hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Keneyi çıkartmak için sakın bunları yapmayın!

    Keneyi çıkartmak için sakın bunları yapmayın
    expand
    KAYNAKİHA

    Kenenin en çok tutunma yoluyla bulaştığını ve yanlış çıkartılma yöntemleri nedeniyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yol açan virüsün daha çok bulaştığını söyleyen Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, kenenin üzerine sigara basılmaması, alkol dökülmemesi ve diş macunu sürülmemesi gerektiğini belirtti. Yanlış uygulamaların kenenin virüsü daha fazla boşaltmasına neden olduğunun altını çizen Doç. Dr. Salt, ardından virüsün vücutta dolaşıma geçerek çoğalmaya başladığını anlattı. Peki keneye karşı ne yapabilirsiz, kenenin nasıl çıkarılması gerekiyor ve virüsün bulaşıp bulaşmadığını nasıl anlayabiliriz? İşte yanıtlar!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü taşıyan kene ısırmaları sonucu hayatını kaybeden vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Havaların ısınmasıyla geri dönen ve son günlerde kabusa dönüşen kene ölümleriyle ilgili Edirne, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt,, keneye karşı açık havada, ormanlık arazide, tarlada olmak ve hayvanlarla yakın temasta bulunmanın artırdığı büyük riski anlatıp “Ölümcül sonuçlarla karşılaşabiliyoruz.” diyerek uyarılarda bulundu.

    KESİLECEK HAYVAN MUTLAKA TARANMALI

    Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ömer Salt, özellikle hayvancılıkla uğraşanların, mezbahalarda çalışan insanların kesilecek hayvanı kesmeden önce mutlaka taraması gerektiğini söyledi. Hayvanda kene varsa kenenin mutlak suretle eldivenle alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Salt, hayvanın vücut sıvılarına temas etmeksizin kesim işlemenin gerçekleştirilmesi gerektiğini anlattı. Kenenin en çok tutunma yoluyla bulaştığını ve yanlış çıkartılma yöntemleri nedeniyle virüsün daha çok bulaştığını söyleyen Doç. Dr. Ömer Salt, kenenin üzerine sigara basılmaması, alkol dökülmemesi ve diş macunu sürülmemesi gerektiğini belirtti. Yanlış uygulamaların kenenin virüsü daha fazla boşaltmasına neden olduğunun altını çizen Doç. Dr. Salt, ardından virüsün vücutta dolaşıma geçerek çoğalmaya başladığını anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ÖLÜMCÜL SONUÇLARLA KARŞILAŞABİLİYORUZ, KANAMALAR ORTAYA ÇIKIYOR!"

    Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünde ölümcül sonuçlarla karşılaşıldığını anlatan Doç. Dr. Ömer Salt, “Virüs ilk aşamayı geçip ilerlemeye devam ediyorsa hastaların çoğunda mide, bağırsak, burun, diş eti kanamaları ortaya çıkıyor. Şiddetli olanlarda tüm boşluklardan kanamalar ortaya çıkıyor. Bu geri dönülmez safhaya gidişin bir göstergesi” açıklamasında bulundu.

    KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ NASIL BULAŞIYOR?

    Kenelerle virüsün bulaşması çoğu zaman vatandaşların bu keneyi vücuttan ayırma işlemini yanlış bir şekilde yapmalarından kaynaklı oluyor ve bundan dolayı da ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Ancak tek risk bu değil! Bulaş, kenenin virüsü bulaştırdığı hayvanların salgılarından da tükürük, salya, kan yoluyla veya virüsün bulaştığı insanlardan da vücut salgıları yoluyla başka insanlara bulaşabiliyor. Bu nedenle Kurban Bayramı sırasında kesilecek hayvanın mutlaka öncesinde taranması gerektiğinden bahsediliyor. Kenenin vücuda temas etmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan, piknik alanına giden veya hayvanlarla uğraşan vatandaşlar her gün günlük kontrollerini yapmalı, dışardan eve geldiklerinde ve uzun süre dışarda kaldıklarında vücutlarını kontrol etmeli. Vücutlarında kene fark ederlerse, bu kene yapışmamışsa kene hemen uzaklaştırılmalı;, kene vücuda yapışmışsa keneyi kendi başına sıkarak, öldürerek ve parçalayarak çıkarmaması gerekiyor. Bunun için acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KENE NASIL ÇIKARILIR?

    Vücuda tutunan kenenin penset ya da cımbız yardımıyla ezilmeden tek seferde çıkarılması gerekiyor. Bu konunun uzmanı ise sağlık görevlileri. Keneyi öldürmek için kimyasal kullanmamak gerekiyor, çünkü eter benzeri kimyasallar kullanılırsa kene kusuyor ve vücut sıvısını insana verebiliyor. Kene tutunan kişilerin en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.

    KENENİN YANLIŞ ÇIKARILMASI NELERE YOL AÇAR?

    Kene ısırdıktan sonra kontrolsüzce kopartılırsa kenenin ağzındaki virüs vatandaşa enjekte oluyor. Kırım Kongo Kananamalı Ateşi'nin 14 günlük bir kuluçka süresi var. Virüs kişiye bulaştığı zaman grip gibi belirtiler; ateş, baş ağrısı, vücutta halsizlik, kırgınlık, eklem ağrıları şeklinde başlıyor ve ilerleyen süreçte de kanamalar görülüyor. Kişide iç kanamalar ve mukoza kanamaları ile seyrediyor. Kırım Kongo KanamAlı Ateşi'nin hastalığa destek tedavisi dışında dünyada belirgin bir tedavisi bulunmuyor. Bundan dolayı korunmanın önemi çok büyük!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KENEDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?

    Evde büyükbaş, küçükbaş hayvanlarda kene mevcutsa bunları temizlemek yerine veteriner hekimden yardım alın. Özellikle yaz aylarında hayvanlar üzerilerindeki keneyi otluk ve çalılık alanlara bırakabiliyor. Mümkünse çalılık alanlardan uzak durun, çizme giyin, uzun kollu giyilerek gövdede açık yer bırakmayın. Araziden döndükten sonra vücutta kene taraması yapın. İnsanların yoğun olduğu yerleri ilaçlayın. İlaçlama yüzde 100 çözüm olmaz ve genelde risk bulunur ama ilaçlamak keneden arındırmak için çözümlerden biri. Özellikle açık alan ziyaretleri veya kırsal teması yoğun olan vatandaşlarIN bu ziyaretlerinden sonra kendi muayenelerini dikkatle yapmaları gerekiyor. Kene saplandığı takdirde dikkatli ve özenli bir şekilde vücuttan uzaklaştırmaları gerekiyor. Bu işin uzmanı da deneyimli sağlık görevlileri. Kene çıkarılsa da kişinin hastalık bulguları yönünden de uyanık olup durumunu takip etmesi gerekiyor. Kenelerin özellikle 2 haftaya yakın kuluçka dönemi var. Bu süreçte kişi kendini takip etmeli; hastalık belirti ve bulgusu olduğu takdirde de sağlık kuruluşlarına müracaat etmeli.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow