileri: Omurgadaki kanser, omurları zayıflatabilir ve kemoterapi ya da radyasyon kanseri tedavileri gibi sıkıştırma kırıklarına daha yatkın hale getirebilir.

    Kifoz sırt ağrısına neden olmasının yanı sıra aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

    Solunum problemleri: Şiddetli kifoz akciğerlere baskı uygulayabilir.

    Sınırlı fiziksel fonksiyonlar: Kyphosis, zayıflamış sırt kasları, yürüme ve sandalyeden kalkma gibi hareketleri yapmakta güçlüklere neden olabilir. Omurga eğriliği, yukarı bakmayı veya araba sürmeyi zorlaştırabilir ve uzandığınızda ağrıya neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sindirim problemleri: Şiddetli kifoz, sindirim sistemini sıkıştırarak asit reflü gibi sorunlara ve yutma zorluğuna neden olabilir.

    Beden imgesi problemleri: Kifozlu insanlar, özellikle de ergenler, durumu düzeltmek için yuvarlak sırtlı bir sırttan veya destek takmaktan zayıf bir vücut görüntüsü geliştirebilirler. Yaşlı insanlar için zayıf beden imajı sosyal izolasyona yol açabilir.

    Nasıl teşhis edilir?

    Doktorunuz genellikle boyunuzu kontrol etmek dahil ayrıntılı bir fizik muayene yapar. Doktorunuzdan omurgayı yandan görüntülerken belden öne doğru bükmeniz istenebilir. Ayrıca reflekslerinizi ve kas gücünüzü kontrol etmek için nörolojik muayene yapabilir. Belirti ve semptomlarınızı değerlendirdikten sonra röntgen, bilgisayarlı tomografi, MR, sinir testleri, kemik yoğunluğu testleri istenebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasıl tedavi edilir?

    Kifoz tedavisi, durumunuzun nedenine ve ciddiyetine bağlıdır. Ağrı kesici ve osteoporoz ilaçlar reçete edilebilir.

    Germe egzersizleri omurga esnekliğini artırmaya ve sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
    Scheuermann hastalığı olan çocuklar, kemikleri hala büyürken, bir vücut ateli (korse) giyerek kifozun ilerlemesini durdurabilirler.
    Omuriliği veya sinir köklerini sıkan şiddetli kifoz için cerrahi tavsiye edilebilir. Omurga füzyonu, eğrilik derecesini azaltmak için en yaygın yöntemdir. Bu amaçla omurgaya vida ve çubuk implante edilerek kifoz düzeltilir. İleri kifoz olgularında da omurganın kısmen veya tamamen çıkarılmasıyla düzeltilmesi gerekebilir.
    Kemik yoğunluğunu korumanıza yardımcı olmak için kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin bir diyet yemeği, tütünden kaçınma ve alkol tüketiminin sınırlanması tavsiye edilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow