hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mesane tümörlerinde tanı ve tedavi

    Mesane tümörlerinde tanı ve tedavi
    expand

    Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, mesane tümörünün belirtilerini, sebeplerini ve tedavisini sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mesane tümörü mesane mukozasında içinde oluşan tümörel bir büyümedir. Bu mesanenin herhangi bir bölgesinde olabilir. Tek ya da çoklu odaklı olabilir. Mesane tümörünün en önemli belirtisi kanamadır. İdrarda gözle görülür ağrısız, pıhtılı, kırmızı kanama olması mesane tümörleri konusunda dikkate alınması gereken en önemli bulgudur. Mesabede kanamaya neden olan diğer faktörler arasında enfeksiyon, böbrek ve mesane taşı gibi faktörler de mevcuttur. Bu nedenle mesane tümörü teşhisi için ultrasonografi, MR ya da CT ürografi gibi görüntüleme teknikleri uygulanabilir. Ancak altın standart sistoskopi ile idrar kesesinin ve mesanesinin incelenmesidir.

    Mesane tümörünün çeşitli sebepleri vardır. Sigara içmek, sigara içilen mekanlarda bulunmak (pasif içicilik) kimyasal ajanlar kullanılan ya da boya yapılan işlerde çalışmak mesane tümörü riskini artırmaktadır. Bu etmenlerin hiçbirinin olmadığı sadece genetik faktörlerin etkili olduğu mesane tümörlerine de rastlanmaktadır. Bu nedenle belirli bir yaşın üzerinde olanların düzenli mesane kontrolü yaptırmaları mesane tümörünün erken teşhisine yardımcı olur.

    Mesane tümörünün tedavisi

    Mesane tümörünün tedavi şekli evreye göre belirlenmektedir. Bu nedenle mesane tümörlerinin birkaç evrede incelenmesi gerekiyor. Yüzeyen mesane tümörleri, mesane duvarının kas yapısına invaze olan tümörler ve mesane dışına yayılmış metastitik olarak uzak organlara yayılmış mesane tümörleridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüzeyen mesane tümörlerinin tedavisinde aralıklı olarak en az 5 yıl boyunca sistoskopik kontroller yapılır. Yüzeyen mesane tümörlerinde tanının konulduğu ilk dönemlerinde tümörün ilerlemesini ve tekrarlamasını önleyen ilaç tedavileri uygulanabilir. Bunlar intrakaviter kemoterapi ya ada intrakaviter immünoterapi adı verilen ilaç tedavileridir.

    Kasa invaze olan ya da artık sistemik öncüsü kabul edilen mesane tümörlerinin tedavisinde altın standart olan radikal sistoprostatektomi ile mesanenin çıkarılması ameliyatları uygulanır. Bu ameliyatın ardından idrarın vücut dışına atılmasını sağlayacak diversiyon yöntemleri uygulanır. Burada bir loop kullanılarak idrar kanalları karın duvarına bağlanabilir ya da bağırsak kullanılarak yapılan yapay mesane oluşturma (neobladder) cerrahisi uygulanabilir.

    İleri evre metastatik mesane kanserlerinde de aynı şekilde hastanın hayat kalitesini artıracak tedaviler uygulanır. Bunlar arasında mesaneye radyoterapi ve sistemik yayılımlar için uygulanan kemoterapi tedavileri yapılabilir. Bu tümörlerin tedavisinde multidisiplener bir yaklaşım sergilenerek onkoloji ve radyasyon onkolojiyle birlikte yapılmasına özen gösterilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow