hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meme kanserinde görüntüleme yöntemleri nelerdir?

    Meme kanserinde görüntüleme yöntemleri nelerdir
    expand

    Meme kanserinin görülme yaşı düşerken hastaların sayısı ise artmaktadır. Erken teşhisin önemli olduğu meme kanserinde çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılır. En sık tercih edilen yöntemleri Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Sıldıroğlu sizler için derledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mamografi yöntemi

    Mamografi yöntemi en basit özetle memenin röntgeninin çekilmesidir. İşlem sırasında meme iki tabaka arasında sıkıştırılır ve bu sayede görüntü elde edilir. Sıkıştırmadan dolayı kadınlar arasında genellikle ağrılı bir yöntem olarak bilinir. Mamografi çeken kişinin tecrübeli olması net bir sonuç için oldukça önemlidir.

    40 ve üzeri yaştaki kadınlar herhangi bir sorunu olsun ya da olmasın mutlaka yılda bir kere mamografi çektirmesi gerekir. Erken meme kanseri teşhisinde düzenli mamografi çektirmek oldukça önemlidir. 40 yaşın altındaki kadınlarda ise eğer ailede meme kanseri yoksa ve özel bir belirti olmadığı sürece mamografi çektirilmesi önerilmez. Ailesinde meme kanseri olanlarda mamografiye başlama yaşı 35 olarak kabul edilse de bu durum kişinin meme yapısına göre farklılık gösterebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşlem süresinde meme sıkıştırılacağı için hassas dönemlerde mamografi çektirilmemelidir. Adet süreci bittikten sonraki hafta mamografi için en uygun ve doğru zamandır.

    Meme ultrasonografisi

    Meme ultrasonografisinde, ultrason probu meme üzerinde hafifçe gezdirilir ve bu esnada ses dalgaları gönderilir. Ses dalgalarının oluşturduğu görüntüler ise ekrana yansıtılarak meme dokusu görülür. Mamografi gibi bir başlama yaşı yoktur. Her yaşta uygulanabildiğinden en sık başvurulan yöntemdir. Ultrasonografi radyasyon içermediği için gebelerde, çocuklarda güvenle kullanılabilir.

    Ultrasonografi sayesinde memede bulunan kitleler hakkında detaylı bilgiler edinilebilir. Kitlelerin çeşitlerinin ayırt edilmesinde kullanılır. Var olan kitlelerin kanser riski taşıyıp taşımadığı konusunda ultrason önemli rol oynar.

    Mamografide saptanan kitlelerin detaylı araştırılmasında da tercih edilen yöntem ultrasonografidir. Ya tek başına ya da Mamografiden sonra yapılır. Mamografiden sonra saptanan kitleyi farklı bir açıdan değerlendirilmesi sağlar. Parça alınması gereken durumlarda genellikle ultrasonografi eşliğinde biyopsi yapılır.  

    Magnetik rezonans (MR) yöntemi

    Radyasyon içermediği için her durumda tercih edilen bir yöntemdir. Mamografide çıkan olumsuz sonuçlara yönelik yardımcı bir yöntemdir. Damardan verilen kontrast madde ile meme dokusu ve memede var olan oluşumlar izlenerek kaydedilir. MR yöntemi mamografi yönteminin alternatifi değildir. Genellikle MR çektirilmesi tavsiye edilen durumlar ise; meme büyütme ameliyatı yaptıranlar, kanser şüphesi olanlar, kanser ameliyatı sonrası takipler, kitle saptanan durumlarda hem kitlenin değerlendirilmesi hem de diğer memede kitle bulunup bulunmadığının anlaşılması ve genetik kanser geçmişidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mamografi mi ultrason mu?

    Kadınlar ağrılı bir yöntem olduğu için mamografi yöntemini tercih etmek istemezler. Bunun yerine ultrasonografi yaptırırlar. Ancak bilinenin aksine bu doğru bir tercih değildir. Mamografi esas görüntülüme yöntemidir ve 40 yaş üstü kadınlarda olası kitleyi atlamamak için her zaman Ultrasonografi ile beraber çekilmelidir.

    Genç yaştaki kadınlarda yoğun meme dokusu ile kitle Mamografide birbirinden ayırt edilemediğinden mamografi yetersiz kalır. Bu sebeple genç kadınlarda Mamografi yerine meme ultrasonografisi tercih edilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow