hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kapalı miyom cerrahisi nedir?

    Kapalı miyom cerrahisi nedir
    expand

    Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Naki, kapalı miyom cerrahisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. (Cnnturk.com)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Miyom birçok kadının çok sık karşılaştığı kadın hastalıklarından birisidir. Hatta birçok kadın miyomlardan haberdar bile değildir. Bunun nedeni çoğu zaman herhangi bir ağrı veya belirtiye neden olmamasıdır.

    Miyom, rahimdeki düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu kas tümörleridir. Nadiren kansere dönüşürler ve eğer teşhis edilirse kansere yakalanma riski de azaltılabilir. Miyomlar boyut, şekil ve konum bakımından çok fazla değişiklik gösterebilir. Rahminizde, rahim duvarınızda veya yüzeyinde ortaya çıkabilirler. Rahminize sap veya gövde benzeri bir yapıyla da bağlanabilirler.
    Bazıları o kadar küçük olur ki doktorunuz çıplak gözle göremez. Bazı durumlarda ise rahmin boyutunu ve şeklini etkileyebilecek kadar büyüyebilir. Miyomlar genellikle 30 ile 40 yaşları arasındaki, yani çocuk doğurma çağındaki kadınlarda görülür; ancak herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilirler.

    Miyom belirtileri nelerdir?

    Rutin doktor muayenesi yaptıran kadınlar miyomlarından haberdar olabilir. Doktorunuz teşhis sırasında ultrason tekniği uygulayabilir. Olası bazı miyom belirtileri arasında ağır kanamalı ve ağrılı adet dönemleri, periyotlar arasında kanama, alt karında basınç, ağrı veya dolgunluk, büyümüş karın veya rahim, kabızlık, sık sık idrara çıkmak ya da mesanenizi boşaltmakta güçlük çekmek, cinsel ilişki sırasında ağrı, düşük veya kısırlık yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Miyom neden oluşur?

    Miyom oluşma sebebi tam olarak bilinmiyor. Hormonlar ve genetik, miyom oluşma olasılığını artırabilir. Östrojen ve progesteron, rahim iç zarını her ay döneminiz boyunca kalınlaşmasını sağlayan hormonlardır. Ayrıca miyom büyümesini de etkilerler. Menopoz döneminde hormon üretimi yavaşlarsa, miyomlar genellikle küçülür. Araştırmacılar, rahimde miyomlar ve normal hücreler arasında genetik farklılıklar buldular. Yaş ve ırk dışında, aile öyküsü gibi rahim miyomları geliştirme ihtimalini etkileyebilir. Anneniz veya kız kardeşinizde de varsa, miyom oluşma olasılığı daha yüksektir.
    Eğer tümörünüz çok küçükse veya menopoz geçiriyorsanız, herhangi bir şikayetiniz olmayabilir. Miyomlar menopoz sırasında ve sonrasında küçülebilir. Bunun nedeni, menopoza giren kadınların, miyom büyümesini uyaran hormon olan östrojen ve progesteron seviyelerinde bir düşüş yaşamasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Miyomlar nasıl teşhis edilir?

    Doğru bir tanı için bir uzman tarafından pelvik muayene yapılması gerekir. Bu muayene rahminizin durumunu, büyüklüğünü ve şeklini kontrol etmek için kullanılır. Bunun için çeşitli testler uygulanabilir.

    Ultrason ile rahim görüntülerini ekrana yansıtmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Bu, doktorunuzun iç üreme organlarını ve mevcut tüm miyomları görmesini sağlar. Ultrason çubuğunun vajinaya yerleştirildiği bir transvajinal ultrason, bu işlem sırasında rahme daha yakın olduğundan daha net görüntüler sağlayabilir.

    Pelvik MR testi ile rahim, yumurtalıklar ve diğer pelvik organların derinlemesine görüntülemesi sağlanır.

    Miyomlar nasıl tedavi edilir?

    Doktorunuz yaşınıza, miyomlarınızın büyüklüğüne ve genel sağlığınıza göre bir tedavi planı geliştirecektir. Tedavilerin bir kombinasyonu uygulanabilir. Öncellikle medikal tedavi seçeneği uygulayabilir. Ardından cerrahi tekniklerle tedavi edilebilir.

    Çok büyük veya çoklu büyümeleri gidermek için ameliyat yapılabilir. Bu “myomektomi” olarak bilinir. Abdominal bir myomektomi, rahme erişmek ve miyomları çıkarmak için karın bölgesinde büyük bir kesi yapılmasını içerir. Ameliyat, cerrahi aletlerin ve bir kameranın yerleştirildiği birkaç küçük kesik kullanılarak, laparoskopik veya robotik olarak da yapılabilir. Durumunuz kötüleşirse veya başka herhangi bir tedavi işe yaramazsa, doktorunuz histerektomi (rahim alınması) yapabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapalı miyom cerrahisinin avantajları

    Kapalı miyom cerrahisinde birkaç tane küçük kesi uygulandığı için iyileşme süreci hızlı olur. Hastanede kalma süresi kısalır. Karın bölgesinde belirgin bir dikiş izi oluşma riski düşük olduğu için estetik açıdan memnuniyetin artmasını sağlar. Dikişler estetik olarak atılır ve genellikle bikini bölgesinin içerisine gizlenir.
    Miyomlar küçük veya semptom üretmiyorlarsa tedaviye ihtiyaç duymayabilirler. Hamileyseniz ve miyomlarınız varsa, doktor kontrolünde takibe almanız gerekir. Çoğu durumda, miyomlar hamilelik sırasında sorunlara neden olmaz. Hamile kalmayı ve miyom kontrolü düşünüyorsanız kadın doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow