hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Keyif ikilisi: Kahve ve çikolatanın faydaları zararları

    Keyif ikilisi: Kahve ve çikolatanın faydaları zararları
    expand

    Biraz enerji ve mutluluk için tercih edilen bu keyifli ikili, ölçülü tutulduğunda sağlığınız içinde birçok fayda sağlıyor ancak tüketirken dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntılar var. Posta.com.tr okurları için çikolata ve kahve tüketmenin faydalarını ve zararlarını uzmanından öğrendik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle yoğun çalışma temposuna sahipseniz veya güne erken başlayanlardansanız sizde kahvesiz olmaz diyenlerden olabilirsiniz. Hele ki mutlu olup kendinizi şımartmak ve ağzınızı tatlandırmak istediğinizde kahvenin yanında çikolatayı da ekleyip keyif yapanlardan iseniz bu yazımız tam da sizlere göre!  Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara’dan bilgiler aldık.

    Hadi bu enfes keyif ikilisini biraz inceleyelim… İlk olarak hepinizin çekmecesinde bulunan ve abur cubur diye tanımlanan, kötü gözle bakılan çikolataya bir bakalım!

    Konuyla ilgili Posta.com.tr için bilgiler veren Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara, öncelikle çikolatanın çeşidinin belirlenmesi gerektiğini altını çiziyor. “Bu noktada çeşit çikolatayı tercih etmeniz ve kahvenizin yanına eklemeniz gerektiğini konuşmak oldukça önemli çünkü kahveyi şekerli içenlerimiz bir yana dursun, çikolatayı beyaz tercih edenlerimiz de oldukça fazla!”

    “Çikolatalar bildiğiniz üzere üçe ayrılmakta: Sütlü çikolata, bitter çikolata ve çikolata olarak bilinen beyaz ‘’çikolata’” diyen Uzman Diyetisyen Kara, genellikle kahvenin yanına yakıştırılan beyaz çikolatanın aslında çikolata olmadığını vurguluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Beyaz çikolata, gerçek çikolatalara kıyasla; içeriğinde şeker, kakao yağı, süt tozu ve vanilya bulunan, 1930’lu yıllarda İsviçre’de piyasaya sürülen, kakaonun en faydalı bölümü olarak bilinen flavanoid maddesini içermeyen bir ürün.”
    Beyaz çikolatanın, kakaonun faydalarını içermediğini vurgulayan Uzm. Dyt. Kara, “Vücudumuza mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayan bol kakaolu çikolataların aksine, beyaz çikolatayı yediğimizde, kakao yağının; süt tozu, renklendirici, tatlandırıcı, aromatik maddeler ve şekerle işlenmiş halini yiyoruz.” diyor ve beyaz çikolatanın şeker ve yağ oranı oldukça yüksek olmasının kalp damar sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunun altını çiziyor.

    Tüm çikolata çeşitleri beyaz çikolata gibi zararlı değil elbette! Çikolatanın faydalı tüm etkileri içerisinde bulunan kakaodan kaynaklanıyor. Uzm. Dyt. Kara, “Çikolata seçimi yapacak olursanız, en az %70 bitter içeriği olanı tercih etmenizde fayda var.” diyor.

    Kahve tüketmenin faydalarından da bahseden Uzm. Dyt. Kara, günlük miktar konusunda da uyarılarda bulunuyor.

    “Vazgeçilmez kahvenin içinde bulunan kafeinin beyindeki etkisi yorgunluğu denetleyen adenozinin etki mekanizmasına benzemektedir. Uykumuzu alamadıysak veya uzun süreli çalıştıysak adenozin seviyesi yükselir ve yorgunluk, uyku hissi meydana gelir. Dışarından aldığımız kafein adenozinle benzer işi görerek uyku ve yorgunluk hissinden arınmamıza yardımcı olur, bizi zinde tutar.”
    Kahvenin içerisindeki kafein miktarına dikkat! Peki günde ne kadar kahve tüketilmeli?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Elbette herkes için uygun bir kafein miktarı belirlemek pek mümkün değil.” Diyen Uzm. Dyt. Kara, “Pek çok çalışmada, yetişkinlerin güvenli olarak tüketecekleri kafein miktarı 300 mg olarak belirlenmiştir. Yani gün içinde kahvenizin yanına ekleyeceğiniz 2 kare bitter çikolata hem ağzınızı tatlandırmakta hem de kafein ihtiyacınızı tam olarak karşılamaktadır!” diyor.

    Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara, “Burada unutulmaması gereken nokta ise özellikle zayıflama dönemindeyseniz, kahvenizi yanına eklediğiniz çikolata içeriğindeki yüksek yağı ve şeker içeriğine dikkat etmeniz” diyor ve ayrıca, çikolata kahve ikilisinin aşırı tüketimi uyku problemleri, baş ağrısı, obezite, diş çürümesi ve alerji başta olmak üzere birçok sağlık problemi yaşamanıza sebep olabileceği konusunda uyarıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow