hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koronavirüs hamileleri ve anne karnındaki bebekleri etkiler mi?

    Koronavirüs hamileleri ve anne karnındaki bebekleri etkiler mi
    expand

    Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın gündemine oturan Koronavirüsü ile ilgili her gün yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Peki koronavirüs hamileleri ve anne karnındaki bebeği etkiliyor mu? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr Yavuz Şimşek konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr Yavuz Şimşek, Wuhan virüsünün hamileleri nasıl etkilediğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, "Özellikle sonbahar ve kış aylarında etkilidir. Bulaştığı kişilerde grip benzeri bulgular gözlenen genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolları enfeksiyonuna yol açmaktadır." dedi. 

    Wuhan virüsü nedir? Nerede nasıl ortaya çıktı?

    2019 yeni corona virüsü ya da bilinen ismi ile Wuhan virüsü daha önce tanımlanmamış bir virüstür. İlk kez 31 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde hayvan pazarında tüketilen deniz canlılarından insanlara bulaşmıştır. Bulaştığı kişilerde önce grip benzeri belirtiler ortaya çıkarmıştır. Ardından solunum ve böbrek yetmezliği ile tablo ağırlaşmış ve ölümlere neden olmuştur. Üstelik virüs kısa sürede mutasyon geçirerek insandan insana bulaşmayı da öğrenmiştir. Temelde üst solunum yolu enfeksiyonu ile başlayan ve kısa sürede zatürre (pnömoni) ile ilerleyen bir tabloya yol açmaktadır.

    Wuhan virüsünden neden korkmalı?

    Şu ana kadar tüm dünyada 20.000 civarında kişiye Wuhan virüsü bulaşmış durumda, bilindiği kadarıyla bunlardan 3.000 kişinin durumu kritiktir. Toplamda ise 400 civarında hasta hayatını kaybetmiştir. Bu arada belirtmek gerekiyor ki 700 civarında hasta da destek tedavisi ile Wuhan virüsünü yendi ve tamamen iyileşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alışık olduğumuz mevsimsel gripte nadiren ölüm görülürken, Wuhan virüsü daha ölümcül görünmektedir. Ölümlerin tümü yakın zamana kadar Çin’de iken; Çin dışında ilk kez Filipinler’de ve ardından 3 Şubat’ta da Hong Kong’da ölümle sonuçlanan Wuhan virüs enfeksiyonu bildirildi.

    Böylece Çin dışına da yayılmış ve öldürücülüğünü kanıtlanmış oldu.

    Hamileler Wuhan Virüsü için daha mı riskli?

    Evet. Hamilelikte bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Bu bebeğin anne karnında gelişimi için daha elverişli bir ortam sağlamakta ve anneyi enfeksiyonlara duyarlı hale getirmektedir. Gerek mevsimsel grip, gerekse Wuhan virüsü gibi corona virüsler hamilelerde daha şiddetli bir hastalık oluşturmaktadır. Ölüm oranları, hamile olmayanlara göre yüksektir.

    Wuhan virüsü bebeğe bulaşır mı?

    Bu konuda Wuhan virüsüne özel bir bilgi henüz yok, ancak şiddetli solunum yetmezliği (SARS) oluşturan diğer corona virüslerden (MERS-Cov) bildiğimiz kadarıyla bebeğe direk bulaşma söz konusu değildir.

    Wuhan virüsünün bulaştığı hamilelerde ne gibi durumlar oluşabilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastalığın şiddetli seyredeceğini söylemiştik. Buna bağlı olarak düşük, erken doğum ve ölü doğum riskleri artmaktadır.

    Wuhan virüsü enfeksiyonuna karşı hamileler nasıl korunmalı?

    İnsandan insana bulaşan en önemli hastalık yoludur. Öyleyse AVM gibi kalabalık ortamlardan, üst solunum yolu enfeksiyonu olan bireylerle temastan mümkün olduğu kadar kaçınmak, hamileler için en önemli yöntemdir.
    İşyerinizde, yakın temastan tokalaşmadan, yanak yanağa öpüşme gibi temas durumlarından kaçınmak gereklidir.

    Virüs hasta kişilerin hapşırması öksürmesi ile havaya karışmakta ve havada-cansız yüzeylerde belli bir süre asılı kalmaktadır. Bu arada canlılığını bir süre korumaktadır. Burada el yıkamanın önemi çok büyük. Cansız yüzeylerden temasla kendimize bulaştırmamak için hijyen kurallarına riayet etmeliyiz. Kalabalık ortamlarda temas ettiğimiz yüzeylerden bulaşmayı engellemek için, sık sık el yıkamayı unutmamalıyız.

    El yıkama nasıl olmalı?

    Ayrıca eller ağız ve burunla temas ettikten sonra, yemek öncesi ve yemek sonrası da yıkamalı. El yıkama derken, yüzeysel bir temizlik değil, sabunlu suyla ortalama 1 dakika kadar yıkamak şartır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maske koruyucu mu?

    Evet. Hamilelerin çantasında maske bulundurması mantıklı bir hareket olur. Kalabalık ortamlar da maskeler, solunum yolu ile bulaşmayı azaltmaktadır.

    N95 denilen maske şart mı?

    Hayır. Eczanelerde satılan standart cerrahi maskeler şimdilik yeterlidir.

    Mendil kullanırken nelere dikkat etmeli?

    Öksürük, hapşırma gibi durumlardan sonra tek seferlik mendiller kullanıp atmalıyız. Cebimizde saatlerce aynı mendille ağzımızı-burnumuzu silmek riski arttırıyor. Bu dönemlerde kişisel hijyene ekstra önem vermek gerekmektedir.

    Kişisel hijyenden kasıt nedir?

    Kalabalık ortamlardan eve geldiğimizde tüm vücut banyosu ve günlük kıyafetlerimizi değiştirmek de faydalıdır.

    Beslenmenin önemi var mı?

    Elbette. Hastalık bağışıklık sistemi zayıf bireylerde daha şiddetli seyrediyor. Öyleyse hamileler iyi beslenmeli, stres-uykusuzluk-kötü beslenme gibi bağışıklığı baskılayan durumlardan kesinlikle uzak durmalı. Vitamin takviyelerini düzenli kullanmalıyız.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow