hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kangren Nedir, Neden Olur? Kangren Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Kangren Nedir, Neden Olur Kangren Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Kangren kavramı, Yunanca kökenli bir kelimedir. Bunun beraberinde vücutta var olması durumunda ciddi uzuv kayıplarına neden olabilen bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu bakımdan pek çok insanın sağlıkla alakalı olarak merak ettiği konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kangren Nedir?

     Kangren ciddi bir sağlık problemi olup yetersiz kanlanma yahut mekanik veya termal hasarın yol açmış olduğu dokuda yumuşama, kuruma, büzülme ve kararmayla birlikte karakterize kayıptır. Bu kayıp ise hemen hemen tüm organlarda görülebilir bir nitelik barındırmaktadır. En sık şekilde görüldüğü doku ve organlar ise kol, bacak, apandis ve ince bağırsaktır.

     Halk arasında genellikle yanlış olarak gangren şeklinde tabir edilmekte olan bir sağlık problemidir.

     Kangren, kısaca kanlanma bozukluğu neticesinde ortaya çıkan doku ölümü şeklinde ifade edilebilir. Kangren sorunun mevcut olduğu durumda cilt baskın olarak etkilendiğinden dolayı dışardan çıplak gözle de kolaylıkla görülebilir bir netliğe sahiptir. Kuru yahut yaş kangren biçiminde iki farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Yaş kangren olarak ifade edilen türü, akıntılı bir bacak ülseri formunda kendisini gösterebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kangren Neden Olur?

     Kangren ile sonuçlanmış durumda olan nihai doku ölümüne, özellikle olayın gelişme göstermiş durumda olduğu alanlara yeterli miktarlarda kan akışının olmaması sebep olmaktadır. Bu, deri ve diğer dokuların oksijen ve besinlerle beslenmesi durumunun mümkün olmadığı anlamına gelmektedir.

     Kan dolaşımında mevcut olan bozukluk; kan damarlarında ortaya çıkan tıkanıklık, yaralanma, bakteriyel enfeksiyonlar neticesinde kendisini gösterir. Vücutta bulunan bazı organlarda ortaya çıkan şişkinlik neticesinde damarların tıkanması, bunun sonucu olarak da kan akışının engellenmesi kangrene yol açmaktadır.

     Diabetes mellitus, alkol bağımlılığı, obezite, periferik damar hastalığı, bazı tümörler ve HIV gibi bazı sağlık problemleri ve durumlar da kangrene neden olabilir. Sigara tüketimi, uyuşturucu ilaç kullanımı ve sağlıksız bir yaşam biçimi de kangren gelişimine zemin hazırlayan önemli unsurlar arasında yerini alır.

     Kanser hastalığının tedavisi için uygulanan kemoterapi yahut radyoterapi tedavilerinin bir yan etkisi olarak kangren ortaya çıkabilmektedir. Protein ve vitamin açısından son derece fakir bir beslenme diğer bir neden olarak sayılabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kangren Nasıl Geçer?

     Kangren sorunun geçmesinin sağlanması için sigara ve alkol tüketimi sonlandırılır. Kan basıncı yüksek seviyede ise tedavisi yapılarak sağlıklı bir değerde tutulması sağlanır. Kangren yahut diyabetik ayak yalnızca bu alanda eğitimli olan sağlık personeli tarafından tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Bu kapsamda kangrenin nedene yönelik tedavinin beraberinde ölü doku parçaları cerrahi yöntemden yararlanılarak çıkarılır. İlerlemiş durumdaki vakalarda ayak parmaklarının, ayağın yahut tüm alt bacağın kesilme işlemi gerçekleştirilerek kangrenin geçmesi sağlanır.

     Kangren Tedavisi Nasıl Yapılır?

     Kangren tedavisinde, öncelikle sorunun sebebi tedavi edilmesi şeklinde uygulanır. Bunlar ise kan şekeri düzeyinin uygun şekilde ayarlanması, vücut ağırlığına ulaşılması ve normal kan lipit seviyeleri, enfeksiyon mevcut ise tedavisinin yapılması gibi uygulamaları içerir.

     Kangren Belirtileri Nelerdir?

     Kangren kendisini bazı belirtilerle gösterebilen sağlık sorunları arasında yerini almaktadır. İşte kangren belirtileri:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    •  - Başlangıç aşamasında deride kızarıklık, şişlik ve iltihaplanma görülür.
    •  - Oluşan iltihap sebebiyle sıklıkla kötü kokulu bir akıntı görülür.
    •  - Şiddetli ağrı ve cilt bölgesinde yabancı cisim hissinin yanı sıra his kaybı.

     - Yaş kangren ince, kırılgan bir deriyle çevrelenmiş durumda siyah renkte bir çıban şeklinde tarif edilebilir. Bu türdeki kangrenin tedavi edilmemesi durumunda etkilenen bölgede şiddetli ağrı, halsizlik ve ateş görülür. Tedavi edilmemiş olan yaş kangren halk arasında kan zehirlenmesi olarak tabir edilen sepsis ile neticelenir.

     - Kuru kangren geliştiği durumlarda ayaklarda tüylü alanlar oluşur. Böyle bir durumda üst deri çoğunlukla dokunulduğunda soğuk ve sert hissedilen bir nasır tarafından kaplanmış hale gelir. Hastalığın son aşamasında ise cilt koyu bir renge bürünür ve sonunda ölür. Başlangıç aşamasında hissedilen ağrının şiddeti hafifler ve kangrenden etkilenen bölge felçli ve soğuk bir görünüme bürünür.

     Ayaklarda olası görülen kangren belirtileri soğuk ve renksiz ayaklar şeklinde kendini gösterir. Ayak parmaklarında ölü hücresel alanların sebep olduğu yaralar ve ciltteki akıntılı ülserlerdir. Yaş kangren görülmesi iltihap ve kaşıntıya sebep olabilir. Kuru kangren durumunda ise kaşıntı çoğunlukla daha şiddetli olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kangren Tanısı Nasıl Konulur?

     Kangren tanısı hastanın mevcut şikayetleri etkilenmiş durumda olan bölgenin muayenesi, anjiyografi ve kan damarlarının doppler incelemesi neticesinde konulmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow