hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kızıl Hastalığı Nedir? Kızıl Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Kızıl Hastalığı Nedir Kızıl Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir
    expand

    Ağırlıklı olarak 5-15 yaşlarındaki çocukları etkileyen Kızıl Hastalığı günümüzde daha az tehlikelidir. Kızıl Hastalığı genellikle boğaz enfeksiyonu olarak başlar. Sonrasında ise yüksek ateş ve deride kızıl döküntüler oluşur. Kızıl Hastalığının nedeni beta mikrobu olarak bilinen A streptokoklardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçmişten günümüze kadar görülen Kızıl Hastalığının doğurduğu pek çok sonuç var. Özellikle 15 yaşın altındaki çocuklarda görülen bu hastalık erken tanı ile tedavi edilebilir. Bu hastalıkta antibiyotik tedavisi hastalığı geçirmekte çok önemlidir.

    Kızıl Hastalığı Nedir?

    Enfeksiyon hastalığı olan Kızıl Hastalığı strep boğaz enfeksiyonu ile ortaya çıkar. Bu bakteriler burun ve ağız içlerinde yaşar. Kızıl Hastalığı insandan insana bulaşır. Bu hastalık neticesinde vücutta parlak ve kırmızı döküntüler de meydana gelir. Bu da eritrojenik toksin denilen bir zehir üretilir. Bu enfeksiyon çoğunlukla yiyecek ve içecek yolu ile de bulaşabilir. O nedenle bu hastalığa yakalanan birinin bardağını, havlusunu ve özel eşyalarını kullanmamak gerek. Ortak kullanılan eşyalar ile Kızıl Hastalığı kolaylıkla bulaşabilir. Aynı zamanda bu enfeksiyon cilt enfeksiyonuna da neden olabilir.

    Kızıl Hastalığı Belirtileri

    Kızıl Hastalığını meydana getiren pek çok belirti vardır. Kızıl Hastalığı bakterilerin vücuda girmesi ile birlikte 1 ve ya 4 gün sonra ortaya çıkar. Kızıl Hastalığı sonucunda kırmızı beneklerin üzerinde beyaz ve ya sarı renkli bölümlerin olduğu ağrılı şişlikler oluşur. İlk belirtilerin üzerinden yaklaşık 2 güne kadar ciltte döküntüler oluşur. Bu kırmızı döküntüler genellikle leke şeklinde oluşur. Sonrasında cilt pürüzlü bir hale gelir. Vücuttaki kırmızı döküntüler hastalığın ilerleyen evrelerinde daha da fazlalaşır. Vücuttaki bu döküntüler genellikle boyun, kasık ve kol altlarında oluşur. Ayrıca yüzde de kızarıklıklar olur.

    Kızıl Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Kızıl Hastalığı belirtileri ortaya çıktıktan sonra mutlaka sağlık kuruluşlarına gidilmelidir. Bu hastalığın tedavisinde mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır. Hastalığa neden olan bakteriler antibiyotik kullanımı sayesinde öldürülür. Bu da bağışıklık sistemini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Hastalığın belirtilerinin ardından uzman bir hekime gidilmesi lazımdır. Hekimlerin önerilerine göre antibiyotik kullanımı başlar. Bu antibiyotiklere ara verilmeden devam edilmesi gerekir. Doğru ilaç kullanımı olmaz ise hastalığın süresi de uzayacaktır. Boğaz ağrısını hafifleterek ateşi düşürmek için de farklı ilaçlar kullanılabilir.

    Kızıl Hastalığı Tanısı Nasıl Konulmalıdır?

    Hasta olan kişide deri döküntüsü ve boğaz ağrısı gibi belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybedilmeden hekime gidilmelidir. Hekim ise Kızıl Hastalığını teşhis etmek için öncelikle fiziksel bir muayene yapacaktır. Bu sırada hastanın bademciklerine ve boğazına bakılır. Bunun yanı sıra lenf düğümlerinin şişip şişmediğine dikkat edilir. Kızıl Hastalığının belirtileri olur ise doktorlar boğaz kültürü isteyecektir. Hastadan örnek olarak alınan boğaz kültürü boğaza sürülen bir çubuk ile alınır. Alınan örnek ise mutlaka laboratuvara gönderilir. Bu şekilde hastalık ile ilgili tüm detaylar belirlenir.

    Kızıl Hastalığı Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?

    Kızıl Hastalığının neden olduğu bazı komplikasyonlar oluşabilir. Kızıl Hastalığı ciddi bir şekilde tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olur. Bunlar da kalp ve eklem ağrıları oluşturur. Aynı zamanda cilt ve cilt altı dokularda belirgin bozukluk meydana gelir. Bunun yanı sıra romatizmal hastalıklar da oluşabilir. Ayrıca uzun süreli böbrek rahatsızlığı ve böbrek iltihaplanması olabilir. Bu hastalık iyi bir şekilde tedavi edilmez ise boğaz apseleri, sinüzit ve zatürre gibi hastalıklar da meydana gelebilir. Cilt enfeksiyonlarına da neden olabilen bu komplikasyonlara dikkat edilmeli.

    Kızıl Hastalığı ile mücadelede bazı detaylar çok önemlidir. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Aynı zamanda vücuttaki su dengesini korumak için bol bol su içmelilerdir. Hastalar antibiyotik kullanımına başladıktan sonra 24 saat içerisinde ateşleri düşecektir. Antibiyotikler kullanıldıktan sonra bakterilerin bulaşıcılığı da ortadan kalkacaktır. Kızıl Hastalığına yakalanan kişiler mutlaka antibiyotik bitene kadar istirahat etmelidir. Bu şekilde Kızıl Hastalığının iyileşme süreci de hızlandırılacaktır. Bu hastalığa karşı aşı geliştirilmesine rağmen kullanılmıyor.

    Kızıl Hastalığına yakalanan kişilerin beslenmelerine de çok dikkat etmeleri gerekir. Bu hastalar sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeliler. Aynı zamanda hastalık süresince katkılı ve hazır gıdalardan da uzak durmak gerekir. Bunun yanı sıra asitli içecekler de içilmemelidir. Daha sağlıklı beslenmenin yanı sıra bol bol da sıvı tüketilmelidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow