hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koronavirüs inmeye de neden olabilir!

    Koronavirüs inmeye de neden olabilir
    expand

    Doç. Dr. Füsun Mayda Domaç inmenin dünyada en büyük özürlülük ve üçüncü ölüm sebebi olduğuna işaret ederek “Covid-19 pandemisinin inme vakalarındaki artışa da neden olabileceğine dikkat çekmek istedik" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doç. Dr. Domaç, şu uyarılarda bulundu: “Hastalarda ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı, kas ağrısı gibi sık görülen bulguların yanı sıra baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç değişiklikleri, felç geçirme gibi nörolojik tutulumu işaret eden bulguların da hastalık sürecinde görülebileceği veya bu bulgularla başlayabileceği anlaşılmıştır.

    Hem beyin damarlarında tıkanıklığa bağlı, hem de beyin kanamasına bağlı inme meydana gelebilmektedir. Geçici damar tıkanıklıkları ve hafif inme bulguları olan kişilerin sosyal izolasyon ve hastaneye başvurudaki endişeleri nedeniyle hastaneye gitmemesi sonucu, şu an için inme geçirenlerin yüzdesini net olarak bilemiyoruz.

    İtalya'da yapılan bir çalışmada Covid-19 geçiren hastalarda beyin damar tıkanıklığına bağlı inme oranı yüzde 2.5 olarak saptandı. Daha çok ileri yaşta ve inme için risk faktörü olan hastalarda görüldüğü belirtildi. Ama daha sonra farklı ülkelerden yapılan yayınlarda Covid-19 enfeksiyonu olan genç kişilerde de herhangi bir risk faktörü olmasa bile inme geliştiği izlendi.

    Beyin damarlarında ya da beyne kan taşıyan şah damarı gibi büyük damarlarda görülen tıkanıklıklar ve pıhtı oluşumunun, tıkayıcı tipte inmenin meydana gelmesindeki en önemli nedenlerden biri olduğunu söyleyen Domaç, şu uyarılarda bulundu:

    Coronavirüs enfeksiyonu sırasında da damar duvarlarında meydana gelen yangısal (inflamatuar) olayın, damarda pıhtı oluşumuna veya tıkanıklık gelişmesine meyli arttırdığı düşünülüyor.

    Hastalık şiddetinin fazla olduğu kişilerde beyin damar tıkanıklığı gelişme riski 2.5 kat yüksek. Özellikle kanda D-dimer denilen parametreleri yüksek olan hastalarda ve temel yaşam desteğine ihtiyaç duyan kişilerde daha yüksek oranda inme görülmesi nedeniyle hastalığın ileri fazında beyin damar hastalıklarının mevcut tabloya eşlik edeceği düşünülüyor.

    D-Dimer düzeyi yüksek olanlarda kan sulandırıcı tedavi verilmesi bu nedenle önem kazanıyor. Ancak yapılan vaka sunumlarında coronavirüs hastalığının ateş, öksürük, nefes darlığı gibi klasik bulguları olmayan ya da hafif olan genç kişilerde, coronavirüs enfeksiyonunun inme ile ortaya çıkabileceği de görüldü"
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow